Nove cijene ulja, šećera i mesa. Plenković poručio: ‘Oni koji su neopravdano dizali cijene snosit će novčane kazne’

Kad je riječ o cijenama od uvođenja eura, kazao je kako su inspektorat i porezna uprava i carina zaduženi za provjere na terenu kako bi se identificirali oni koji su neopravdano podignuli cijene i nanijeli štetu gospodarstvu te dizanjem cijena doprinjeli porastu inflacije. 

“Oni koji su neopravdano dizali cijene u odnosu na prije konverzije snosit će novčane kazne. Niz subjekata je korigirao cijene i vratio ih na razinu od 31. prosinca što pozdravljamo, to je dobar primjer. Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, imamo niz alata za zaštitu potrošača: riječ o mogućem vraćanju cijena, ukidanje subvencija (svi gospodarski subjekti imaju nižu cijenu struje, niže PDV…), a čitav paket pomoći građanima i gospodarstvu išao je za tim da se lakše prebrodi kriza”, poručio je premijer. 

Rekao je da sve nadležne službe primaju veliki broj pritužbi građana. Pozvao ih je da i dalje informiraju institucije o tome. 

“U ovom vremenu kriza važna je velika solidarnost i ponašanje koje nije profitersko nego je razumno. Tržišta da, sloboda poduzetništva da, ali u ovakvim situacijama je društvena solidarnost nešto što se ne može zaobići. Kad mi ti već radimo ovako sustavno, onda očekujemo to i od ostalih aktera”, poručio je Plenković., javlja Dnevnik.hr

POSLJEDNJE DODANO: