Restorani diljem Hrvatske ovih su dana napeto pratili vijesti iz Michelina u iščekivanju novih zvjezdica globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.
Na popisu za 2021. godinu Hrvatska je bogatija za čak tri restorana ovjenčanih priznanjem gurmana: Nebo u Rijeci, Alfred Keller na Malom Lošinju te Agli Amici u Rovinju imaju po jednu novu zvjezdicu. – prenosi punkufer.hr
Chefu Deniju Srdoču ovo je druga zvjezdica u karijeri, zaradio ju je i u restoranu Draga di Lovrana.
– Osjećaj je jednak kao i prvi put. – kaže Deni Srdoč prisjećajući se 2019., kada su mu javili da je Draga di Lovrana nositelj zvjezdice. I tada je kao i danas bio pun emocija.
– Tim je to zaslužio. Radimo puno i zato je prekrasan osjećaj dobiti takvo priznanje. Nazdravili smo šampanjcem, a proslavit ćemo na slobodan dan. – dodaje Deni.
Restoranima Boškinac (Novalja) i LD Terrace (Korčula) prošle je godine u veljači dodijeljena jedna Michelinova zvjezdica, dok su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran) zadržali svoje zvjezdice. Tako Hrvatska ima ukupno deset restorana s jednom Michelinovom zvjezdicom.
Usto, na popis dobitnika nagrade Bib Gourmand, koja se dodjeljuje za sjajan omjer cijene i kvalitete, uvrštena su još tri hrvatska restorana: Izakaya by Time u Zagrebu, Konoba Malo Selo u Bujama i Alla Beccaccia u Valbandonu.
Bib Gourmand, koji je sjajan pokazatelj gdje se može dobro pojesti uz pristupačne cijene, dodjeljuje se restoranima od 1997. godine. Preduvjet da restoran može dobiti to Michelinovo priznanje je da jelovnik kojeg čine predjelo, glavno jelo i desert ne košta više od 250 kuna, odnosno 280 kuna u skupljim gradovima, kao što je Pariz.
Ime priznanja proizlazi iz imena Michelinove prepoznatljive maskote i simbola tvrtke, Bibenduma, odnosno Biba.