Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6367df1c18d1cb196e8b4575/80
Foto: UNIST

Predstavljen projekt splitskog Studentskog zbora „Menstrualno zdravlje“ kojim je osigurano 24 tisuće higijenskih uložaka

Na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija postavljen je prvi dispenzer

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu pokrenuo je projekt “Zdravo sveučilište”, kojeg su u petak, 4. studenog na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija predstavili Tomislav Milošević, predsjednik Studentskog zbora, prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Stipan Janković, pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija (SOZS) i Matea Dolić, zamjenica pročelnika Odsjeka za primaljstvo na SOZS.

Kako je pojasnio Tomislav Milošević, dio projekta jest program „Menstrualno zdravlje“ kroz koji je osigurano 24 tisuće higijenskih uložaka, a nalazit će se u dispenzerima postavljenim u ženskim toaletima na svim sastavnicama splitskog sveučilišta i za studentice će biti besplatni.

- Upravo smo danas na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija postavili prvi dispenzer te su za sada reakcije naših kolegica izvrsne. Cilj ovog projekta nam je ukazati i na problem menstrualnog siromaštva jer jako mali broj studentica može priuštiti adekvatnu količinu menstrualnih potrepština svakog mjeseca – kazao je predsjednik SZ-a Tomislav Milošević.

Istaknuo je, također, još jednu važnu komponentu projekta, a to je osiguravanje sveobuhvatne zdravstvene zaštite za studente, osobito onih koji svoje prebivalište nemaju u Splitu, odnosno Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Na splitskom sveučilištu je preko 8 tisuća takvih studenata i oni nemaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Stoga je Studentski zbor, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo SDŽ i Sveučilištem u Splitu, izradio jedinstveni popis dostupnih školskih liječnika za naše studente kojima se mogu javiti svakog dana – kazao je Milošević,  najavivši kako je to ujedno i početak veće suradnje NZJZ-a, SZ-a i Sveučilišta u Splitu, s ciljem uspostave cjelovite zdravstvene zaštite studenata, koji će obuhvatiti ginekološku, psihološku i dentalnu skrb.

Bezrezervnu podršku ovom projektu je dalo Sveučilište u Splitu te je prorektor Koceić-Bilan ustvrdio kako se ovom inicijativom studentski standard, posebno u pogledu zdravstvene zaštite diže na veću razinu.

- Uz sve znanstvene uspjehe i izvrsna rangiranja, posebnost ovom Sveučilištu daju upravo studenti, njih oko 20 tisuća. Ovim projektom ih posebno stavljamo u fokus, jer Sveučilište i postoji upravo zbog studenata – rekao je prorektor Koceić-Bilan, ustvrdivši kako ovaj projekt u cjelini, a posebno program „Menstrualno zdravlje“, daje dodatni obol  da naše društvo bude otvorenije i naprednije te ima više osjećaja za ženska pitanja.

Pročelnik Janković je izrazio zadovoljstvo što je prvi dispenzer s besplatnim ulošcima postavljen na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija, koji je u prilici da provodi i promiče javnozdravstvene akcije koje doprinose boljem zdravstvenom stanju kako studenata, tako i društva u cjelini.

- Ovaj projekt je vrlo važan, posebno uzevši u obzir koliko su pojedini studenti udaljeni od svog liječnika – zaključio je pročelnik Janković.

Matea Dolić je istaknula kako su istraživanja, koja su provedena na temu menstrualnog siromaštva na području Republike Hrvatske, dala rezultate koji navode na razmišljanje. Naime, manje od 10 posto zaposlene populacije ima dostatna financijska sredstva da tijekom mjeseca sebi kupi i priušti higijenske potrepštine. Stoga ako uzmemo u obzir studente koji na naše sveučilište dolaze iz drugih područja, jasno je koliki je to financijski izazov za njih i njihove obitelji.

hr Sun Nov 06 2022 17:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .