GALERIJA ZOJA DUMENGJIĆ

Rad Maje Marković ‘Stanje od papira’ možete vidjeti na hodnicima KBC-a Split

U sklopu programa galerije Zoje Dumengjić u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika – Split i Kliničkog bolničkog centra – Split, te u produkciji Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), dana 21. 03. 2024. godine održat će se inauguracija rada ‘Stanje od papira’ umjetnice Maje Marković. Kustosice su Sonja Leboš (UIII) i Ivana Meštrov.

Stanje od papira treći je rad Maje Marković koji pažljivo ustanovljuje razine kojima se kretala arhitektica Zoja Dumengjić projektirajući bolničke i srodne prostore, te prvi rad koji izlaže u Galeriji „Zoja Dumengjić“ pri KBC Split, jednom od najuspješnijih bolničkih objekata u Hrvatskoj, koji tek treba valorizirati u globalnom kontekstu.

Mozaik od papira na zidu bolničkog hodnika, koji se postepeno raspliće, ovisno o kutu gledanja, svojom tihom voluminoznošću i dinamičkim detaljima, snagom kompozicije, te dubokom modulacijom kontrastnih boja.

Potencijalnu transformaciju materije kroz vrijeme, kao i odraze ideološke dekompozicije Marković gustim vizualnim tkanjem vraća na test svjetlosti i društvene odgovornosti preklapajući motive Dumengjičinih interijera i eksterijera s prenamijenjenim kartonskim kutnicima, koji u svojoj osnovnoj funkciji služe baš za zaštitu subjekata/objekata u transportu, a ovdje za podršku cjelokupnoj instalaciji.

Kao i dosadašnje umjetničke intervencije unutar programa ove jedinstvene galerije unutar bolnice, rad je moguće pogledati na bolničkim hodnicima Kliničkog bolničkog centra Split.

POSLJEDNJE DODANO: