Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Ministarstvo zdravstva demantira da je u CijepiSe izbrisano 4000 prijavljenih

Iz Ministarstva su demantirali medijske natpise

Ministarstvo zdravstva demantiralo je u subotu medijske napise da je u razdoblju testnog rada iz sustava CijepiSe 23. veljače izbrisano 4.000 prijavljenih građana te kažu kako se radilo o manjem tehničkom neskladu između spajanja unesenih podataka s podacima osiguranika.

- Ministarstvo zdravstva došlo je do tog saznanja prilikom traženog očitovanja tvrtke koja je izradila i održava stranicu cijepise.zdravlje.hr. Pri tome je utvrđeno da kod 200 građana prijavljenih u testnoj fazi nisu upareni svi podaci koji su nužni kako bi se zainteresirani mogli pozvati na cijepljenje. - navodi se u priopćenju.

Slijedom tih informacija, Ministarstvo zdravstva je zatražilo hitno rješavanje uočenog problema koji je upravo u tijeku.

Ističe se i kako unatoč nepravilnostima prijavljeni građani neće izgubiti red na cijepljenje u sustavu CijepiSe jer redni broj prijave ne utječe na dodjelu termina na cijepljenje već se određuje prema prioritetima koji su definirani u Planu cijepljenja.

Dsad je u sustav CijepiSe prijavljeno blizu160.000 građana s ispravno unesenim podacima te, izuzev navedenih tehničkih nepravilnosti, nije zabilježen drugi izazov te prirode, poručili su iz Ministarstva zdravstva.

hr Sat Apr 24 2021 16:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609ccd246f52df246a8b4614/80
Foto: HRT

BURNA RASPRAVA Sučelilo se šestero kandidata za gradonačelnika Splita

Gostovali su Ante Franić, Željko Kerum, Vice Mihanović, Jakov Prkić, Ivica Puljak i Branka Ramljak
U HRT-ovoj emisiji Otvoreno sučelili su se splitski kandidati za gradonačelnika koji po anketama imaju najveću podršku.

Naime, gostovali su Ante Franić - SDP, Željko Kerum - HGS, Vice Mihanović - HDZ, Jakov Prkić -  Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo, Nova ljevica, Ivica Puljak - Centar, Branka Ramljak - kandidatkinja grupe birača.

Što će kandidati napraviti za budućnost Splita?

Franić: Ja kao budući gradonačelnik donosim iskustvo, obrazovanje, iskustvo u privatnom sektoru. Želim napraviti prvi razvojni iskorak našeg grada, idem u projekte POS-ovih stanova u Hercegovačkoj i na Sirobuji, tu je izlaz u ulaz u luku, treba pomoći umirovljenicima, izgradnja škola, tu su i komunalni projekti. Treba pomoći i turističkim djelatnicima.

Kerum: Da bi se veliki projekti radili, treba imati većinu u Gradskom vijeću. Ako me građani izaberu, prvo ću riješiti Sajam nautike početkom šestog mjeseca te Sajam developera, a potom dolazi Ultra. To je šušur koji nam je potreban. Iza toga idu vrtići, škole i sve ostalo. Sve se to tiče većine u Gradskom vijeću.

Mihanović: Projekata ima puno, izdvojio bih promet i rješavanje pitanja gužvi, tu je i problem parkinga. Povećat ćemo naknadu za prvorođeno dijete na 4 tisuće kuna i uvesti status roditelj-odgajatelj za četvero i više djece.

Prkić: Širenje pješačkih zona, guranje prometa van centra, snižavanje cijene javnog gradskog prijevoza koji u konačnici treba biti besplatan. Sadnja 25 tisuća stabala, uređene zelene površine u svakom kvartu te početak gradnje stanova za najam za mlade obitelji da ne sele van grada. Osim Marjana nemamo zelenih zona.

Puljak: Uvest ćemo komunalni red i temeljito očistiti grad. Treba građanima pomoći da prebrode ovu krizu. Potom ćemo pokrenuti gradnju garaža. 

Ramljak je replicirala Puljku: Ovo o garažama, ovo je pitanje bilo i u prethodnom sazivu, vijećnici su to mogli staviti na dnevni red, a nisu. Tko god dođe na čelo Grada, mora tu strategiju donijeti ove godine.

Ramljak: Nova organizacija način i stil rad administracije i gradskih poduzeća. To je preduvjet za sve ostale poslove koji se mogu raditi u Gradu. Ti ljudi uz kvalitetnije upravljanje mogu dati bolje rezultate. Tu je i pitanje završetka ključnih ulica koje čekamo dvadeset godina da se završe.

Kako Split pretvoriti u cjelogodišnju turističku destinaciju?

Prkić: Nama treba održivi turizam koji podrazumijeva da on nije jedini izvor prihoda. Moramo učiniti život bolji nama, a onda će biti i bolji turistima. 

Puljak: Mi uvijek ponavljamo da turizam u Splitu nije problem nego prilika. Proširiti ga se može da se proširi i na zdravstvenog, znanstvenog, kulturnog, sportskog kongresnog turizma. Split ima sve te perspektive.

Ramljak: U Splitu je u zadnjih deset, petnaest godina turizam rastao stihijski. Mi iz faze pandemije moramo prijeći u fazu razvoja. Cjelogodišnji turizam podrazumijeva da neke sezonske avionske linije koje danas imamo trebalo bi ih pretvoriti u cjelogodišnje, moramo proširiti ponudu u gradu, na kongresni i sportski turizam, a za to nam trebaju dvorane.

Franić: Nažalost, kolege malo znaju o turizmu, pričaju floskule. Mi moramo gostima ponuditi da dolaze avionima, moramo subvencionirati letove. Kruzere trebamo pomaknuti na one mjeseci kada nije špica sezone i moramo planirati broj kruzera. To ću ja donijeti gradu Splitu.

Franiću je replicirala Ramljak, te je kazala da je njezina Nezavisna lista imala tiskovnu konferenciji baš zbog turizma. Grad Split može biti jedna prava turistička destinacija.

Kerum: Turizam se u Splitu dogodio kada sam ja bio gradonačelnik, otvaranjem Zapadne obale. Split ne može imati turizam van sezone bez dva velika događanja, jedno u proljeće, a jedno u jesen.

Mihanović: Split ima odlične preduvjete ta kongresni, sportski i ostali turizam. Potrebno je uključiti strukovna udruženja i tako bi našli mjeru za grad.

Puljak: Važno je zaštiti najvrjednije resurse grada Splita,a to su Dioklecijanova palača, te Marjan, jer turisti dolaze zbog stare gradske jezgre.

Kerum: Moramo zaštiti male ulagače i hotelijere.

Ramljak: Centar grada je pretvoren u apartmansko naselje.

Mihanović replicira Puljku: Kad spominjete zaštitu Marjana, imali ste priliku na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, šteta što je vaša supruga izašla.

Puljak mu odgovara: Na našoj listi je Srđan Marinić, predsjednik društva Marjan, najveći borac za Marjan, predbacivati nama nešto je potpuno pogrešno.

Kerum je replicirao Puljku: On je najveći kočničar Marjana. On ugnjetava privatne vlasnike na Marjanu.

Mihanović je kazao da je on jedini primao naknadu za svoj aktivizam, a radio je za Društvo Marjan.

Puljak je odgovorio da je on najveći borac za Marjan. Mi se ne bavimo privatnim zemljištima nego se bavimo gradom Splitom. 

Kakva je budućnost platoa na Žnjanu?

Puljak: Ja se nadam dobra. Ako meni građani daju povjerenje, mi ćemo završiti taj projekt. Važno je sačuvati javne sadržaje. Taj prostor treba izgraditi za građane Splita.

Ramljak: Taj prostor izgleda kao mjesečeva površina. Vrijeme je da se pretvori u zeleni javni prostor, tamo zelenila nema. Čekali smo pune tri godine na papire. Projekt se mora završiti.

Franić: Grad Split je uložio u plato Žnjana, i sada HDZ-ova vlast otima Žnjan Splićanima. Vlada Republike Hrvatske želi naplatiti koncesiju naknadu od Splita. Mi smo uložili novac, oni žele novac u Zagreb. Postoji opasnost da izgubimo Žnjan.

Kerum: Od toga projekta treba odustati i treba poništiti natječaje, te provesti nove natječaje. Treba napraviti aquapark u koji će dolaziti cijela regija, to je turizam. Nažalost Split nema niti jedan aquapark.

Mihanović: Žnjan treba biti plaža za Splićane. Projet Žnjan ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu.

Franić je odgovorio Mihanoviću da plagijatore ne primaju u SDP.

Prkić: Arhitektonski natječaj je napravljen i projekt treba dovršiti do kraja.

Franić je replicirao Puljku na pjevanje ustaških pjesama i traži od njega odgovor je li to istina?

Puljak mu je odgovorio: Znate sve, zna cijela javnost što sam pjevao. Je li vi zaista mislite da sam ja najveći problem ovog grada?

Franić je Puljka optužio da je licemjer i da ima veliki ego.

Puljak mi u je odgovorio da nije licemjer.  

Selekcija otpada?

Ramljak: Treba s građanima jasno komunicirati o tim stvarima. Ako se za tri godine ne nađe rješenje, a ne znam što je s Lećevicom, stalno se govori da je u nekom procesu, a ne znamo što se događa. Nisam za to da treba zabraniti Karepovac, za one građane koji nisu iz Splita. Treba imati rezervni plan.

Franić: Lećevicu nije napravila vlast HDZ-a, a na Karepovcu imamo mjesta za četiri do pet godina. Mi moramo zaustaviti dovoz otpada iz ostalih mjesta u Split. To ću napraviti kao gradonačelnik.

Mihanović: Znam što je s Lećevicom, pristigle su četiri ponude na javni poziv i one se trenutno ocjenjuju.

Kerum: Slažem se da je realizacija išla sporo. Lećevica mora biti centar za cijelu županiju. Ne samo da bude odlagalište, nego i da taj otpad stvara neki prihod. S tim prihodom se mogu pokrivati razno razni projekti. Ništa se ne može napraviti preko noći. To tako treba raditi. 

Prkić: Moramo osvijestiti građane da će se Karepovac završiti ako ne budemo povećali sortiranje.

Mihanović: Da bi se produžio vijek trajanja na Karepovcu, moramo povisiti broj odvajanja otpada. Moramo uvesti sustav nadzora odvajanja. Unutar Karepovca treba organizirati sortirnicu. Bio otpad se ne smije odvoziti predaleko. dodatne sadržaj. Grad mora aktivno pratiti projekt Lećevice.

Ramljak je replicirala Mihanoviću: Penalizacija će stići ovu državu.

Puljak: Odvajanje otpada može se realizirati, možemo doseći tih željenih pedeset posto. Kroz edukaciju i mlade to možemo postići.

Cijelo sučeljavanje pogledajte ovdje.
hr Thu May 13 2021 08:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609a8f0f6f52df7c688b457e/80
Foto: DalmacijaNews

Raspudići stigli u Kaštela kako bi pružili podršku lokalnim predstavnicima Mosta!

Raspudić je kazao kako je veliki problem u Splitsko-dalmatinskoj županiji mala izlaznost na izbore

Mostovi saborski zastupnici Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić u srijedu su boravili u Kaštelima gdje su stigli kako bi podržali kandidate Mosta na lokalnim izborima, Nikšu Tranfića kandidata za gradonačelnika i Miliju Baldić Lukšić nositeljicu liste kandidata za Gradsko vijeće.

Raspudić je kazao kako je veliki problem u Splitsko-dalmatinskoj županiji mala izlaznost na izbore. 

- Vrlo malo je ljudi kod nas uopće spremno se angažirati. Vi ste izašli iz ormara i kad vas vidim, osjećam se među svojima jer ste svi osjetili isti poriv kao Marija i ja, ali i puno drugih ljudi, da ti imaš svoje sređene uređene živote, ali da jednostavno ne možeš više gledati što se događa. 

Najveće lukavstvo pokvarene politike je uvjeriti ljude da je sva politika pokvarena i da su svi isti. To stvara letargiju kod ljudi i onda ljudi i ne izlaze na izbore, ali klijentela vladajuće strukture će, bila kiša ili oluja, u nedjelju će izaći na izbore i što niža izlaznost njima više odgovara. Naša stvarnost je da na izbore izađe mali broj ljudi, u Dalmaciji izađe negdje oko 40 posto i to je naš osnovni problem.  Ljude su ubili u pojam. - poručio je Nino Raspudić.

Selak Raspudić je pak govorila zašto je ušla u Most, tvrdeći da su u toj stranci najbolji ljudi u hrvatskoj politici. 

- Postoje dva razloga. Prvi razlog je zato što su oni prepoznati u javnosti kao pošteni i što su doista bili angažirani u saboru, a drugi je što je konačno vrijeme da treća opcija zaživi. Most je potencijal za jednu dugoročnu politiku. Dakle, unatoč svim problemima realne politike, unatoč i nekim nezgrapnostima i nekim greškama, ono što Most ima, a što drugi nisu imali jest zdrava jezgra. To su i dalje čestiti ljudi, a ja odgovorno tvrdim, nakon što sam i ušla u Sabor i vidjela i sve ostale, bez obzira koliko se međusobno nekad i ljutili jedni na druge i dalje smo najbolji ljudi u hrvatskoj politici. - rekla je Selak Raspudić.

Mostov kandidat za gradonačelnika Nikša Tranfić, Mostov zahvalio se bračnom paru na posjeti, ali i podršci. 

- Zahvaljujem na vašem posjetu. Imamo i veliku podršku građana. Mi smo izašli iz ormara, kako ste rekli, predstavili smo svoje ime i prezime. Programski smo pokazali da želimo izbjeći stvari poput toga da nam netko ne može dati javnu podršku jer se boje da će ostati bez posla. Trebamo biti svi jednaki  i da svi imamo jednaka prava i pravila i za to ćemo se mi zalagati i boriti. - kazao je Tranfić i pozvao sugrađane da izađu na izbore u nedjelju.

hr Thu May 13 2021 08:39:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58c0fc94b473988eac8b45a2/80
Foto: Pixabay

Splićanku pozvali da primi drugu dozu cjepiva, nije dobila ni prvu

O problemima s platformom "Cijepise" pisalo se i ranije.

Platforma "Cijepise" pozvala je na drugu dozu Splićanku Ivanu Kovačević, iako ona nije dobila niti prvu. Ispričala je detalje za Index.

- Za prvu dozu me nikad nisu zvali, ali na drugu, eto, jesu. Prijavila sam se još u ožujku, a u međuvremenu sam preboljela koronu, tako da sam se zamislila kad mi je stigao poziv na cijepljenje. Isprva sam mislila da me zovu na prvu dozu.

Razmišljala sam što bih trebala napraviti, a kad sam vidjela da je u pitanju druga doza, stvarno sam se začudila. Možda sam propustila cijepljenje, možda je bila neka invazija vanzemaljaca pa sam se ja cijepila i da ne znam... - teoretizira Ivana.

Kako uopće javiti ministarstvu ili platformi da su pogriješili?

Pravi odgovor Index je pokušao dobiti od Ministarstva zdravstva. Rekli su da će provjeriti zbog čega je došlo do ove situacije.

Ivana ih nije mogla niti kontaktirati da im kaže da joj ne treba druga doza i da su pogriješili. 

- Preko e-maila je ostavljena samo mogućnost potvrđivanja termina koji vam je dodijeljen, nemate opciju ni njegove promjene ni nekog dodatnog komentara ili upozoravanja na pogrešku. - poručuje Splićanka. 

O problemima s platformom pisalo se i ranije. 

Propusta ima na pretek, ali Beroš kaže da ih ne vidi

Na cijepljenje su pozivani mladi, dok se još nisu procijepili ni umirovljenici. I prije je bilo slučajeva da su ljudi dobivali poziv na drugu dozu iako još nisu dobili ni prvu.

Neko vrijeme je Ministarstvo reklamiralo pozivni centar za iskazivanje interesa za cijepljenje, ali i za promjene termina, s brojem 0800 0011. Izvijestili smo kako ta centrala nije mogla podnijeti više od pet- šest poziva istovremeno. 

A ministar zdravstva Vili Beroš krajem travnja je, nakon natpisa o spornoj nabavi same te platforme, istu srčano branio govoreći kako ne vidi propuste. 

- Ja ne vidim posebne poteškoće. Greškica je bilo, recimo brojevi telefona, liječnici bi upisali broj manje pa ti ljudi nisu mogli biti kontaktirani. Pričekajmo iduće dane da vidimo kako će platforma funkcionirati. - poručio je tada.

hr Wed May 12 2021 20:37:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/609c12176f52df9c6b8b457e/80
Foto: HRT

HRejting: Mihanović vodi u utrci za Split, Puljak i Kerum u borbi za ulazak u 2. krug

Četvorica kandidata imaju najviše izgleda ući u drugi krug...
Kako stvari stoje, politička bitka za Split je uz onu zagrebačku, najzanimljivija na ovim lokalnim izborima. 

Bitka u gradu koji dosad na izborima nikad nikomu nije dao drugu šansu, odnosno dva mandata zaredom, mnogo je neizvjesnija od bitke za Zagreb. Pogotovo u 2. krugu.

No da bi se došlo do tog drugog, logično, treba proći prvi u kojem trenutačno najbolje stoji HDZ-ov Vice Mihanović s 23,2% potpore. Uzme li se u obzir statistička pogreška HRejtinga, mogućnost prelaska u sljedeći ujedno i završni krug natjecanja imaju dvojica kandidata. 

Najizgledniji je Ivica Puljak koji je na 16,1%. Dva posto za njim zaostaje Željko Kerum (14,1%). Kad bi u ova posljednja dva dana kampanje nekim čudom uspjeli pridobiti neodlučne Splićane kojih je trenutačno 9,3%, isključiti iz nastavka natjecanja, ne bi se moglo ni SDP-ova Antu Franića (11,5%), ni kandidata zeleno-lijevog bloka Jakova Prkića (7,9%).

Nestranačku Branku Ramljak (6,0%) ni neodlučni, prema anketi, ne mogu progurati u drugi krug. 

Iz kojega su Splićani već u startu izbacili kandidate Mosta i Domovinskog pokreta. To su Ivica Grković (3,6%) odnosno Nansi Ivanišević (3,5%) koji osvajaju oko 3,5%.

Još manje od toga dobivaju HSLS-ov Zdeslav Benzon (2,4%) te kandidat desnice Mario Popović (1,6%). Siniša Vuco (0,8%) Splićanima je najmanje poželjan gradonačelnik, što ujedno znači i velik HSS-ov promašaj.

Četvorica kandidata imaju najviše izgleda ući u drugi krug. Tko među njima ima najviše šanse biti novi gradonačelnik Splita?

Činjenica jest da je anketa prikaz raspoloženja birača, a ne rezultat izbora. Glasački listići sigurno bi se morali više puta prebrojavati kad bi u završnicu borbe za Split ušli HDZ-ovac Vice Mihanović (42,3%) i kandidat Centra Ivica Puljak (41,1%). Razlika među njima je unutar statističke pogreške i iznosi samo 1,2%.

Što znači da bi gotovo 6,9% neodlučnih i te kako moglo odrediti pobjednika. Među ovih 9,7% koji neće glasati, većinom su birači desnice.

Mnogo je jasniji ishod 2. kruga kad bi se u njemu nadmetali dosadašnji koalicijski partneri HDZ i HGS. HDZ-ov Mihanović (48,6%) u tom slučaju osvaja dvostruko više od Željka Keruma (24,2%). Kojemu pritom nikako ne mogu pomoći ni neodlučni (7,7%). Na rezultat bi eventualno moglo utjecati predomišljanje onih koje sraz Mihanović - Kerum sad ne motivira na odlazak na birališta. A njih je gotovo 20% (19,5%).

No teško da bi se to moglo dogoditi jer drugi krug većinom propuštaju lijevo-liberalni birači. Posljednji prema anketi mogući dvoboj je onaj HDZ-a i SDP-a. Mihanović osvaja 42,6% i pobjeđuje Franića s 9,3% razlike. No neodlučnih je ovdje zasad najviše - 12%, iz čega proizlazi da bi mogli utjecati na konačni rezultat. Gotovo isto toliko (12,1%) reklo je da će drugi krug ostati kod kuće.

Ma tko zaposjeo Banovinu, zgradu splitske gradske uprave, sljedeće četiri godine neće moći ništa bez potpore Gradskog vijeća. Tko bi ondje, prema HRejtingu, mogao voditi glavnu riječ?

Hoće li se Split sljedeće četiri godine zadržati na centru desno, otići još desnije ili, pak, prijeći na potpuno suprotnu - lijevu stranu, ovisit će o umijeću postizborne trgovine. Barem tako pokazuje HRejting prema kojemu sve strane političkog spektra uživaju podjednaku potporu birača.

Prvi izbor Splićana je HDZ - 27,3%. Drugi SDP u savezu s HSU-om - 16,2%. Treća politička snaga je platforma Možemo s 10,5%. Dva posto manje ima Kerumov HGS (8,5%) koji je gotovo izjednačen s Puljkovim Centrom (8,3%). Iznad izbornog praga još je samo Most (5,7%).

Blizu petpostotnog praga je Lista grupe birača Tomislav Mamić (4,4%), kao i Domovinski pokret (4,1%).

Koalicija predvođena HSP-om (1,2%), HSLS (1,1%) i HSS (0,8%) koji se kreću oko 1%, mandat u Gradskom vijeću mogu imati samo fiktivno.

No gotovo 11% (10,7%) još neodlučnih splitskih birača, ovaj bi redoslijed svakako mogli promijeniti ili, pak, nekoga "zacementirati" na trenutačnoj poziciji. - prenosi HRT.

Večeras u 22 sata ne propustite jednosatno sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita. U studiju "Otvorenog" sjedit će njih šestero koji, prema HRejtingu, osvajaju više od 5% glasova. To su, abecednim redom: Ante Franić, Željko Kerum, Vice Mihanović, Jakov Prkić, Ivica Puljak i Branka Ramljak.
hr Wed May 12 2021 19:36:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .