Article

//www.dalmacijanews.hr/files/629b215d18d1cba3538b45ab/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Đogaš predstavio program: "Vjerujem u dijalog i ne bojim se potražiti savjet, slušat ću inovativne ideje svih onih koji su uspjeli u Splitu "

Izborni program nudi razvojnu viziju do 2030. godine jer je Splitu potrebno dugoročno planiranje i veliki projekti koji nadilaze jedan mandat

Kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš predstavio je danas građanima, zajedno sa svojim zamjenicima Tomislavom Šutom i Zrinkom Mužinić Bikić, izborni program kojim namjerava pobijediti na skorašnjim lokalnim izborima.  

Izborni program nudi razvojnu viziju do 2030. godine jer je Splitu potrebno dugoročno planiranje i veliki  projekti koji nadilaze jedan mandat. Sam sadržaj je rezultat dijaloga i učenja na iskustvima bivših  gradonačelnika te stručnjaka, a sve kako bi tim Zorana Đogaša odmah po stupanju na dužnost mogao  ubrzati ključne procese u gradu. Svoju vjeru u dijalog, a ne u isprazna prepucavanja, Đogaš je dokazao i  kroz prijedlog formiranja tzv. „savjeta gradonačelnika“ koji će okupiti predstavnike sveučilišta, bolnice,  branitelja, urbaniste, arhitekte, ugledne kulturnjake, poslodavce, konzultante za EU fondove te bivše  gradonačelnike poput Jakše Miličića, Nikole Grabića i Andre Krstulovića Opare koji su i prisustvovali  predstavljaju programa.

- Ne bojim se potražiti savjet, želim upijati iskustvo onih koji su upravljali  gradom, ali i slušati inovativne ideje onih koji su uspjeli u Splitu. Kroz savjet ćemo na jednom mjestu  okupiti sve ljude kojima je Split prvi i jedini - naglasio je Đogaš pa istaknuo kako program ima osam  različitih cjelina.  

Prva cjelina pod nazivom Split su njegova dica posvećena planu je za djecu, obitelji i mlade. Plan uključuje  izgradnju vrtića na Pujankama, Pazdigradu, Stobreču, Kili, Blatinama, ali i vrtića u sklopu KBC-a za  zaposlenike bolnice te kampusa na sveučilištu. Ulaganje u znanje je najbolja investicija, zato Đogaš  planira dogradnju osnovnih škola, izgradnju škole na Kili te izgradnju sedam školskih dvorana, a planira  i sustavnu suradnju sa sveučilištem. Investirat će obnovu Doma mladih, a predstavio je i detaljan  vremenski slijed izgradnje POS stanova u koje bi mlade obitelji mogle useliti 2025. godine – ali samo ako  se gradska vlast odmah pokrene.  

- Split je jak koliko su jaki njegovi najranjiviji i najosjetljiviji članovi društva – istaknuo je Đogaš,  prezentiravši projekte izgradnje regionalnog Centra za autizam, podupiranja izgradnje Centra za  rehabilitaciju u Dugopolju.

Grad će pod njegovim vodstvom raditi i na pripremi projekta te izgradnji  Doma za starije i nemoćne, ali do realizacije Đogaš predlaže plan sufinanciranja smještaja u privatnim  domovima za starije i nemoćne s 800 kuna po korisniku. Besplatni javni prijevoz planiran je za  umirovljenike prema socijalnom cenzusu, studente, đake te osobe s malignim oboljenjima.  

- Godinu dana bivša vlast nije napravila ništa oko Žnjana, a sve im je bilo spremno. Zato ćemo čim prije ponovno pokrenuti realizaciju projekta te ga dovršiti u mandatu – istaknuo je Đogaš komentirajući zastoj  u tom velikom gradskom projektu te dodao kako u suradnji s državom i županijom planira sustavno i cjelovito uređenje Istočne obale.

Isto tako, do kraja iduće godine završit će se šetnica od Duilova do  Stobreča. 

- Sedam je ključnih projekata kojim ćemo poboljšati prometni krvotok Splita – rekao je Đogaš te naglasio  kako je najveći fokus programa na prometu, ali i da je za njegovu realizaciju nužna sinergija s državom i  županijom. Riječ je o projektima izlaza iz luke, puta iza nove bolnice, nastavka Bračke, završetka Zajčeve  i Manđerove, Zagorskog puta te nastavka Vukovarske.  

Garaže pak Đogaš planira graditi ili nadograditi na lokacijama Lokve, Dobrilina, Odeska, Doverska,  Sućidar i Ravne Njive, čime bi se dobilo 1261 parkirno mjesto. Potencijal za izgradnju garaža su i Papandopulova, Svačićeva, Sustipan i Kragićeva poljana kojima Split može dobiti dodatnih 1000 parkirnih  mjesta, a garaže koje će sigurno ići u tehničku nadogradnju su Tijardovićeva, Krležina i Vrančićeva. Jedan  od velikih projekata za Split, koji je i od interesa za Republiku Hrvatsku, je i željeznica Trajektna luka Split  – Zračna luka čija će se trasa pripremati u dogovoru sa Solinom i Kaštelima.  


hr Sat Jun 04 2022 11:11:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d72772129111c6d738b456a/80
Foto: Pixabay

Poziv očevicima prometne nesreće u Splitu

Sudar dva osobna automobila, a tom prilikom je oštećen i jedan parkirani osobni automobil...
Večeras oko 21.00 sati u Splitu, na raskrižju ulica Domovinskog rata, Hrvatske mornarice i Slobode, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, sudar dva osobna automobila, at tom je prilikom oštećen i jedan parkirani osobni automobil - izvijestila je splitska policija.

Za potrebe kriminalističkog istraživanja mole da se eventualni svjedoci - očevici prometne nesreće jave u Postaju prometne policije Split, na brojeve telefona 021 504 010, 021 504 036 ili 192.
hr Sun Jul 03 2022 22:33:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c1e62018d1cb7bd68b4576/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Puljak odgovorio Plenkoviću: "Predsjedniče Vlade, Splićanke i Splićani nisu nenormalni ljudi"

Poručujem svojim sugrađanima da izađu na izbore i zauvijek maknu HDZ iz splitskih takuina! - kazao je Puljak
Predsjednik Vlade Andrej Plenković je danas gradonačelničkoh kandidata Ivicu Puljka usporedio sa predsjendikom države Zoranom Milanovićem te ustvrdio kako u eter šalje samo floskule. 

Ubrzo mu je Puljak odgovorio:

- Predsjedniče Vlade, Splićanke i Splićani nisu nenormalni ljudi.

 Andrej Plenković, predsjednik Vlade, došao je danas u Split i Splićanima poručio, citiram: "Da je ovdje normalno, trebalo je biti obrnuto u prvom krugu", čime je i on ponovio uvredu svim Splićankama i Splićanima koju je prije neki dan izgovorio Zoran Đogaš. 

Ne mogu se načuditi prvacima stranke osuđene za korupciju koji su sada počeli vrijeđati građane koji su ih odlučili odspojiti od špine i javnih novaca. Poručujem svojim sugrađanima da izađu na izbore i zauvijek maknu HDZ iz splitskih takuina! - kazao je Puljak.
hr Sun Jul 03 2022 20:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62aa028818d1cb6d828b45e2/80
Foto: Ivana Ivanović / DalmacijaNews

Plenković u Splitu: "Puljak me podsjeća na Milanovića, očito su i oni povezani"

Premijer je odgovorio i na optužbe Ivice Puljka

Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je na Splitski festival kako bi dao podršku HDZ-ovom kandidatu Zoranu Đogašu.

Rekao je da mu je drago biti još jednom u Splitu i podržati Đogaša.

- Ovo su kandidati na koje bi sve Splićanke i Splićani mogli biti ponosni. Ovi ljudi vas nigdje neće osramotiti, neće napadati medije, neće sigurno baviti se aferama s maloljetnicima, neće sigurno imati antisemitske izjave. Radit će ono što rade ozbiljni ljudi. Neće ići uzlaud na izbore i neće trošiti vrijeme i novac Splićana nakon što dobiju povjerenje. Neće biti izgovora za nerad, bit će samo angažmana i bit će brige za Split i za Hrvatsku. Točno je da je rezultat 0:0 i uvjeren sam da će u narednim danima Splićani prepoznati one koji su odgovorni. - poručio je Plenković govoreći o Đogašu i njegovim zamjenicima.

“Svi članovi splitskog HDZ-a će pomoći Đogašu”

- Siguran sam da oni koji daju povjerenje Đogašu i zamjenicima će izabrati dobro i konstruktivno. Želim mu se zahvaliti što se angažirao u najzrelijoj fazi svog života. - dodaje.

Plenković je kazao da su svi članovi splitskog HDZ-a ovdje i da će se svi angažirati da Đogaš pobijedi.

- Svi imaju zadatak da pomognu. Ovo je izbor između ozbiljnih kandidata i onih koji nisu. Puljak i Ivošević to sigurno nisu. Ovo je smijurija što su oni napravili prema Splićankama i Splićanima. - kazao je premijer.

“Floskule koje Puljak baca u eter su smiješne”

Premijer je odgovorio i na optužbe Ivice Puljka.

- Za razliku od Puljka koji bezočno vrijeđa HDZ cijelo vrijeme, a podsjeća me na Milanovića, da budem sasvim jasan u svemu tome, očito su i oni povezani – HDZ-ova Vlada u proteklih nekoliko godina je spriječila sve krize, održala radna mjesta, osigurala najveću zaposlenost ikada, najveći gospodarski rast, Schengen, euro, Pelješki most. I ovaj turizam sada koji je fenomenalan, sjetite se koja je Vlada davala potpore da prežive krizu covida-19. Floskule koje on baca u eter su smiješne. Djeluje mi kao na razini da mu je Relković napisao 5 rečenica i onda ih ponavljaj prijatelju 10 dana ulovit će se barem onima koji apriori ne vole HDZ. To je sve okej, ali to je PR. - rekao je Plenković.

Još jednom je pozvao sve da izađu na izbore i poklone povjerenje Zoranu Đogašu.

- Vrijeme utakmice treba iskoristiti za utakmicu. HDZ je daleko najjača stranka i HDZ ima sjajnog kandidata. Andro Krstulović Opara je počistio Žnjan kao prvu temu i počistio je Karepovac. Mi ćemo raditi i dalje i činiti sve što je potrebno za Split. Mi ćemo konstruktivno učiniti sve da Đogaš i zamjenici pobijede. - poručio je premijer, prenosi N1.


hr Sun Jul 03 2022 20:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62c1e09118d1cb7cd68b456c/80
Foto: HVZ

Požari na Braču: Planuo auto, izgorjela farma i životinje. Vatrogasci ostaju na terenu

Požar je lokaliziran u 18:30 sati te je nastavljeno sa saniranjem požarišta i zbrinjavanjem životinja
Vatrogasci otoka Brača danas su zabilježili dvije intervencije - požar vozila koji se proširio na obližnje raslinje i požar farme. 

U 10:55 sati zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na lokaciji Gospa od Pompeja u blizini mjesta Ložišća na Braču. Odmah su na teren upućene snage DVD-a Supetar i Milna. Utvrđeno je da je došlo do požara vozila koji se proširio na obližnje raslinje. Zbog opasnosti za širenje požara angažirano je 22 vatrogasaca s 8 vozila iz DVD-a Supetar i Milna. HEP je privremeno isključio dalekovod radi sigurnosti vatrogasaca. Vozilo je u potpunosti izgorjelo, a požar je također zahvatio 1 ha makije i niskog raslinja. Požar je lokaliziran u 11:27, a u potpunosti ugašen u 17:50.
 
U  17:10 sati DVD Supetar je preko Centra 112 zaprimio dojavu o požaru na životinjskoj farmi iznad uvale Trstena. Odmah po dojavi na teren izlazi DVD Supetar i zatražen je angažman okolnih društava. O požaru je obavještena policija, Županijski vatrogasni operativni centar Split i veterinarska služba.
 
Po dolasku na mjesto intervencije, vatrogasci su zatekli požar kompleksa životinjske farme. Jedan dio objekata je izgorio sa još neutvrđenim brojem životinja. Cilj vatrogasaca je bio evakuacija preostalih životinja, gašenje objekata zahvaćenih požarom i osiguranje objekata koji nisu zahvaćeni požarom, te sprječavanje širenja požara na obližnju šumu.
 
Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Supetar, Milna, Pučišća, Bol i Selca te dislokacija Brač (iz Vatrogasne zajednice grada Zagreb).
 
Požar je lokaliziran u 18:30 sati te je nastavljeno sa saniranjem požarišta i zbrinjavanjem životinja. Vatrogasci ostaju do daljnjeg na požarištu. 

hr Sun Jul 03 2022 20:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .