Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5dece3c929111c8c208b4573/80
Foto: MORH/Hrvoje Jelavić

"Ministre, svaki dan nam umire jedan vod hrvatskih branitelja"

Apel ministru poslan je iz šibensko-kninske podružnice udruge Prvi hrvatski redarstvenik
Predsjednik šibensko-kninske podružnice udruge Prvi hrvatski redarstvenik Tomislav Čolak uputio je otvoreno pismo ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu o sve težem zdravstvenom stanju braniteljske populacije. Evo što je napisao:

"Poštovani gospodine ministre, 26. listopada 2021. godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je periodičnu publikaciju "Pokazatelji zdravstvenog stanja i korištenja zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata  - stanje  2020. godine."

Prema tim podacima u 2020. godini umrlo je 5.686 hrvatskih branitelja ili prosječno svaki dan umiralo je 16 hrvatskih branitelja.
Gospodine ministre, svaki dan u 2020. godine umro je jedan vod hrvatskih branitelja!

Svaki treći hrvatski branitelj umro je od raznih oblika novotvorina (1997)!

Prema Izvješću o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2020. godini, u Hrvatskoj  u dobi od 0-64 godine života umrlo je 6.130 muškaraca, od kojih je bilo 3.020 hrvatskih branitelja ud dobi od 40-64 godine života!

Svaki drugi umrli muškarac u dobi do 64 godine života bio je hrvatski branitelj!

Zbog tih alarmantnih podataka , uvedeni su krajem 2016. godine preventivni sistematski pregledi za hrvatske branitelje.

Od samog početka  ukazivano je kako pregledi nisu dobro organizirani (nisu povezani u slijedu ni vremenski ni po mjestu obavljanja), a posebno je upitna kvaliteta tih pregleda, što se jako vidi u prevelikom nesrazmjeru između broja onih kojima je procijenjen rizik od obolijevanja i broja stvarno oboljelih.

Prema podacima iz publikacije HZJZ od 2016. do 1. listopada 2021. godine pregledano je samo 60.666 , u prvih devet mjeseci 2021. godine samo 4.303 hrvatska branitelja !

Od pregledanih 60.666 hrvatskih branitelja sumnja na razne oblike novotvorina utvrđena je samo kod 988 hrvatskih branitelja, dok je u navedenom periodu od raznih oblika novotvorina umrlo deset puta više hrvatskih branitelja (9.089 )! To jasno upućuje da su navedeni pregledi površni i nedostatni.

Kad bi pribrojali i umrle u 2021. godinu za koje nemamo podatke, broj bi bio za par tisuća veći. Uvidjevši problematiku, prof. dr. sc. Andrija Hebrang predlaže da se sistematski pregledi obavljaju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i da liječnik primarne zaštite upućuje hrvatskog branitelja na specijalističke preglede i dijagnostiku.

Prof. Hebrang također predlaže  i da se u dijagnostiku za Hrvatske branitelje uvedu tumorski markeri za određivanje tumora abdomena i prostate i niskodozni CT za karcinome pluća., što je neophodno za bolju dijagnostiku, a samim tim i manji broj obolijevanja s tragičnim ishodom.

Gospodine ministre, vidljivo je kako je kroz proteklih pet godina veoma mali broj  hrvatskih branitelja pristupio preventivnom sistematskom pregledu, da se smrtnost hrvatskih branitelja nije smanjila nego povećala za 41 % (kad uračunamo  2021. bit će i veća), i da je dijagnostika za rano otkrivanje raka  nedostatna. Drugim riječima, ovi i ovakvi preventivni pregledi ne služe svrsi.

Potrebno je nešto mijenjati  u brizi za zdravstveno stanje hrvatskih branitelja, i to odmah !

Hrvatski branitelji nemaju vremena za čekanje jer je doslovno svaki dan bitan za njihovo zdravlje i život.

Tražimo od Ministarstva hrvatskih branitelja, kao najodgovornije institucije zadužene za hrvatske branitelje, da se odmah pokrene i u suradnji s liječnicima poboljša i ubrza preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja i omogući svakom od njih što hitnije bavljanje takvog preventivnog sistematskog pregleda.

Za kraj citirat ću našeg generala Janka Bobetka  "Hrvatska država polaže ispit na tome koliko će se brinuti o svojim braniteljima.", stoji u pismu.
hr Tue Nov 09 2021 09:55:16 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a330166f52df77918b456f/80
Foto: Pixabay

Prva nedjelja Došašća: Na adventskom vijencu pali se prva svijeća

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri
Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića. Najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca. Završava 24. prosinca na Badnjak. U došašću su svakog jutra, zornice puku omiljene rane mise, koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.

Ove nedjelju palimo prvu svijeću na svom adventskom vijencu.  Postavlja se na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića.  Adventski vijenac sa četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća, a u naše je krajeve došao pod utjecajem europske civilizacije i protestantizma. Kršćani su preuzeli ovu tradiciju, pa su se adventskim vijencem poslužili u duhovnoj pripremi za Božić, u očekivanju Krista, Svjetla svijeta koji će rastjerati tamu grijeha.

Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.

Vijenac se plete od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat. Ponekad se adventski krug tumači kao krug zemaljski s četiri strane svijeta.

Četiri svijeće na vijencu znak su četiri adventska tjedna i najčešće su tri ljubičaste i jedna ružičaste boje. U prvu nedjelju Adventa, razdoblja koje prethodi Božiću, pali se prva, ljubičasta svijeća - svijeća nade i iščekivanja ili postilica. Druge nedjelje Adventa pali se također ljubičasta svijeća - svijeća mira ili pomirilica, s porukom pomirenja s svima. Treće se nedjelje pali ružičasta svijeća – svijeća radosti i veselja. Četvrta se pali ljubičasta svijeća – svijeća ljubavi, dok je negdje običaj na adventski vijenac staviti i petu bijelu svijeću – Kristovu svijeću.

Prema drugom vjerovanju četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti:  stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. 

hr Sun Nov 28 2021 08:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a32af86f52df31918b4582/80
Foto: Facebook, D.N.

Martin Pauk opravdao napad na radnike Rimca. Rimac mu odgovorio: "O čemu ti, ograničeni čovječe, pričaš?"

Pauk je u komentaru opravdavao napad na Rimčeve kolege i demonstrirao ksenofobiju
Ekstremni desničar Martin Pauk, nekadašnji splitski vijećnik, javio se komentarom na objavu inovatora i poduzetnika Mate Rimca, koji je na Facebooku objavio da su njegovi strani kolege rasistički izvrijeđani i pretučeni u Zagrebu.

Pauk je u komentaru opravdavao napad na Rimčeve kolege i demonstrirao ksenofobiju. - prenosi Index.

- Bravo Mate, legendo, samo ti uvozi radnu snagu koja radi za duplo manju plaću od Hrvata pa se čudi zašto se Hrvati osjećaju prevareno i iskorišteno (...) Uostalom, Mate, i ti si iz BiH, pa iz prve ruke znaš da u multikulturalnom društvu nikad ne može biti blagostanja i mira upravo zbog drukčijih načela i kulture po kojima razni narodi žive. - napisao je Pauk. 

- Šta, bit će da nema dečkiju u Zagrebu, Osijeku ili Splitu koji su završili tehničku školu i kvalificirani su za rad u tvojoj firmi? Ah, da, naravno da ih ima bar 10-15 razreda samo u ovoj generaciji, ali ne žele raditi za kikiriki da bi njihov gazda mogao kupovati kuće od dva milijuna eura i aute od pola milijuna. - napisao je još.

Ubrzo mu je stigao Rimčev odgovor. 

- O čemu ti, ograničeni čovječe, pričaš? Kod mene rade ljudi koji su radili u Tesli, Appleu, Ferrariju, Porscheu... Koliko oni zarade u godini kod mene, ti nisi nikad vidio. U mojim firmama (Rimac Gruša, Bugatti Rimac, P3 i Greyp) radi preko 1600 ljudi, od kojih je 80+ posto Hrvata. - odgovorio je Rimac. 

Pauk je ušao u još jednu raspravu ispod Rimčeve objave, s jednim pratiteljem Mate Rimca. 

Rimac mu je i tamo odgovorio.

- Martin, odlepršaj sa svojim desničarskim forama s mog profila u troskoku. Hvala. - napisao mu je. 
hr Sun Nov 28 2021 08:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a291f16f52df368f8b4602/80

Dva sata Split je bio bez struje zbog kvara na Sućidru, u splitskoj bolnici aktivirali su se agregati...

Uzrok je kvar u trafostanici Sućidar.
Gotovo dva sata veliki dio Splita bio je bez napajanja električnom energijom. Radnici Elektrodalmacije prije 23 sata otklonili kvar na trafostanici, a struja se postupno vraćala po kotarevima.

U splitskom KBC-u aktivirali su se agregati.

Ranije objavljeno:
Oko 20:40 sati velik dio Splita ostao je bez električne energije. Kako nam javljaju čitatelji, u mraku je većina splitskih kvartova - Gripe, Plokite, Blatine, Split 3, Bačvice, Sućidar,...

Trenutno nije poznato što je uzrok nestanka struje, a iz Elektrodalmacije poručuju kako rade na otklanjanju poteškoća.
hr Sat Nov 27 2021 20:59:52 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61a284c06f52df3e908b459a/80
Foto: DalmacijaNews

Damir Barbir i službeno preuzeo splitski SDP, među prvim će potezima razgovarati s Puljkom

Ranko Ostojić novi je stari predsjednik SDP-a na razini Splitsko-dalmatinske županije u bitci koju je vodio s Nikšom Peronjom.
Damir Barbir i službeno je, u subotu nešto iza 19 sati, postao novi čelnik splitskih socijaldemokrata. Barbir je bio jedini kandidat jer je ranije Davor Matijević povukao kandidaturu dok su, po odluci Statutarne komisije, kandidacijski listovi Nina Avianija bili nevaljani što ga je nagnalo da napusti stranku.

Novi predsjednik dobio je 286 glasova, a za potpredsjednike su izabrani Goran Kotur i Eleonora Mandić.

SDP je velika i državotvorna stranka. SDP ima nekoliko važnih karakteristika - prava je uključivost svih i to je ono na čemu ću graditi budućnost. Ako je tu zajedništvo i vjera u jedne i druge, uspjeh je zagarantiran. SDP znači biti jedini uz druge, a ne jedni protiv drugih. SDP znači biti uz ljude kojima treba pomoć, znači graditi mostove, a ne ih rušiti. Mogu garantirati da će SDP biti u svakom kotaru, svakoj ulici, svakom portunu. SDP će biti tu za ljude i rješavat će njihove svakodnevne probleme. Tražit ćemo njihovo povjerenje i gradit ćemo bolju budućnost za Split zajedno - rekao je Barbir.

Među prvim će potezima, rekao je, otići na razgovor s gradonačelnikom Splita Ivicom Puljkom. Ponovno će razgovarati o programskoj suradnji u Gradskom vijeću.

Ranko Ostojić novi je stari predsjednik SDP-a na razini Splitsko-dalmatinske županije u bitci koju je vodio s Nikšom Peronjom. Zanimljivo, Peronja je veće povjerenje dobio u Splitu od Ostojića.

hr Sat Nov 27 2021 20:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .