Article

//www.dalmacijanews.hr/files/618942516f52dfb1728b45bc/80
Foto: ZTK grada Splita

U osmoljetki na Splitu 3 danas počeli dvodnevni "Dani tehničke kulture 2021" u organizaciji splitske Zajednice tehničke kulture

Ovo je druga po redu ovogodišnja manifestacija kojoj je cilj promovirati i popularizirati područja tehničke kulture među djecom i mladima.
U organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita započela je dvodnevna manifestacija "Dani tehničke kulture 2021" u OŠ Split 3.

Na manifestaciji će biti održane raznolike radionice iz područja tehničke kulture: radionice modelarstva, robotike, elektronike, radionica brodomodelarstva, radionica o dronovima i arduino radionica. U provedbi radionica sudjeluju mentori iz udruga članica ZTK grada Splita, zaposlenici Zajednice i suradnici iz Aerotehničke udruge Split. 

Prva je na rasporedu bila radionica modelarstva, pod vodstvom prof. Martina Olujića, člana DPTK Split i predsjednika ZTK grada Splita. Radionici je prisustvovalo 25 učenika od 5. do 8. razreda, koji su izrađivali jednostavne uporabne predmete (držač za ubruse) uz pomoć ubodnih pila i pomoćnih alata.

Ovo je druga po redu ovogodišnja manifestacija kojoj je cilj promovirati i popularizirati područja tehničke kulture među djecom i mladima.

hr Mon Nov 08 2021 16:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/55759812425dd70c008b4637/80
Foto: Ilustracija

Sušilice rublja - savjetnik pri kupnji

Funkcionalni princip sušilice rublja isti je za sve modele: topli zrak se dovodi u bubanj gdje omogućuje isparavanje vlage sadržane u tekstilu.

Kupnjom sušilice rublja uštedjet ćete sebi mnogo vremena i truda oko vješanja odjeće na konopu, i čekanja iste da bude potpuno suha, što nam često i najteže pada. Ovo osobito ima smisla za one koji žive u stanu, uz malo mogućnosti za vješanje odjeće.

Funkcionalni princip sušilice rublja isti je za sve modele: topli zrak se dovodi u bubanj gdje omogućuje isparavanje vlage sadržane u tekstilu.

Međutim, postoji jedna bitna razlika o kojoj morate razmisliti prije kupnje odgovarajuće sušilice.

Kondenzacijska ili sušilica rublja sa toplinskom pumpom – što treba uzeti u obzir?

Kod kondenzacijske sušilice rublja, vodena para unutar uređaja se hladi i obično se skuplja kao kondenzacija u posudu koju morate redovito prazniti. Kondenzaciju stvara hladniji, vanjski zrak ili rashladni element – kondenzator. Kondenzator zahtijeva dodatnu energiju, što povećava ukupnu potrošnju. Iz tog su razloga kondenzacijske sušilice rublja najčešće u klasi B energetske učinkovitosti.

Prednosti:

  • Jeftina za kupnju 
  • Ne zahtijeva odvod vode
  • Može se postaviti bilo gdje u blizini utičnice

Nedostaci:

  • Zahtijeva dodatnu energiju čime povećava ukupnu potrošnju
  • Posuda sa vodom se mora redovito prazniti

Jeste li ste znali da vaša perilica rublja utječe na potrošnju energije vaše sušilice rublja? Ako vaša perilica radi dobro, sušilica ne mora predugo sušiti do željene suhoće.

Sušilica rublja sa toplinskom pumpom sljedeći je korak u razvoju kondenzacione sušilice. Ovdje se kondenzator zamjenjuje toplinskom pumpom, koja ima visoku energetsku učinkovitost. Ova sušilica rublja troši i do 50 posto manje električne energije od kondenzacione sušilice i lako postiže klasu A energetske učinkovitosti. Proces sušenja traje dulje, na nižim temperaturama, što manje opterećuje rublje. Većina sušilica s toplinskom pumpom može se postaviti bilo gdje, jer nije potreban niti dovod, niti odvod vode. Međutim, postoje ovakve sušilice koje zahtijevaju odvod vode, te biste tada, na primjer, mogli odgovarajuće crijevo objesiti u kadu.

Prednosti:

  • Visoka energetska učinkovitost Ne opterećuje rublje
  • Može se postaviti bilo gdje ukoliko ne zahtjeva odvod vode

Nedostaci:

  • Sušenje traje dulje zbog niske radne temperature 
  • Pojedini modeli zahtijevaju odvod vode Skuplja za kupnju    

Prije kupnje može biti korisno usporediti kapacitet sušilice sa kapacitetom vaše perilice rublja. Sušilica rublja bi trebala moći izdržati puno opterećenje vaše perilice. Da biste odredili točan kapacitet, pomoći će ova formula: sušilica treba imati jedan i pol puta veći kapacitet od vaše perilice, mjereno u kilogramima.

Svakako se trebate posavjetovati i sa kalkulatorom, prije odluke između kondenzacione i sušilice rublja sa toplinskom pumpom. Svaki uređaj ima odgovarajuću naljepnicu gdje je istaknuta energetska učinkovitost i potrošnja. Na odluku će utjecati i veličina vaše obitelji, jer sušilica neće raditi isti broj sati tjedno kod obitelji od 1-2 člana i one od više članova, sa djecom.

Kada odlučite koja bi sušilica rublja odgovarala vašim potrebama, posjetom stranici idealno.rs moći ćete na jednom mjestu razgledavati ponudu iz velikog broja trgovina, kao i uspoređivati cijene, te uz par klika na računalu, nova sušilica rublja mogla bi se naći na vašim vratima.hr Thu Dec 09 2021 09:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1c0b06f52df77a28b4583/80

Djed Božićnjak uz pomoć Studenca otvara svoju privremenu ispostavu u splitskom Sućidru

Na radost najmlađih, Studenac i ove godine u predblagdanskom raspoloženju donosi darove i priprema božićna iznenađenja u odabranim trgovinama diljem Jadrana i u Zagrebu

I ovog prosinca u adventsko vrijeme Studenac u svoje odabrane trgovine s dalekog Sjevera dovodi Djeda Božićnjaka i njegove pomoćnike. U splitskom Sućidru ispostava će biti otvorena već u subotu, 11. prosinca, na adresi Vinkovačka 3. Oni koji Djedu požele šapnuti ili napisati božićne želje te uzeti svoje slatke darove moći će to učiniti od 10 do 12 sati, kada je za njih organiziran prigodan blagdanski program u posebnom božićnom kutku.

Vodeći maloprodajni lanac na Jadranu, koji je od ove godine svoje poslovanje proširio i na Zagreb, donio je odluku da, unatoč izazovima pandemije, drugu godinu zaredom u predblagdansko vrijeme pripremi veliko veselje za najmlađe kupce. Ovom prigodom, uz poštovanje epidemioloških mjera, Djed Božićnjak ispričat će mnogobrojne zanimljive priče sa Sjevera, a vjerne slušače nagraditi šarenim slatkišima. 


Kako nijedna božićna želja ne bi ostala tajna, a ispostava bila potpuna, Djed Božićnjak sa sobom nosi i kutiju za pisma

Najmlađi su pozvani da kod kuće napišu svoje želje te ih po svojoj volji ukrase crtežima i označe adresom stanovanja i ostalim potrebnim podacima. Da bi pisma stigla u prave ruke, potrebno ih je u pratnji roditelja donijeti u Studenac i ubaciti u božićnu kutiju. Svi oni koje božićna ispostava iznenadi, imat će priliku to učiniti i na licu mjesta u Studencu. Nakon što se lokalna ispostava zatvori, a sva pisma prikupe, Djedičini pomoćnici odlučit će koja su od njih najkreativnija. Posebnim odabranicima na kućni prag stići će nagradni poklon-paket iznenađenja iz Studenca.

Vodeći maloprodajni lanac na Jadranu pripremio je blagdansko iznenađenje i za one malo starije te vam u nastavku donosi video s provjerenim receptom za fritule 

Kako bi fritule bile slatke i sočne, a njihov miris upotpunio božićnu čaroliju kod kuće, držite se svih i sitnih i bitnih preporučenih sastojaka dostupnih u Studencu.


Zahvaljujući kontinuiranom unapređenju poslovanja, prepoznatljivom dobrosusjedskom karakteru i snažnom širenju na tržištu, Studenac ove jubilarne, 30. godine kompanije, osim dugogodišnjeg postojanja, slavi i značajne poslovne uspjehe. Kako bi slavlje podijelio i sa svojim vjernim kupcima, organizirana je velika rođendanska nagradna igra, a tijekom prosinca nizom božićnih aktivacija u odabranim poslovnicama nastavlja ovu radost darivanja. 

hr Thu Dec 09 2021 09:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61b1a8546f52df279e8b4721/80

Sanin Kadić i Martina Ptujec najbolji na nadmetanju u Radissonu, sve se odvijalo pod mentorstvom legendarnog Steve Karapandže

Ugostiteljske vještine i njihove majstorske gastro proizvode moglo se i kušati

Natjecanjem barista i konobara nastavio se drugi dan Grand Gourmeta, međunarodnog natjecanja konobara, barista u Splitu kojeg po 7. put u organiziraju Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija. Baristi su se drugog dana festivala okušali u izradi napitka na bazi espressa - signature drinka i latte artu, vještini crtanja oblika na kavi. Konobari su se, pak, nadmetali u priprema i posluživanje tartar bifteka za dvije osobe uz crno vino, te u kategoriji Posluživanje riba u soli i uz bijelo vino.

Jutarnje edukacije započeo je, pak, chef Željko Neven Bremec master classom o pripremi bijeli ribe u sklopu programa Mediterranean Culinary Arts, kojeg inače u cjelovitoj verziji vode Bremec, Stevo Karapandža i Hrvoje Zirojević. Splitskim je ugostiteljima, kuharima i profesionalcima iz F&B sektora, Bremec pokazao je suvremene tehnike filetiranja lubina na francuski i skandinavski način, a potom je istanjene riblje odreske poslužio u carpacciu s mandarinom i limunom. Pravio je i gregadu od romba i kokota, pržene fileta mola (oslića) s krumpir salatom, pa poslužio uz wasabi majonezu i kreme od jeruzalemske čičoke i mrkve. Pripremljena je i focaccia, vrsta talijanske tanke pogače. Karapandža, koji se pridružio Bremecu, poručio ugostiteljima na edukaciji da što više koriste brački varenik, drevni i autohtoni začin od vinskog mošta, kojeg u svojoj inačici danas više proizvode Makedonci od Hrvata.

- Carpaccio se smatra da je smislio 1951. godine u Veneciji Giuseppe Cipriani, osnivač poznatog Harry’s Bara, kao jelo od tanko rezane i sirove govedine, a ime je nastalo inspirirano bojama slavnog slikara Vittoria Carpaccia. Danas je moderno da se puno toga zove carpacciom. Mi smo u Hrvatskoj imali tehnike pripreme sirove ribe na Hvaru još prije pet stoljeća. Radilo se o "ribi pod limunom" koji su osmisli ribari kako bi sačuvali ulove natopljene limunovim sokom za povratka kući - naveo je chef Bremec.

Na radionici pazilo se na zero waste koncept; potpuno iskorištavanje namirnice, a jela su bila uparena s vinima koja je odabrao osječki sommelier i vinski edukator Damir Zrno.

- Odlučili smo se na autohtona bijela vino debit i hvarski pošip brenda Badel 1862 koji dolaze iz PZ Svirče. Debit je bio od šibenskog Vinoploda koji je nedavno ušao u Badelovu obitelj vinarija, a njihovim babićem im je upotpunjena ponuda crnih vina. Poslužili smo jela i uz Vezak graševinu, također koja pripada Badelu 1862, te graševinu Josić, kao dio kontinentske priče koja se izvrsno sljubila s morskim jelima na radionici - rekao je Zrno.

Radilo se o splitskoj radionici iz Mediterranean Culinary Arts ciklusa koji se provode diljem Hrvatske za kuhare i ugostitelje kao dio projekta Kompetencije za izvrsnost u ugostiteljstvu Ministarstva turizma i sporta. Nakon radionice održan je okrugli stol "Uspješna sezona nije slučajna" o pravovremenom planiranju i otvaranju ugostiteljskog objekta za turističku sezone. Govorili su Jozo Tomaš, predsjednik HGK Županijske komore Split, Stevo Karapandža, chef s internacionalnim iskustvima, Toni Bartulović, direktor tvrtke Centaurus koja stoji iza Gastro ribarnice Brač, Jelena Tabak, poduzetnica i vlasnica restorana te Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a i stručni voditelj ŠKMER Kuharske Akademije.

U međuvremenu je održano natjecanje barista u suradnji s Illy kavom, tršćanskim markom koja je od 1930. godina krenula osvajati svijet beskompromisnom kvalitetom i ispijanje espressa popularizirala kao naviku širom svijeta. Illy je bila i službena kava Grand Gourmeta, a Dušan Kerić, brand ambasador i barist trener u Illy Coffee Croatia, održao je master class na temu povijest i industriji kave, tajnama barista i pripremi omiljenog napitka. Kerić je, dodajmo, bio prvak u natjecanju Croatia Barista Champion 2019. godine te hrvatski predstavnik na 5. World Barista League iste godine. Demonstrirao je okupljenima mogućnostima espresso aparata Black Eagle talijanske tvrtke Victoria Arduino, inače službenog aparata World Barista Championshipa (WBC).

- Nakon vode, čaja i piva, kava je četvrta po konzumaciju u svijetu. Ona je po definiciji voće koje raste na grmu do 3 m u visinu, podrezuje se da što više ide u širinu i sačuva od sunca. Barista je posljednja “karika” u lancu gotovog proizvoda prije konzumiranja kave. To je stručna osoba i koja poznaje kavu i sva njezina svojstva, raspoznaje okuse te ima razvijenu organoleptiku. Brine se o cijeloj radnoj jedinici te ima znanje o aparatima na kojima se priprema kavu. Mora znati razliku između granulacije i gramaže te posve poznaje pripremu – uputio je Kerić.

Drugog dana Grand Gourmeta održana je i radionica sljubljivanje slatkih kapljica i slastica splitske pastry chefice Ivane Bradarić, voditeljice Akademije Slastica ŠKMER-a, Predstavio ih je vrsni splitski chef Petar Vlak, a kušali su se čokoladni truffle s tonka zrnom, lagani limun biskvit s lemon curdom, orašasti suhi kolač s marelicom, panakota od bijele čokolade, maslinovim ulje te marmeladom od agruma, kao i tiramisu, jedna od najomiljenijih slastica u domaćem ugostiteljstvu. Pića je ponovno odabrao vinski edukator Damir Zrno,a u središtu su bili Korlatov boutique merlot iz 2017. godine iz iznimne linije Benkovačke vinarije koja radi pod okriljem Badela 1862. Bio je tu i njihov prima brand Black, probrani vinski destilat koji do 15 godina odležava u bačvama slavonskog hrasta. Okupljene je oduševio uparen s nepečenim orašastim kolačem s marelicom, inačicom londonera. Uz biskvit od limuna pila se izborna berba baranjske graševine vinarije Svijetli dvori iz 2017., a panakota je uparena s tramincem izborne berbe vinarije Kalazić. Bila je tu i ledena berba frankovke iz 2016.godine Feravina uz baklave, a na repertoaru našao se i Hajdukov prošek Pelješkog vinograda.

Prvog dana festivala natjecali su se timovi srednjih škola u sinkroniziranom posluživanju te u Chefs tableu, natjecanju timova konobar-kuhar u pripremi i posluživanju članova žirija. U sinkroniziranom posluživanju je pobijedila ekipa Srednje škole Metković (1. tim), dok je drugoplasirana bila SSŠ Bana Josipa Jelačića iz Sinja. Drugog dana natjecanja u kategoriji Priprema i posluživanje tatar bifteka za 2 osobe i posluživanje crnog vina zlatnu medalju je dobila Natali Marin iz pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. U kategoriji Posluživanje pečene ribe i bijelog vina prva je bila Martina Ptujec iz Srednja škole Zabok. Matea Kolar iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pule osvojila je srebrnu medalju.

Najbolji konobar Grand Gourmeta 2021 je Martina Ptujec iz Zaboka.

Na natjecanju barista u kategoriji signature drinka od kave prvo je mjesto osvojila Slovenka Tea Leščanec, inače pobjednica Grand Gourmeta 2019. godine, a u latte artu i espresso /capuccino kategoriji, vještini crtanja oblika na kavi, prvi je bio Sanin Kadić, koji je ujedno postao i pobjednik manifestacije kao najbolji barista.

- Falilo je događanja u zadnje dvije godine, a evo uspjeli smo skupiti da održimo natjecanje, podružimo se i podijelimo iskustva. Nakon drugog vremena sam osjetio malo stresa, a prijavio sam se u sve tri kategorije barista, jer mi je falilo borbenosti, a riječ je o nadmetanju gdje jedan do dva boda igraju veliku ulogu. Kao ozbiljnu konkurenciju zdvojio bih Teu Leščanec iz Ljubljane koja je drugoplasirana – naveo je Radić, inače zaposlen kao barista u zagrebačkom caffe baru Stribor.

Saninu je ovo bilo četvrto regionalni natjecanje, a do sada je osvajao samo prva mjesta.


hr Thu Dec 09 2021 07:58:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/61b0aa126f52df8ea18b457c/80

U Splitu nastupaju Kajana Pačko na violončelu i Danijel Detoni na klaviru

Koncert u Hrvatskom domu je u četvrtak u 20 sati

U četvrtak 9. prosinca u Hrvatskom domu Split u 20 sati u sklopu Splitskog ciklusa koncert će održati Kajana Pačko, violončelo i Danijel Detoni, klavir.

Na koncertu će izvesti sonate za violončelo i klavir Ludwiga van Beethovena i Edvarda Griega te Le Grand Tango Astora Piazzolle iz 1982. pridružujući se tako obilježavanju 100. godišnjice rođenja argentinskog skladatelja i glazbenika (1921.–1992.).

Kajana Pačko rođena je u Splitu, a već kao četrnaestogodišnjakinja upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Svoje školovanje potom nastavlja u Berlinu kod profesora Troelsa Svanea i Fransa Helmersona na Visokoj školi za glazbu “Hanns Eisler” te na salzburškom “Mozarteumu” u klasi prof. Clemensa Hagena.

Nastupila je na najznačajnijim pozornicama Europe poput Berlinske filharmonije i Koncertne dvorane Berlin, a kao solistica surađivala je s orkestrom Cappella Academica, orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, orkestrom HNK-a u Splitu i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Dobitnica je prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima te nagrada Darko Lukić i Judita. Važne umjetničke impulse dobiva na predavanjima o komornoj glazbi kod umjetnika poput Ulfa Wallina, Menahema Presslera, Tabee Zimmermann, članova gudačkih kvarteta Hagen i Artemis te na majstorskim tečajevima kod violončelista Davida Geringasa i Garyja Hoffmana.

Godine 2014. Croatia Records objavila je Kajanin prvi nosač zvuka Journey through Europe na kojemu svira uz klavirista Danijela Detonija. Drugi nosač zvuka za Croatia Records Bach+ objavljen je 2017., a 2018. belgijska izdavačka kuća Le Chant de Linos objavila je njezin treći nosač zvuka koji je rezultat suradnje s klaviristom Danijelom Detonijem. Od 2015. podučava na Sveučilištu za glazbu i kazalište Felix Mendelssohn Bartholdy u Leipzigu. Intenzivno surađuje sa skladateljima poput Tomislava Olivera i Frane Đurovića, koji skladaju djela za violončelo solo, praizvedena na rovinjskom BaRoMus festivalu. Od 2021. Kajana je članica klavirskog tria Clara Haskil te umjetnička ravnateljica međunarodnog festivala klasične glazbe ZAGREBplus.

Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, a nastavio u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon.

Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na prestižnim festivalima poput Varšavske jeseni, Muzičkog biennala Zagreb, festivala Musica Danubiana u Ljubljani, Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, festivala Julian Rachlin & Friends, Transeuropéenes u Rouenu, Schleswig-Holstein u Hamburgu, ReMusica u Prištini, Carniarmonie u Udinama i Trieste Prima u Trstu.

Surađivao je s umjetnicima kao što su Katarina Livljanić, Radovan Vlatković, Ivana Lazar, Kajana Pačko, Boris Brovtsyn, Itamar Golan, Gábor Boldoczki, Krešimir Stražanac, Irvin Venyš, Boris Andrianov, David Aaron Carpenter, Enrico Dindo te ansamblima poput Zagrebačkog kvarteta saksofona, Budimpeštanskog gudačkog komornog orkestra, Komornog orkestra UMZE, Komornog orkestra Dušan Skovran i dr. Strastveni je komorni glazbenik: u travnju 2003. u duu s violinisticom Mártom Deák pobijedio je na Državnom natjecanju Leó Weiner u Budimpešti, a u kolovozu 2006. osvojio i Nagradu izraelske Zaklade Isman za iznimnu interpretaciju Ligetijeve glazbe.

Hrvatska glazbena mladež proglasila ga je najboljim mladim glazbenikom 2008. godine. Iste mu je godine objavljen solistički album s izabranim djelima Dubravka Detonija u izdanju diskografske kuće Croatia Records. Ista je kuća 2014. objavila i nosač zvuka Journey through Europe, a 2018. belgijska Le Chant de Linos objavila je njegov nosač zvuka koji je rezultat Detonijeve suradnje s violončelisticom Kajanom Pačko. Od 2009. Godine podučava klavir, a od 2015. klavir i komornu glazbu na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. 


hr Wed Dec 08 2021 14:09:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .