Article

//www.dalmacijanews.hr/files/627f6cb1ecdbd107ad8b4572/80
Foto: Ivana Ivanovic / DalmacijaNews

Puljak i zamjenici krenuli u kampanju: "Plan je da Stari plac postane memorijalno-kulturni sportski centar s multifunkcionalnim stadionom i podzemnim garažama"

Prezentirali su što to oni nude u budućnosti i zamolili Splićanke i Splićane da promijene rituale te prvi put u povijesti daju drugu šansu istim ljudima na izborima
Kandidati stranke Centar za gradonačelnika i njegove zamjenike Ivica Puljak, Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić iz ugostiteljskog objekta na Ujevićevoj poljani krenuli su u kampanju za izvanredne izbore. Medijima i građanima su prezentirali što to oni nude u budućnosti te su zamolili Splićanke i Splićane da promijene rituale i prvi put u povijesti daju drugu šansu istim ljudima na izborima.

- Izgradit ćemo POS stanove na Korešnici, plažu Žnjan planiramo završiti do ljeta 2024. godine, tu je i projekt Tehnološkog parka Dračevca koji bi trebao početi s gradnjom krajem ovog mjeseca.

Napravili smo projekt za izgradnju četiri vrtića u gradu Splita - dva do početka sljedeće školske godine, a dva do kraja mandata i nakon toga će sva djeca imati mjesto u vrtiću i Split će biti jedno od najboljih mjesta u Hrvatskoj što se tiče standarda odgoja i obrazovanja.

Gradit ćemo pet novih dvorana u Splitu, praktično će sve osnovne škole imati svoju dvoranu. Izgradit ćemo novu školu na Kili, a planiramo izgradnju i nove škole na Sirobuji.

Izračunali smo i prioritete za gradnju ulica u Splitu, a to su Lovrinačka, Vukovarska, Put Mostina, Put Kamena, Bračka ulica i Manđerova.

Problem parkiranja je zaista veliki problem u gradu Splitu, ali problem je zapravo urbane mobilnosti koji se rješava tako da se poboljša javni prijevoz, proširi sustav javnih bicikli, da se uredi nogostupi i pločnici, da se cijeli gradski promet napravi tako da je na ulicama što manje auta i da se građani služe zdravim i ekološkim prometom. 

Imamo i novi sustav gospodarenja otpada kojim će Split za tri godine doći do 50 posto odvajanja otpada i postati tako grad primjer jer smo razvili originalan sustav odvajanja otpada.

Razvili smo novu urbanističku politiku grada Splita, prvi put. Novi GUP bit će do 2026. godine, a uz to ćemo napraviti i anketni natječaj za sve gradske projekte.

Plan je da se Hajdukov Stari plac rekonstruira i postane memorijalno-kulturno-sportski centar sa multifunkcionalnim stadionom za razne vrste događanja, s podzemnim garažama ispod stadiona.

Izradit ćemo razne garaže u Splitu, blizu nas će biti garaža u Manđerovoj za građane Varoša.

Napravit ćemo i druge projekte poput popisa gradske imovine - s tim smo već počeli, a Split će tako postati prvi grad koji ima sustavno registriranu i popisanu gradsku imovinu.

Krenut ćemo i u rekonstrukciju Poljuda, prijavljivanje za europske Olimpijske igre, novi komunalni red koji smo počeli uvoditi u Splitu primjerima poput uređenja Hrvojeve, Pazara, Istočne obale, a provest ćemo i anketni natječaj i kako bi se riješio problem prometa u trajektnoj luci - nabrajao je Puljak projekte pa dodao.

- Građana se ne bojimo. Izašli smo jer imamo povjerenje u njih. Zacrtali smo dobar smjer i nadam se da će građani na sljedećim izborima birati između reda i nereda, prošlosti i budućnosti - veli.

Upitan od kojeg će novca napraviti sve što je govorio, Puljak je ustvrdio kako će se novac generirati iz gradskog proračuna, a kako će se za neke vrlo važne projekte za Split morati i zadužiti. Određeni projekti će se morati financirati i zaduženjima gradskih firmi.

Ocijenio je kako sada građanima nude puno realističniji program nego prije nešto više od deset mjeseci jer imaju iskustvo rada u Banovini.

- Čim se vratimo u grad Split, nastavit ćemo gdje smo stali - s više entuzijazma, želje, nade i većom podrškom građana - kazao je Puljak.
hr Sat May 14 2022 10:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289202918d1cbc61d8b4585/80
Foto: Unslash

Copernicus služba za nadzor atmosfere upozorava na neobičnu pojavu u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda

Veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS, kako navodi poslovni.hr, svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, 

Copernicus služba za nadzor atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tijekom svibnja 2022., a koje su značajno utjecale na Irak. CAMS pruža kontinuirane podatke i predviđanja praćenja dalekosežnog širenja prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, poduzećima i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

Viši znanstvenik Mark Parrington iz ECMWF-ove Copernicus službe za nadzor atmosfere komentira:
- Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nudi pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati, na primjer, kada je u njihovim područjima iznimno loša kvaliteta zraka.

hr Sat May 21 2022 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc903f76f52df4c5d8b45cf/80
Foto: Brodosplit

Poslije višemjesečne financijske agonije Debeljaku prihvaćeno pokretanje predstečajnog postupka u Brodosplitu

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka
Splitski Trgovački sud prihvatio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu nakon što mu jednom to nije pošlo za rukom i to zbog jedne evidentirane neizvršene osnova za plaćanje koje je trebalo navesti u spisima.

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split.

Debeljak je kaotičnu situaciju povezao s ruskom invazijom u Ukrajini iako se otkrivalo kako je pozadina cijele priče puno dublja.

Poslije višemjesečne financijske agonije pokrenut je predstečajni postupak i nad cijelom DIV grupom.
hr Sat May 21 2022 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62891a2f18d1cbc51d8b457b/80
Foto: HGSS Split

HGSS spasio malaksalog turista na Fortici koji nije bio dovoljno opremljen za visoke dnevne temperature

Zbog visokih temperatura potreban je oprez!

Omiška ispostava HGSS Stanice imala je akciju ove subote na Fortici u Omišu.

Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć.

Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave.

Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature.

- Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Split. 


hr Sat May 21 2022 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289145318d1cbc21d8b4580/80
Foto: SDŽ

[FOTO] U Jeruzalemu otkriven kip svetog Jeronima: "On je rođen u našem srcu i duši"

"Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju"

Župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban ističe kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. 

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu, izjavio je župan.

Nadbiskup u miru, monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglašava kako je ovo povijesni dan za budućnost. 

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi, naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. 

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja, rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. 

- Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak, izjavio je Glavnik. 

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.


hr Sat May 21 2022 18:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .