Article

//www.dalmacijanews.hr/files/53be3bf0179942af678336ef/80
Foto: CROPIX

Pet osoba sa šibenskog područja osumnjičeno za manipulacije, šteta je veća od 63 milijuna kuna

Radi se o vremenskom razdoblju od 2007. do 2010. godine
U Službi kriminalističke policije, Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije, dovršeno je složeno kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjakom, 62-godišnjakinjom i 51-godišnjakom osumnjičenima za Zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju kao i nad dvije 45-godišnjakinje osumnjičene za Poticanje navedenih troje osumnjičenih na počinjenje kaznenog djela.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, utvrđeno je kako su osumnjičeni 75-godišnjak, u svojstvu predsjednika Uprave, 62-godišnjakinja, u svojstvu zamjenice predsjednika Uprave i 51-godišnjak, u svojstvu člana Uprave novčarske institucije sa sjedištem u Šibeniku, u vremenskom razdoblju od 2007. do 2010.godine, u više navrata, na poticanje dviju osumnjičenih 45-godišnjakinja, inače odgovornih osoba dviju tvrtki iz Vodica, odobrili isplate ukupno pet kredita, isplate po ugovorima o okvirnom faktoringu i isplate po ugovorima o faktoringu po kupcima (kao regresni dužnik), nakon kojih isplata kao i nakon proteka prolongiranih dospijeća plaćanja ista društva nisu izvršila povrat dospjelih potraživanja.

Naime, utvrđeno je kako su troje osumnjičenih, suprotno pravilima poslovanja, odnosno Proceduri odobravanja kredita propisanoj internim aktima novčarske institucije, bez prethodnog provođenja propisanih analiza i mišljenja nadležnih stručnih službi kao i bez postojanja adekvatnih instrumenata osiguranja, odobrili isplatu svega zatraženog, nakon kojih uplata, kao i nakon proteka prolongiranih dospijeća plaćanja, ista društva nisu izvršila povrat dospjelih potraživanja već su ta potraživanja zatvorena Ugovorima o ustupanju umjesto isplate, odnosno preuzimanjem nekretnina, od kojih za dio preuzetih nekretnina novčarska institucija nije izvršila upis vlasništva jer nisu bila u vlasništvu jedne tvrtke iz Vodica, a time nisu ni mogla biti predmet ustupanja, dok je dio nekretnina prodan za znatno manji iznos od iznosa zatvorenih potraživanja temeljem sklopljenog Ugovora. Navedenim postupanjem osumnjičeni su prouzročili materijalnu štetu novčarskoj instituciji u ukupnom iznosu od najmanje 63.738.934,24 kn.

Protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.
hr Wed Apr 27 2022 09:39:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f54f292daf72dd98a8b4576/80
Foto: DalmacijaNews

Dvojica mladića ranjenih u sukobu s policijom sami se obratili Hitnom kirurškom prijemu u Splitu, jedan od njih zadržan u bolnici

Jednom propucano stopalo, a drugom nadlaktica
Dvije mlađe muške osobe, dobi ispod 20 godina, jutros u 5 sati javile su se na Hitni kirurški prijem u Splitu, a jedan od njih zadržan je na odjelu splitske bolnice.

Epilog je to žestokog obračuna pripadnika Hajdukovih navijača i hrvatske policije kod odmorišta Desinec između Jastrebarskog i Karlovca, a iznio ga je u izjavi za medije Dario Matić, šef kirurške službe u KBC-u Split.

- Kod prve osobe se radi o prostrijelnom području pete, bez ozljede kosti i on je nakon kirurškog zbrinjavanja pušten na kućnu njegu. Druga mlađa muška osoba ima ozbiljniju ozljedu, to je prostrijel kroz nadlakticu, nema ozljede kosti i vaskularnih struktura, ali ima suspektnu ozljedu revijalnog živca ruke te je nakon primarne obrade zbrinut u Zavodu za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju na Križinama - rekao je Matić.

Pojasnio je kako se radi o prostrijelnoj rani nadlaktice s prednje strane, a izlazna je rana bila negdje u predjelu lopatice.

Osobe na Hitni kirurški prijem nije dovelo vozilo Hitne pomoći već su se sami obratili za pomoć.
hr Sun May 22 2022 16:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/58e0e643b47398ec0e8b4577/80

Sudar automobila i motocikla, motociklist teško ozlijeđen

O događaju je izvješteno nadležno državno odvjetništvo
Jučer ujutro, oko 7 sati, u ulici Ante Starčevića u Makarskoj došlo je do prometne nesreće u kojoj su sudjelovali osobno vozilo  i motocikl.

Tom prilikom je ozlijeđen 66-godišnji vozač motocikla  i prevezen je u splitsku bolnicu gdje su mu konstatirane teške i po život opasne ozlijede te je hospitaliziran. 

O događaju je izvješteno nadležno državno odvjetništvo te je na mjestu događaja obavljen očevid.

hr Sun May 22 2022 11:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/6289dc0018d1cbed1e8b45ab/80
Foto: Screenshot / 24sata, Facebook

Masovna tučnjava navijača Hajduka i policije na autocesti: Dvije osobe propucane, 10-ak policajaca ozlijeđeno

Tijekom sukoba došlo je do ranjavanja dvije osobe iz vatrenog oružja kojeg su policajci upotrijebili
Sinoć nakon utakmice navijači Hajduka sukobili su se policijom na autocesti A1 kod odmorišta Desinec, između Zagreba i Karlovca, nakon što su blokirali sve trake u smjeru Karlovca te se oglušili na naredbe policije. 

Tijekom sukoba došlo je do ranjavanja dvije osobe iz vatrenog oružja kojeg su policajci upotrijebili.  

Policija je objavila priopćenje:

- Dana 21. svibnja oko 21.35 sati, tijekom organizirane preprate oko 1.600 navijača HNK Hajduk u autobusima, kombi vozilima i osobnim automobilima s utakmice u Zagrebu, samoinicijativno su stali na autocesti A1 kod odmorišta "Desinec" i na taj način blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca, a potom je, oglušivši se na njihova upozorenja i naredbe, nekoliko stotina njih napalo tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda, policijske službenike iz više policijskih uprava koji su ih pratili.

Policijski su službenici radi odbijanja napada na sebe prema više osoba uporabili sredstva prisile, uključujući i vatreno oružje, nakon čega je praćena kolona ponovno stavljena pod nadzor. U tijeku je identifikacija i privođenje osumnjičenika za kaznena djela i prekršaje.

Do sada je utvrđeno da je došlo do ranjavanja, najvjerojatnije od vatrenog oružja, dvije osobe koje su neposredno sudjelovale u napadu na policijske službenike te je ozlijeđeno 10-tak policijskih službenika. Svi ozlijeđeni su izvan životne opasnosti.

Pri stavljanju događaja pod nadzor, promet je na toj dionici autoceste bio zatvoren i preusmjeren na alternativne pravce.

Očevid i kriminalističko istraživanje su u tijeku - javlja policija.Autocesta zatvorena

Cijelu noć je dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Lučko i Jastrebarsko, u smjeru Splita, zatvorena. Prema izvještaju HAK-a od 8.24, još uvijek nije otvorena.

hr Sun May 22 2022 08:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/624bdd4decdbd1371c8b45a4/80
Foto: Pixabay

Otuđio 390 litara dizela

Teška krađa na području Dugopolja

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenog djela Teška krađa. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je tijekom travnja na području Dugopolja iz radnih strojeva koji su se nalazili u reciklažnom dvorištu  otuđio različite dijelove, akumulatore, te je iz radnih strojeva otuđio 390 litara dizela. Ukupna materijalna šteta procijenjena je na oko 100 tisuća kuna.

Protiv 61-godišnjaka je podneseno posebno izvješće kao dopuna kaznenoj prijavi zbog kaznenog djela Teška krađa. 
hr Fri May 20 2022 10:34:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .