Article

//www.dalmacijanews.hr/files/64f42f595d7965bae98b4758/80
Foto: PR

Ne propustite besplatnu edukaciju o obnovljivim izvorima energije i mogućnostima sufinanciranja ugradnje

Ova inicijativa ima za cilj osnažiti zajednicu da razumije, usvoji i primijeni koncepte obnovljive energije

U svjetlu rastuće globalne zabrinutosti zbog klimatskih promjena i potrebe za prelaskom na održive izvore energije, grad Sinj te općine Otok i Dugi Rat, u suradnji s tvrtkom Adria Green Electric d.o.o., s ponosom najavljuju edukativni događaj posvećen obnovljivim izvorima energije.

Ova inicijativa ima za cilj osnažiti zajednicu da razumije, usvoji i primijeni koncepte obnovljive energije kako bismo zajedno stvorili čistu i održivu budućnost.

Grad Sinj te općine Otok i Dugi Rat među prvima u Hrvatskoj prepoznali su važnost razgovora o ovim aktualnim temama. U suradnji s tvrtkom Adria Green Electric d.o.o. i uz pokroviteljstvo Splitsko-dalmatinske županije, sudjeluju u organizaciji interaktivnih edukacija na temu obnovljivih izvora energije i integracije sunčanih elektrana na krovove obiteljskih kuća, hotela i industrijskih objekata.

U sklopu manifestacije pod nazivom "Solarno ljeto" održat će se interaktivna manifestacija koja će pokriti neke od sljedećih tema:

- razumijevanje obnovljivih izvora energije

- postupak izbora opreme i ugradnja sustava sunčanih elektrana na postojeće objekte

- ekonomski aspekt obnovljive energije

- dostupni natječaji za sufinanciranje ugradnje.

Edukacije će se održati u prvom dijelu rujna prema sljedećem rasporedu:

Četvrtak 7.9. u 19:00 sati u novoobnovljenoj zgradi Palacina u Sinju, na adresi Ul. Andrije Kačića Miošića 5, 21230, Sinj. Broj mjesta u dvorani je ograničen pa molimo zainteresirane da svoj dolazak najave slanjem kratkog maila na [email protected] (dovoljno je napisati vaše cijenjeno ime i broj osoba ukoliko netko dolazi s vama u pratnji).

Ponedjeljak 11.9. u 19:00 sati u prostorijama Općine Otok, na adresi Trg dr. Franje Tuđmana 8, 21238 Otok.

Četvrtak 14.9. u 19:00 sati u kino dvorani u Dugom Ratu, na adresi Poljička cesta 56, 21315, Dugi Rat

 

Građani, poduzetnici i djelatnici iz javnog sektora imat će priliku da kroz ovaj događaj steknu osnovna i prošire postojeća znanja, da ostvare mogućnost za povezivanjem, priliku za suradnjom te razmjenu znanja i iskustava o ovoj vrlo aktualnoj temi. Također će imati priliku uživo vidjeti najkvalitetniju opremu, upoznati se s postupkom ugradnje te saznati detalje o kojima je dobro povesti računa prilikom izbora opreme, ali i same tvrtke koja će vas voditi kroz postupak ugradnje i ishođenje potrebne dokumentacije.


Prošlo je gotovo godinu dana otkad je na snagu stupila zakonska odredba o ukidanju PDV-a na solarne sustave po sistemu "ključ u ruke" za privatne i javne korisnike, a početkom ovog mjeseca na snagu je stupila nova povoljna zakonska odredba temeljem koje se ukida "penaliziranje" korisnika koji proizvode više električne energije nego što troše.

Stručnjaci iz tvrtke Adria Green Electric d.o.o. smatraju da je nastupila vrlo povoljna klima za ugradnju solarnih panela, te da je u ovom trenutku ulaganje u proizvodnju energije na vlastitu krovu generalno najsigurnija i najisplativija investicija uopće temeljem koje vlastitim novcem podižete vrijednost svoje nekretnine, ulažete u siguran i pouzdan sustav s očekivanim životnim vijekom od 30 godina te proizvodnjom vlastite električne energije manje ovisite o promjenama cijene struje na tržištu. Pozivaju korisnike da ne čekaju najavljena poskupljenja električne energije (koja je u ovom trenutku u Hrvatskoj među najnižima na razini cijelog EU-a), već da se na vrijeme pripreme za ugradnju vlastita fotonaponskog sustava.


Tvrtka Adria Green Electric d.o.o. specijalizirana je za segment poslovanja vezan uz obnovljive izvore energije (projektiranje FN sustava, ugradnju po principu "ključ u ruke", nadzor, održavanje, servisiranje sustava, izradu idejnih i izvedbenih rješenja, procjenu troškova te prinosa projektiranih sustava).


U prvom dijelu edukacije predavač Ivan Miljak, mag. ing. el., direktor tvrtke Adria Green Electric d.o.o., govorit će o temama vezanim za projektiranje i dimenzioniranje elektrana, o izboru i ugradnji kvalitetne opreme te očekivanim uštedama, odnosno o očekivanoj proizvodnji ugrađenih fotonaponskih sustava. Također ćete čuti sve o samoj proceduri prilikom ugradnje te o svim potrebnim dozvolama, ali i kako na najlakši, najbrži i najpovoljniji način doći do svoje sunčane elektrane.

Od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ovu jesen je najavljen novi "paket" poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za kompletnu energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat će se i kupnja energetski učinkovitih vozila. Za ove programe očekuje se veliki interes, a kako saznajemo iz bliskih izvora, na raspolaganju će biti visok iznos, tako da su svi zainteresirani pozvani na akciju, dok će uvjeti za prijavu biti poznati nakon ljeta.

Europska unija aktivno promiče prelazak Europe na društvo s niskim emisijama ugljika, što za građane, poduzetnike i javni sektor u prijevodu znači da na raspolaganju imaju nekoliko dostupnih fondova, tj. mogućnost sufinanciranja ugradnje kompletnih fotonaponskih sustava. U drugom dijelu predavanja svoje izlaganje vezano za taj dio održat će Emanuela Miljak, voditeljica EU projekata pri tvrtki Adria Green Electric d.o.o. Čut ćete sve o potrebnoj dokumentaciji, nužnim preduvjetima te postupku prijave na dostupne fondove.


Kako biste se na vrijeme pripremili za natječaje u najavi, potrebno je izraditi Glavni projekt za ugradnju sunčane elektrane temeljem kojeg se HEP-u može podnijeti zahtjev za provjeru mogućnosti priključenja proizvodnog postrojenja, što su dva nužna dokumenta pri prijavi na sve dosadašnje natječaje. 

Za kraj ove edukacije svoje izlaganje će održati Marko Škaro, financijski savjetnik, koji će govoriti o dostupnim "zelenim kreditima" s povoljnim kamatnim stopama za one koji su za ovakvu investiciju spremni isključivo uz kredit neke od dostupnih financijskih komercijalnih ustanova te o osiguranju ovakvih sustava.

Time ćete u sklopu ovog predavanja saznati sve o postupku projektiranja i ugradnje sunčanih elektrana: analizi lokacije, dimenzioniranju i izboru opreme, pripremi dokumentacije, apliciranju na javne natječaje, isplativosti investicije i mogućnosti ishođenja povoljnih kredita.


Prava je rijetkost u okviru jedne prezentacije imati priliku čuti sve vezano za ugradnju elektrana za samoopskrbu! Predavanje je besplatno te nije potrebna prethodna registracija osim za prvo predavanje u Sinju (zbog ograničenog broja mjesta u dvorani) – zato na vrijeme osigurajte svoje mjesto prema objavljenom rasporedu te u sklopu turneje "Solarno ljeto" saznajte sve o ovoj aktualnoj temi.

Pridružite nam se na inspirativnom putovanju k održivoj budućnosti! Postanite dio pokreta k čistijoj energiji i ekološkoj odgovornosti! Osigurajte svoje mjesto na edukativnom događaju i saznajte kako obnovljivi izvori energije ne samo što štede novac, već i čuvaju naš planet za iduće generacije. Neka vaša prisutnost bude korak k promjeni – zajedno gradimo energetski održiv svijet! Prijavite se i rezervirajte svoje mjesto. Za više informacija u vezi edukacije, najavu dolaska ili konkretna pitanja vezano za ugradnju ovih sustava obratite se na mobitel 097-731-2251 ili na e-mail [email protected]. Radujemo se zajedničkom druženju.


hr Sun Sep 03 2023 09:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/65100be8cc6747ae098b4597/80
Foto: Maja Prgomet

U Dioklecijanovim podrumima održana modna revija "Slavimo život"

Žene oboljele od raka dojke, njih dvadeset , nosilo je koloritni kreacije s potpisom Šime Kovačevića novinara i dizajnera

"Slavimo život" naziv je modne revije koja je sinoć  održana u podrumima Dioklecijanove palače u organizaciji Udruge Caspera i Županijske lige protiv raka kao najava današnje trke Race for the cure na Rivi u 18 sati.

Žene oboljele od raka dojke, njih dvadeset , nosilo je koloritni kreacije  s potpisom Šime Kovačevića novinara i dizajnera.

Dupkom puni Podrumi ovacijama su pozdravili "manekenke na jedan dan" koje su ii na ovaj  način pokazale kako se treba radovati životu izazovima bolesti usprkos.

Do suza dirnut Šime Kovačević uspio je na kraju revije izgovoriti kako je ovaj događaj, kao i sve revije, posvetio svojoj prerano preminuloj sestri Valentina jer ona tako i dalje živi.


hr Sun Sep 24 2023 12:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/64b286775d796521548b45c6/80
Foto: Press

Sinj poklanja svojim građanima koncert Grše!

Besplatan koncert jednog od najpopularnijih repera u našoj zemlji dar je Grada Sinja svojim građanima
Hrvatski reper Grše održat će besplatan koncert na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sinju nakon biciklističke utrke Cro Race – Sinj je cilj. Besplatan koncert jednog od najpopularnijih repera u našoj zemlji dar je Grada Sinja svojim građanima.

Podsjetimo, u utorak 26. rujna grad Sinj će biti domaćin prve etape 8. međunarodne biciklističke utrke Cro Race, organizatori su pripremili zanimljiv biciklistički dan koji će početi  točno u podne zanimljivom virtualnom biciklističkom utrkom Kids Race,  nastavit će se ciljem na Biljegu u 16 sati, a fešta će završiti koncertom popularnog hrvatskog repera Grše od 20 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Grše je rođen u Sinju, a odrastao u Trilju gdje je i započeo svoju glazbenu karijeru. Glazbom se počeo baviti krajem srednjoškolskog obrazovanja te s prijateljem Mateom Đonlićem poznatijim pod imenom ”Đona” osnovao je  grupu III. Čin.

2016. godine odlazi raditi u Njemačku i paralelno se priključuje sinjskoj grupi 6wild u kojoj predvodi kraći period te od 2018. kreće sa svojom solo karijerom i godinu iza osniva izdavačku kuću “Blockstar Digital”.

Gršina ovogodišnja pjesma “Mamma Mia” u travnju je debitirala na domaćoj Billboard ljestvici i to na prvom mjestu, što je ujedno bio i prvi put da se neka domaća pjesma pojavila na vrhu ove ljestvice otkada je uvedena prije nešto više od godinu dana, a na istoj ljestvici našao se i još jedan Gršin hit “Sip”.

hr Sat Sep 23 2023 16:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/650ec826cc674747068b457a/80
Foto: Emerging Talents Milan

Još jedan uspjeh splitskog modnog brenda: Ivona Glavaš predstavila Anovi na milanskom tjednu mode

Jednostavnost, ali i posvećenost detaljima dominiraju Anovi modnim rješenjima, a sjajno naglašavaju žensku siluetu.

Splitska dizajnerica Ivona Glavaš ostvarila je još jedan veliki uspjeh predstavivši najnoviju kolekciju svog brenda Anovi na milanskom tjednu mode. Revija je održana u sklopu Emerging Talents Milan u baroknoj palači Palazzo Visconti. 

Nakon prve samostalne revije u Splitu kontaktirao ju je Josip Grabovac, jedan od čelinih osoba Emerging Talents Milano, najveće i najinternacionalnije modne  platforme u Milanu posvećene talentiranim dizajnerima i pozvao ju da bude dio projekta u rujnu 2023. Iza Josipa je preko 35 brendova kojima je dao zeleno svjetlo, pažljivo svake sezone bira 4 brenda, iako su prijave velike. Od 2016. kreativni projekt odabrao je i promovirao više od 119  brendova iz 50 zemalja. Emerging Talent ne radi samo sa mladim talentima, unutra su i neki od svjetskih poznstih brendova sa svojim imenom prošetali kreacije Pallazo Viscontiem. 

Dizajnerica je predstavila deset kreacija. Odijela, haljine i kaputi izrađeni su od vune, kašmira, pamuka, latexa i scube. Nova kolekcija ispričana je kroz maslinasto zelenu, crnu i bijelu boju, kojima je dizajnerica vjerna već godinama, a svaku kreaciju ukrasavaju zlatni ili srebrni dugmići sa logom brenda.

Kolekcija kroz tri boje dočarava kombinacije koje imaju prepoznatljive Anovi elementi kao sto su ženstvenost, profinjenost, elegancija i romantičnost. Predočeni su na kreacijama sa puf rukavima, naglašenim strukom i otvorenim leđima.


Jednostavnost, ali i posvećenost detaljima dominiraju Anovi modnim rješenjima, a sjajno naglašavaju žensku siluetu.

Inspiraciju za ovu kolekciju dizajnerica je pronašla u svakodnevnici žene koja bez obzira na užurbani životni tempo pronalazi vrijeme za sebe i u svakom trenutku se želi osjećati kao dama, odvažna i svojim stilom ne moze proći neprimjećeno gdje god da se pojavi. Sve kreacije su svojom udobnošću prilagođene da budu nosive ovisno na način kako se kombiniraju sa obućom i modnim detaljima. Anovi reviju nosila je te zatvorila jedna od najuspješnijih hrvatska manekenki Valentina Đurić, koja je dizajnerici bila i velika podrška u Milanu oko pripreme za samu reviju s kojom je rado podijelila savjete kojima vješto barata nakon dugogodišnjeg iskustva u modnim vodama. 

Modne revije i prezentacije Emerging Talents u Milanu pokrivali su mediji svjetske klase kao što su Vogue, Harper's Bazaar, Marie Claire, Vanity Fair, Elle, Amica, Io Donna, Fashion Channel, Fashion TV, Fashion Magazine, Woman, World Fashion Channel,  Madame Figaro, Fashion Network , L'Officiel. U prvim redovima sjedili su urednici , modni kritičari, kupci , umjetnici,  glumci i poznate osobe javnosti kao modni bloggeri.

Iako se Ivoni jos sliježu dojmovi, ne krije svoje zadovoljstvo, sreću i ponos što kroz Anovi još jednom odašilje poruku da uistinu sve što možeš sanjati, možeš i ostvariti ukoliko to dovoljno želiš, trudiš se i vjeruješ. A onda kada to sve spojiš, dolazi i nagrada, za Anovi nema veće i bolje nagrade od ove revije koja je definitivno dosadašnji vrhunac njezine karijere. Tim više sto je bila jedina koja je u Milanu predstavlila hrvatsku modu.


“Bez ikakvog pretjerivanja, osjećaj je uistinu neopisiv. Gledam slike i videe, čitam objave iz talijanskih medija i još uvijek mi sve djeluje kao da sam sanjala. Godinama pratim Milanske tjedne mode i sama činjenica da sam ovaj put prisustovala tom događaju za moj brend i mene ima veliko i posebno značenje. Neizmjerno sam zahvalna, sretna i ponosna što sam dobila priliku predstaviti svoje kreacije u prijestolnici mode. Oduševljena sam organizacijom koja je bila na zavidnom nivou i profesionalnim timom ljudi s kojima sam surađivala. Upoznala sam mnogo ljudi iz talijanskog svijeta mode, a neki od njih već su me kontaktirali za suradnje. Odmah nakon revije dobila sam ponudu da za snimanje jedne kampanje, koja će biti popraćena medijima svjetske klase, koriste Anovi haljinu s kojom smo zatvorili reviju. Vrtlog mojih emocija nemoguće je staviti u prigodne riječi, ali znam da sam motivirana više nego ikada i da spremna, puna novih ideja, čekam sve što dolazi.” -otkriva nam dizajnerica.


hr Sat Sep 23 2023 13:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/650e9d64cc6747f7058b458b/80

Regionalne zvijede napunile dvoranu Gripe: mladi su pjevali uz Voayagea, Nuccija, Zeru..

Veliki broj mladih okupio se na koncertu
Najpopularniji izvođači iz regije priredili su spektakularnu zabavu Splićanima. Nekoliko tisuća fanova u glas je pjevalo hitove VoyageaNuccijaGazda PajeHennyjaZere i Popova koji su izazvali pravu euforiju u dvorani na splitskim Gripama.

Publika je na koncert stizala iz cijele Dalmacije, a posebno oduševljenje izazvala je izvedba zajedničkog hita Voyagea i Nuccija – Gad.

Presretna sam što sam ih imala priliku vidjeti i čuti uživo i to sve njih na jednom mjestu, ne zna se tko je bolji od njih, ovo mi je doživljaj za cili život, poručila je Maja koja je u Split stigla u pratnji prijateljice i to iz Zadra. 


hr Sat Sep 23 2023 10:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .