Baldasar o smeću, Euru 2020., vezivanju na Zapadnoj obali i putovanjima

Iako je župan Zlatko Ževrnja u srijedu kazao da Makarani mogu odahnuti jer je problem odvoza smeća iz njihova grada riješen, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je također sudjelovao na sastanku s ministrom Zmajlovićem, u četvrtak je rekao kako zapravo još ništa nije dogovoreno.

– Niti jedna mjera nije potpuno potvrđena. Sve je u rukama župana, on je glavni koordinator svih događanja, ali po meni ništa nije definitivno riješeno. Ministar nas je upozorio kakvo je stanje i dao nam je mogućnost da se sami organiziramo i da riješimo problem, ali svi gradovi koji imaju odlagališta tek trebaju pristati na to da prihvate makarski otpad – rekao je Baldasar.

Po pitanju kandidature Splita za Euro 2020. rekao je da nije dobio nikakav odgovor od Uefe na dopis koji im je uputio, ali nikakvu povratnu informaciju nema ni od HNS-a koji mu je, tvrdi, još dužan odgovor hoće li doći na sastanak ili ne.

– Neozbiljni su. Ja bi prihvatio bilo kakav dogovor. Dokumentaciju za aplikaciju od Uefe nismo dobili, HNS nam je nije proslijedio. Pretpostavljam da ćemo je dobiti zadnji dan ili da je uopće nećemo dobiti – kazao je gradonačelnik.

Najavio je i da vjeruje da će vezivanje na Zapadnoj obali biti moguće do kraja svibnja te kako se nada da će sve biti spremno za Croatia Boat Show.

– Vanjski vezovi bi trebali biti završeni za mjesec dana. Na natječaju za izvođača radova je pobijedio Pomgrad, ali ugovori još nisu potpisani. Nije bila sasvim riješena financijska konstrukcija, falilo je nešto novca, ali to se riješilo i vjerujem da će se uskoro pristupiti radovima – ustvrdio je prvi čovjek Splita.

Napomenuo je i da će se početkom idućeg tjedna sastati s policijom kako bi dogovorili detalje vezane uz obnovu najkritičnijih prometnica u gradu. Kaže da je policija svjesna lošeg financijskog stanja, ali da će inzistirati na uređenju šest najkritičnijih točki. 

Rekao je i da će pričekati s provjerom vjerodostojnosti diploma zaposlenika Banovine.

– Mislim da je to hajka i stvaranje nesigurnosti, ali nije na nama da radimo te provjere. To je prvenstveno stvar policije i Sveučilišta. Način na koji se to planira raditi šteti prvenstveno državi. Zar nam nije dovoljno depresije i problema? Institucije bi te provjere trebale raditi diskretnije – smatra Baldasar.

Najavio je i da će prvo iduće njegovo putovanje biti u Izrael gdje će otići sredinom lipnja. Trebao je putovati u Indoneziju, ali je to putovanje do sada već dva puta odgođeno. Rekao je i da je još u kontaktu s potencijalnim investitorima iz Rusije.

– Stalno sam u kontaktu s njima. Situacija s Krimom je sve to malo usporila, ali ništa nije prekinuto. Oni čekaju da vide što mi imamo za ponuditi, hoće li to bit gradnja zgrada za institucije ili gradnja komercijalnih zgrada. Problem je što po sadašnjoj proceduri od ideje do realizacije projekta mora proći minimalno tri godine – kazao je gradonačelnik.

Komentirajući slučaj Marine Lovrić Merzel i Željka Sabe rekao je da mu je žao svih.

– Ne mogu ništa kazati dok to ne bude pravomoćno, osim da mi je svih žao. Mislim da će inkriminiranje drugih političara i presude koje su donesene dovesti do toga da će dužnosnici dobro razmisliti prije nego nešto naprave – zaključio je Baldasar i dodao kako ne zna bi li trebali odstupiti s dužnosti.

POSLJEDNJE DODANO: