The Guardian je
objavio listu 35 najboljih restorana Europe, a uz restorane iz Italije,
Francuska, Grčke, Belgije i Nizozemske, na listi su se našla dva hrvatska
restorana. The Guardian je na svoju listu najboljih uvrstio restoran Kod Ante
na Mljetu i konobu Šešula na Šolti, prenosi Index.
–Od svih hrvatskih
otoka, najviše volim nježno raspoloženje Mljeta – a najugodnije je u restoranu
Ante’s Place, obiteljskom restoranu koji gleda na zaljev Saplunara na istočnoj
strani otoka. Ana i Ivo Dabelić veseli su
domaćini i kuhari, specijalizirani za svježe ulovljene plodove mora i njih
dvoje nastavljaju tradiciju koju je započeo Ivin otac Ante.
Ovdje se poslužuju i
jela ispod peke, odnosno ispod željezne posude u obliku zvona, a Ivo radi
vrhunske špagete od jastoga. Okruženje je čarobno: zaštićeni zaljev je točno
ispred vas i mogu se vidjeti spektakularni zalasci sunca, piše
Guardianova Mary Novakovich o restoranu.
Konoba Šešula
I konoba Šešula
oduševila je spomenutu novinarku. Konoba Šešula nalazi se na Šolti, u
istoimenoj uvali.
-Nautičari u potrazi
za zaštićenim vezom primijetit će duboko uvučenu uvalu Šešula na zapadnoj
strani ovog dalmatinskog otoka. Posebno je gostoljubiva konoba Šešula –
udaljena manje od 15 minuta hoda od lijepe luke Maslinica koja nudi besplatne
vezove.
Ogromni vanjski
roštilj zvijezda je ovog opuštenog restorana, gdje se pripremaju dnevni ulov i
meso. Uz najavu dolaska od nekoliko sati, konoba nudi janjetinu i hobotnicu
ispod peke, navodi Novakovich.