Šef splitskog HSLS-a Hrvoje Bašić u razgovoru za DalmacijaNews: “Ne podnosimo sustavno ignoriranje problema građana i egotripere u politici kojima je osobni interes ispred interesa onih koji ih plaćaju”

Splitski HSLS, nekad vladajuća stranka i glavni igrač na centru, danas se bori za politički opstanak. Na prošlogodišnjim izborima ostali su daleko ispod praga osvojivši tek 1500 glasova, a nekada se imali gradonačelnike i odlučujuću riječ u sastavljanju gradske vlasti. Ukopani u političkom centru mogli su birati s kim će i pod kojim uvjetima koalirati, pa su tako u zadnjoj dekadi prošlog tisućljeća bili partneri SDP-a od kojeg će se poslije odmetnuti i priključiti HDZ-ovoj pobjedničkoj kompoziciji. Danas su tu gdje jesu, imaju novo stranačko vodstvo i novu, možda i posljednju šansu da na skorašnjim izborima poprave rezultat za koji će se boriti zajedno s Nezavisnom listom mladih (NLM). Listu će predvoditi predsjednik splitskoga HSLS-a Hrvoje Bašić s kojim smo razgovarali o predstojećim izborima, programskim točkama na kojima su se našli s Nezavisnom listom mladih te o lošem rejtingu liberala za koji kaže da i nije tako loš ako se uzme u obzir “činjenica da, ponekad, i stotinjak glasova može presuditi izbornog pobjednika”.

Što je zajedničko HSLS-u i Nezavisnoj listi mladih? 

– Zajednička nam je protivljenje ili kontra onome što prosječnog mladog čovjeka baca u afan kad vidi kako se Splitom, ali i Hrvatskom upravlja. Mlađa generacija, kojoj i mi pripadamo, ne može više otprpjeti šuplje priče političara. Želimo rezultate! Ne možemo više podnijeti sustavno ignoriranje problema građana i raznorazne egotripere u politici kojima je osobni interes ispred interesa onih koji ih plaćaju. A plaćamo ih svi mi, samo što mnogi toga, nažalost, nisu svjesni. HSLS i NLM dijele istu viziju o tome kako bi stvari trebale funkcionirati, počevši od gradske komunale do lokalnog gospodarstva. I dok se većina drugih političkih aktera prepucava, mi radimo na terenu i okupljamo ljude. Zato je već sada ova priča uspješna, s tim što nas ono najvrednije tek čeka.

Na prošlim izborima nastupili ste samostalno i ostali ispod praga. Sada idete s Nezavisnom listom mladih, koja je debitant na splitskim izborima. Kakve su vam šanse?

– Pa to je najbolja stvar koju smo napravili! Za to, ipak, treba imati političke hrabrosti što smo i potvrdili samostalnim nastupom na lanjskim izborima. Imali smo i odličnog gradonačelničkog kandidata dr. Zdeslava Benzona koji je po svojim kvalitetama bio puno bolji izbor od onog što smo vidjeli, ali građani su mislili drugačije i to treba poštovati. Iako Nezavisna lista mladih po prvi put izlazi na izbore u Splitu, siguran sam da su birači već čuli za njihove rezultate i promjene koje su napravili izvan našeg grada, uključujući Vrgorac, Podgoru, Dicmo i Solin. Uvjeren sam, također, da će splitski birači prepoznati politički angažman njihovih predstavnika, poput Branke Murat, koja se svojim zalaganjem i novim idejama istaknula kao vijećnica u Županijskoj skupštini. To je, među ostalim, jamstvo za naš uspjeh u Splitu.

Što mislite kome su se priklonili nekadašnji birači HSLS-a? Oko 1500 glasova, osvojenih lani, nije baš neki zalog za ovogodišnje izbore. Mislite li da možete osigurati prolazak u Gradsko vijeće?

– Zašto uvijek pričamo o nekadašnjima biračima!? Ajmo se bavit onim što je danas i što će biti sutra. Mene zanima budućnost i želim da ona bude bolja nego što nam je sada. Kažete, nije neki zalog!? Ne bih se složio. To je ogroman zalog jer je svaki čovjek bitan. Ali budimo realni i postavimo stvari na sljedeći način. Počnimo s tim da su neki kandidati s istim takvim zalogom  postali dogradonačelnici i obnašali vlast. Nisu li u nekoliko zadnjih izbornih ciklusa kandidati pobjeđivali doslovno s nekoliko stotina glasova razlike? Mislite li da HSLS-u, u situaciji  kad izbore odlučuje stotinjak glasova, nisu dolazile ponude koje su nam garantirale siguran ulazak u vijeće!? E pa valjda je sada jasno koji smo put izabrali. Na tom putu zajedno smo s Nezavisnom listom mladih te želimo građanima pokazati i dokazati da smo politički zreliji i kontruktivniji od mnogih veterana u splitskoj politici. Vjerujemo u podršku Splita, jer Split ne voli slabiće nego ljude s beskompromisnim stavovima. Uostalom, nama politika nije sprint na 100 metara. Utrka, u koju smo ušli Branka i ja, ionako je tek na samom početku.

Što bi nova gradska vlast trebala riješiti, a prethodne su propustile? Što vaša inicijativa nudi splitskim biračima?

– Dobrim dijelom možemo potpisati gotovo sve projekte i programe koji se godinama spominju, a nikada nisu završeni. Splitu nedostaju vrijedni i uporni ljudi koji će te ideje provesti u stvarnosti, a ne da se bave PR-om i sitnim ideološkim prepucavanjima. Znam da je lakše skupiti političke  poene na prijeporima oko imena ulica, ali građanima je bitno ima li ta ulica rupa na asfaltu, a ne kako se zove. Uostalom, mi smo jedina politička opcija koja će zaista ukinuti prirez i stopu poreza na potrošnju.

Koji su najveći gradski problemi, a koja rješenja za njihovo uklanjanje?

– Ustrajat ćemo na žurnom rješavanju problema vezanog za djecu koja nisu upisana u vrtiće, zatim tu su i roditelji koji zbog toga ne mogu raditi, a da ne govorimo o nedostaku primjerenog smještaja odnosno dnevnog boravka za umirovljenike. Složio bih se s našim partnerima u tome da Split ima sve predispozicije  postati najboljim gradom za život, no potencijali su neiskorišteni, a problemi se ne rješavaju. Grad je pretvoren u prenoćište i zalogajnicu, pitka voda je često zamućena, mlade obitelji ne mogu riješiti stambeno pitanje, a sportske Gripe su derutne i zarobljene u prošlosti. Usto, odnos dosadašnjih gradskih vlasti prema poduzetničkom sektoru i privatnim investicijama bio je katastrofalan. Trebamo pustiti lokalno gospodarstvo da prodiše i postati poželjna destinacija za nova ulaganja i pokretanje biznisa.

Mislite li da ćete uspjeti doprijeti do birača s obzirom na to da su se od samog početka dva kandidata i njihove političke opcije nametnuli kao favoriti?

– A tko je ta dva takozvana favorita uopće proglasio favoritima!? I zašto su dva? Zašto u startu ne bi bio jedan, pa da smo svi odmah na čisto? Najbolje bi bilo da se svi ostali povuku, da pobijedi taj favorit sa stopostotnom podrškom, kao primjerice u Sjevernoj Koreji. Ironičan sam, naravno, ali sami ste potvrdili da zapravo živimo u prividnoj demokraciji i da svi nemaju jednake šanse. Uostalom, na novim izborima koji su, moram naglasiti, bili posve nepotrebni, bit će važnije pitanje tko će biti novi predsjednik Gradskog vijeća.

Nedavno ste izabrani za predsjednika splitskoga HSLS-a i ovi izvanredni izbori zapravo su vaš prvi politički test. Što mislite hoćete li ga proći?

– Već sam rekao da politika nije sprint na sto metara. U političkom smislu, želimo se dokazati kroz rad u Gradskom vijeću. A što je još bitnije, i Branka i ja imamo svoje karijere u privatnom sektoru i potpuno smo neovisni. Stoga u sve ovo ulazimo manje opterećeni nego neki drugi kandidati koji su sada u panici jer od politike žive. Vrijeme radi za nas i mi uistinu jesmo “Mladi za budućnost Splita”. I to za jednaku budućnost svih građana Splita, a ne samo privilegiranih.

POSLJEDNJE DODANO: