Samo za gurmane: kajgana s puževima i ljutikom

PRIPREMA PUŽEVA ZA JELO

Puževe s kućicama staviti u lonac i kuhati pola sata. Ohlađene puževe izvaditi iz kućica vilicom i odstraniti im utrobu. Očišćenim puževima dodati šaku krupne soli i gnječiti rukom dok iz njih ne iziđe sva sluz. Dobro ih oprati vodom, ocijediti, a zatim staviti u vodu pomiješanu s nekoliko žlica  octa i pustiti da odstoje pola sata. 

Ponovo ih oprati, ocijediti i posušiti. Puževi su sada spremni za spremanje.

Za kajganu će nam trebati svežanj mlade ljutike, komad šarene pancete, malo maslinovog ulja, 5-6 jaja, vezica peršina i metvice ,začini (sol,vegeta,papar) i puževi.

Na ugrijano maslinovo ulje dodamo ljutiku i dinstamo nekoliko minuta, zatim ubacimo sjeckanu pancetu i puževe. Sve zajedno dinstamo oko 10-ak minuta .Ljutika se ne smije prepržiti. Dodamo sjeckani peršin i metvicu koja jelu daje posebnu aromu. Posolimo, povegetimo i popaprimo po želji. Sve zalijemo žbaćenim domaćim jajima. Kajganu ne smijemo prepržiti da bude suha .Jelo mora biti sočno, prožeto svim sastojcima puževa, ljutike i metvice. Pravi gurmani uživat će u ovom jelu zaboravljenog vremena kako kaže naš Barbijeri.


POSLJEDNJE DODANO: