‘Anđeli’ će konačno dobiti dostojne prostorije: ‘Škverska ambulanta’ do kraja godine postat će veliko gradilište

Iako je još 2016. godine Udruga preko natječaja dobila 400 kvadrata zapuštenog prostora, ispostavilo se kako postoji spor između grada Splita i Brodosplita. Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, za pregovore s Brodosplitom, imenovao je gradskog vijećnika Antu Zoričića.
Osim gradonačelnika i Zoričića, od velike su nam pomoži bili gospoda Pavić, Leko, Stanišić, Gire i Bonković. Nemamo dovoljno riječi za zahvaliti se gradonačelniku i svima onima koji su pomogli, a posebno Brodosplitu i Tomislavu Debeljaku te gospodinu Ramljaku, Ćorku, Jurišiću i Grgiću. Pokazali su što znači biti čovjek i misliti na potrebite – kazala je edukatorica Udruge Anka Đikić na mini svečanosti i fizičkog pokretanja ove priče.
Bilo je puno neprospavanih noći, naprezanja moždanih vijuga i želje za odustanemo od svega, ali, rekao bi naš Oliver, ‘Vridilo je’. Hvala vam što ste postali naš ‘mali krug, velikih ljudi’ – dodala je Đikić.
Bez riječi sam. Ovaj grad zaslužuje biti ponizan prema onima najpotrebnijima. Ova ruševina će za nekoliko mjeseci biti veliko gradilište, a onda i mjesto gdje će roditelji i najpotrebniji nalaziti i osmijeh i utjehu. Grad nije grad ako nema institucije ovakvog tipa. Grad ne može biti grad ako nema mjesto za dostojno liječenje najpotrebnijih – kazao je Andro Krstulović Opara govoreći kako je veliku ulogu u cijeloj priči imala i njegova zamjenica Jelena Hrgović Tomaš koja je, kaže Opara, ‘mandat i zdravlje dala za Grad’.
Istaknuo je socijalnu osjetljivost ‘škvera’ koji je za kumove brodova stavio najpotrebitije osobe.

Takvim gestama i načinom dobijemo dodatno svojstvo Grada jer Split je snažan koliko je jak onaj najpotrebniji među nama – poručio je splitski gradonačelnik na odlasku.
Najvažniji vitezovi ove cijele priče su djelatnici Udruge koji već godinama rade sa štićenicima. Moja i gradonačelnikova dužnost je da smo ovo napravili. Mi vitezove i naše male anđele ne smijemo zaboraviti – kratko se obratio Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.
Jedva je suze susprezala Dijana Aničić, predsjednica splitske Udruge ‘Anđeli’. 

Mi s ovim prostorom dobivamo kvalitetu usluge i puno različitih terapija koje možemo pružiti našim korisnicima. Broj djece ćemo poduplati, radit će se u dvije smjene. Za sada 230 korisnika prima usluge – rekla je Aničić.
Grad Split je osigurao 4 milijuna kuna proračunskih sredstava za osnovno uređenje prostora, a još puno posla je pred ‘Anđelima’. Sredstva će se prikupljati i u humanitarnim akcijama.
Pomaka ima. Ja bih htjela da to ide puno brže, ali sretna sam da pomičemo granice. Prije 20 godina za ovu djecu nije bilo pomoći, oni su umirali zatvoreni u svojim kućama. Danas su oni vani, imaju rehabilitaciju i najbolju skrb dokle god njihov život traje. Dostojanstven život – zaključila je Aničić prije nego je podijelila zahvalnice svima onima koji su bili sastavnica ove lijepe priče.

POSLJEDNJE DODANO: