Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5877fb4e1eea8f46eb8b45ec/80
Foto: Zastita.info

Sindikat traži razrješenje načelnika dubrovačke policije: "Dao je poruku da nije poželjno prijaviti seksualno uznemiravanje"

Njihov dopis pročitajte u nastavku

Sindikat policijskih službenika uputio je dopis ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojemu traže utvrđivanje odgovornosti načelnika PU dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića u slučaju načelnika PGP Gruda Matka Klarića. 

Njihov dopis pročitajte u nastavku:

Poštovani ministre, gospodine Božinović,

Protiv policijskog službenika Matka Klarića, načelnika PGP Gruda, proveden je disciplinski postupak pred Odjelom prvostupanjskog disciplinskog sudovanja Split zbog težih povreda službenih dužnosti i to za tri točke zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i to dvije zbog teže povrede službene dužnosti opisane u čl. 96. st. 1. toč. 7. Zakona o policiji (nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada teško šteti ugledu policije) i jedne teže povrede službene dužnosti opisane u čl. 96. st. 1. toč. 3. Zakona o policiji (zlouporaba položaja u službi ili izvan službe ili prekoračenje ovlasti u službi) za koje je proglašen krivim i kao jedinstvena kazna mu je određen prestanak državne službe.

Izricanju presude 25. 1. 2021. godine zbog žrtava i svjedoka u postupku, koji su članovi Sindikata policijskih službenika, te interesa javnosti i svih drugih zaposlenika MUP-a bio je nazočan predsjednik Sindikata policijskih službenika koji je upoznat s predmetima s obzirom na to da je Sindikat zaprimio niz anonimnih prijava vezanih za navedene događaje u koje su bile uključene Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Pučka pravobraniteljica koje su u konačnici dale svoje meritorno mišljenje.

Prije i nakon postupka događao se niz događaja koje oštro osuđujemo, pa tako od same činjenice da je prije rasprave na sudu osnovana Facebook grupa pod nazivom „Grupa za podršku Matku Klariću“ u kojoj su objavljivane fotografije te imena i prezimena žrtava; prosvjeda kojim su se kršile epidemiološke mjere; fotografiranja žrtava od strane novinara i objavljivanja njihovih fotografija u medijima; izravne podrške politike preko lokalnih moćnika do činjenice da su nakon usmene rasprave u javnosti objavljeni iskazi žrtava i svjedoka s usmene rasprave, za koju je javnost bila isključena, na način da su iskazi izvučeni iz konteksta u korist, sada već bivšeg načelnika PGP Gruda, što je nedopustivo.

Naime, smatramo da je Vijeće Prvostupanjskog disciplinskog sudovanja Split donijelo ispravnu odluku da javnost isključi s usmene rasprave i da javnosti dozvoli prisutnost samo prilikom izricanja presude radi zaštite identiteta žrtava, njihove daljnje viktimizacije te same objektivnosti svjedočenja.

Isto tako smatramo da je načelnik PU dubrovačko-neretvanske pogriješio, i zato Vam se ovom prilikom i obraćamo, jer nije odmah po saznanju o težim povredama službene dužnosti donio odluku o udaljenju iz službe načelnika PGP Gruda do okončanja disciplinskog postupka, čime je prešutno dao podršku svom načelniku, a žrtvama u startu dao do znanja da stoji iza ponašanja svog rukovoditelja te da razmisle na koji način će svjedočiti u postupku.

Najopasnije od svega je što ga je ostavio u službi i time omogućio da s pozicije rukovoditelja i dalje ima utjecaj na svjedoke i žrtve pa je tako od svjedoka tražio da promjeni službenu zabilješku dodavanjem određenih riječi koje su u dispozitivu zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka, čime bi zapravo isključio svoju disciplinsku odgovornost u jednoj od točaka prijedloga za pokretanje disciplinskog postupka, jer se očekivalo da sud neće pozivati sve svjedoke na usmenu raspravu već će se samo čitati službene zabilješke, a u konačnici postavlja se i pitanje kako je mogao znati da je ta riječ koja je promijenjena na zahtjev načelnika bila bitna, osim ako ga sam podnositelj zahtjeva, odnosno načelnik PU dubrovačko-neretvanske, nije s tim upoznao.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske pozvao se diskrecijsko pravo koje u konkretnom slučaju nije mogao primijeniti zbog težina povreda koje su se načelniku PGP Gruda stavile na teret, a sama presuda i kazna koja je izrečena te postupka udaljenja iz službe nakon nje dovoljno govori da je načelnik PU dubrovačko-neretvanske pogriješio.

Naime, načelniku PGP Gruda osim seksualnog uznemiravanja stavljena je na teret i zlouporaba položaja i ovlasti (stranici koji su pušteni u Republiku Hrvatsku) koja po stavu upravnog suda je povreda službene dužnosti s obilježjima korupcije, pa se načelnik u konkretnom slučaju nije mogao pozvati na diskrecijsko pravo odlučivanja već je morao po sili zakona udaljiti načelnika PGP Gruda iz službe do okončanja disciplinskog postupka sukladno čl. 112. Zakona o policiji čime je takvom odlukom doveo i sebe u zonu kaznene odgovornosti jer je time on zlorabio svoj položaj i ovlast. U prilog tome ide i činjenica udaljavanja iz službe načelnika PGP Gruda nakon nepravomoćne presude iako nakon nje nije bilo, niti ima, dodatnih dokaza kao i svjedoka koje je potrebno ispitati i koje bi ugrozio svojim ostankom u službi.

Za napomenuti je da u konkretnom slučaju protiv načelnika PGP Gruda nije podnesena niti kaznena prijava zbog zlouporabe položaja i ovlasti iako mu je takva inkriminacija stavljena na teret u disciplinskog postupku i za koju je nepravomoćno osuđen najtežom disciplinskom kaznom „prestankom državne službe“, pa se postavlja pitanje iz kojeg razloga PU dubrovačko-neretvanska nije po službenoj dužnosti podnijela kaznenu prijavu, a s druge strane protiv „običnih“ policijskih službenika podnosi kaznene prijave iako su neosnovane jer ih u konačnici državno odvjetništvo svojom meritornom državno-odvjetničkom odlukom odbacuje.

Za naglasiti je isto tako da je načelnik PU dubrovačko-neretvanske u istim slučajevima, primjenjujući svoje diskrecijsko pravo udaljavanja iz službe, u slučajevima povreda službene dužnosti koje mu je Zakon o policiji omogućavao, također nejednako postupao pa je jednog policijskog službenika za istu ili sličnu povredu udaljio iz službe, a drugog ne, kao i za povrede za koje je u konačnici određena kao kazna novčana kazna što zapravo nije smisao udaljenja iz službe, pa je prilikom nadzora načelniku skrenuta pozornost na nejednako postupanje prilikom donošenja odluke o udaljenju iz službe i da je dužan ubuduće prilikom donošenja rješenja o udaljenju iz službe biti objektivan i nepristran jer različito postupanje u sličnim predmetima može dovesti do subjektivne ocjene o nejednakom postupanju pa tako i do osjećaja diskriminacije.

Upravo zbog svega navedenog od Vas tažimo utvrđivanje odgovornosti Ivana Pavličevića, načelnika PU dubrovačko-neretvanske i njegovo razrješenje s te dužnosti jer uz osnovanost sumnji da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti nepoduzimanjem dužne radnje na koju ga Zakon o policiji obvezuje, je i svojom odlukom dodatno teško narušio ugled policije u javnosti te žrtve koje su prijavile seksualno uznemiravanje izložio javnoj osudi umjesto da im je bio podrška, čime je zapravo jasno dao do znanja da se svrstao na stranu protiv osoba koje su skupile hrabrosti i prijavile seksualno uznemiravanje te dao poruku da nije poželjno prijaviti seksualno uznemiravanje u PU dubrovačko-neretvanskoj, ako je isto počinjeno od strane rukovodećeg policijskog službenika.
hr Sun Jan 31 2021 18:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60468ea66f52df45fa8b45b1/80
Foto: Pepco

VAŽNO S tržišta se povlači više vrsta kuhinjskog pribora iz Pepca!

Nisu u skladu s uredbom EU o plastičnim materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je o povlačenju više vrsta kuhinjskog pribora koji se prodaje u trgovinama Pepco jer “zbog utvrđene migracije primarnih aromatskih amina (PAA)” nisu u skladu s uredbom EU o plastičnim materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom.

Riječ je o povlačenju sljedećih proizvoda: PLU 316048 – kuhinjska žlica P16; PLU 316049 – mutilica P16; PLU 316050 – rupičasta žlica P16; PLU 316051 – zaimača P16; PLU 316052 – lopatica za teflon P16 i PLU 316053 – gnječilica za krumpir P16, priopćeno je u ponedjeljak.

Izvoznik proizvoda je kineska tvrtka JOYWARDS INTERNATIONAL, veleprodaju obavlja poljska tvrtka PEPCO POLAND, a na hrvatsko tržište stavlja PEPCO CROATIA d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvode s navedenim podatcima. Pojedinosti o povlačenju proizvoda dostupni su na mrežnim stranicama subjekta.


hr Mon Mar 08 2021 21:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fb2804b6f52dfa4418b4568/80
Foto: Pexels

U Dubrovniku organizirano cijepljenje za petstotinjak građana

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je u županiji s obje doze ukupno cijepljeno oko 1700 osoba

Organizirano cijepljenje protiv covida -19 za petstotinjak mahom starijih Dubrovčana održano je u ponedjeljak u dubrovačkoj sportskoj dvorani Gospino polje.

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan izjavio je kako je u cijepljenju angažirano šest timova, a moguće je organizirati do njih dvanaest. Uz to, sedam medicinskih sestara su pripremale cjepiva i pomagale pacijentima.

- Zadovoljan sam odazivom. Tek nekoliko ljudi se nije odazvao zbog temperature. Ovo danas nije masovno cijepljenje, već priprema. - objasnio je Bazdan.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je u županiji s obje doze ukupno cijepljeno oko 1700 osoba.

- Cijepimo s više vrsta cjepiva, kako nam dođu. Bitno je da smo pokrili čitavu županiju. - izjavio je Lakić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je cijepljenje najbolji način zaštite zdravlja, ali i zalog za pripremu turističke sezone.

- Vjerujem da ćemo s današnjim danom imati ukupno cijepljenih oko sedam tisuća osoba. To je dobro, ali ne dovoljno dobro. Razgovarali smo s Vladom RH da dobijemo još više cjepiva, kako bismo bili spremni za sezonu. Treba nam dobra epidemiološka slika. - izjavio je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković najavio je kako bi idući na redu za cijepljenje trebali biti turistički djelatnici, najkasnije do lipnja.

- Oni su u neposrednom kontaktu s gostima. Ako se cijepe, poslat ćemo snažnu poruku o sigurnosti boravka u destinaciji. Ohrabrujuće je da se čak 83 posto turističkih djelatnika izjasnilo za cijepljenje. Naravno da su prioritet i djelatnici škola i vrtića. - rekao je Franković.

Napomenuo je kako je od Vlade RH zatražio da se s Ujedinjenim Kraljevstvom i Izraelom potpišu posebni ugovori, budući da ih EU trenutno tretira kao 'treće zemlje'.

- Nama su to vrlo bitna emitivna tržišta, a uz posebne protokole poslali bismo jasnu poruku ohrabrenja da oni posjete Hrvatsku. Očekujem puno uspješniju sezonu nego lani, ali ništa prije 15. lipnja, koji će biti prekretnica. - objasnio je Franković.

Masovno cijepljenje u Dubrovniku očekuje se u idućim tjednima.

hr Mon Mar 08 2021 21:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/588e38031eea8fcd3a8b4633/80
Foto: Pixabay

Tužna vijest iz Kaštela: Preminuo odbojkaški trener Branko Draganić

Odbojkaški klub Marina Kaštela objavio je da je danas preminuo prvi trener i osnivač ovog kluba Branko Draganić
Stiže nam još jedna tužna vijest, ovog puta iz Kaštela. 

Odbojkaški klub Marina Kaštela objavio je da je danas preminuo prvi trener i osnivač ovog kluba Branko Draganić.

- Tužna vijest za odbojku. Danas nas je napustio naš prvi trener i osnivač kluba, istinski zaljubljenik u odbojku, veliki Branko Draganić.

Dugi niz godina ugradio je sebe u naš klub i postavio čvrste temelje za budućnost. HVALA Treneru.

Obitelji iskrena sućut. - stoji u objavi. 
hr Mon Mar 08 2021 19:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f721797daf72d8dad8b45bd/80
Foto: Canva

Od sutra nove cijene goriva

Ne bi trebalo biti velikih promjena...

Utorak nam donosi nove cijene goriva. Ako je suditi po neslužbenom priopćenju portala Cijene goriva, ne bi trebalo biti velikih promjena. 

Tako bi spremnik benzina mogao poskupjeti za 3.5 kuna, dok bi stale cijene mogle bi ostati iste.

- Spremnik od 50 litara benzina mogao bi biti SKUPLJI za 3.5 kuna, prosječni spremnik dizela mogao bi ZADRŽATI istu cijenu, prosječni spremnik LPG-a mogao bi ZADRŽATI istu cijenu. - piše portal Cijene goriva na Fejsu.
hr Mon Mar 08 2021 18:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .