Article

//www.dalmacijanews.hr/files/638093655d79659f098b45c3/80

Splitski studenti forenzike educirali su se o oblicima, dinamici i posljedicama nasilja u obitelji

Stručnjakinje iz Skloništa za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji održale su radionicu za studente, s ciljem osvještavanja, razumijevanja i senzibilizacije za problematiku nasilja u obitelji
Povodom obilježavanja 11. godine rada Skloništa za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji pri Caritasu Splitsko makarske nadbiskupije i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, stručni tim Skloništa održao je 22. i 23. 11. edukativno-iskustvenu radionicu „Razumijevanje dinamike nasilnih odnosa“ za studente preddiplomskog studija Forenzike. 

Kroz provedenu radionicu studenti educirali su se o pojavnim oblicima nasilja, dinamici nasilnih odnosa i obiteljske dinamike, posljedicama nasilja na pojedinca i obitelj te o mjerama skrbi i zaštite žrtava nasilja u obitelji. Kroz odrađene vježbe studenti su raspravljali o razlozima zašto žrtve ostaju u nasilnom odnosu i kako donose odluke o prekidu nasilnog odnosa. Uz vođenje djelatnica Skloništa psihologinje Marte Grbić i socijalne radnice Jelene Tutavac, studenti su dobili jasniji uvid u poteškoće kod donošenja odluka o prekidu nasilnog odnosa. 

- Studenti su zainteresirano sudjelovali, postavljali pitanja i iznosili svoje dvojbe i mišljenja oko problematike nasilja u obitelji. Ovim nastavljamo započetu suradnju sa studijem Forenzike u zajedničkom cilju prevenciji i suzbijanju nasilja u obitelji kroz program cjeloživotnog obrazovanja, osvještavanja i senzibilizaciju za problematiku nasilja u obitelji. Pravodobna edukacija ključna je u suzbijanju svakog oblika nasilja - istaknula je psihologinja Marta Grbić te napomenula kako ovo nije jedina aktivnost koju Sklonište provodi u suradnji sa studijem za Forenzične znanosti.

U svibnju ove godine s doc. dr. sc. Anom Jeličić djelatnici Skloništa bili su angažirani kao edukatori u Pilot projektu PP Trogir „Poboljšanje komunikacijskih vještina policijskih službenika“, gdje je posebna pozornost posvećena komunikaciji sa žrtvom nasilja u obitelji.

- Želimo skrenuti pozornost na teškoće s kojima se suočavaju žrtve nasilja, čime se svakodnevno susrećemo u radu. Kroz ovo vrijeme u našem Skloništu podrška i zaštita pružena je za više od 150 osoba, no nažalost to nije niti trećina od ukupnih zahtjeva koji su nam bili upućeni. Iako smo tijekom prošle godine povećali kapacitete Skloništa te sad imamo 12 mjesta u dvije odvojene stambene jedinice, ne možemo govoriti da raspoloživi kapaciteti zadovoljavaju sve potrebe upućenih zahtjeva. Boravak kao i sve druge usluge podrške u Skloništu za naše korisnike su potpuno besplatne. Unatoč tome, na putu prema nekom boljem životu one se i dalje suočavaju s mnogim problemima. Prvenstveno mogućnosti prihvatljivog zaposlenja, pitanje skrbi za djecu i upisa djece u predškolske ustanove koje su prekapacitirane, podstanarstvo ukoliko nemaju mogućnost povratka svojoj primarnoj obitelji... Sve su to teškoće koje mogu obeshrabriti osobe koje trpe nasilje koliko je njihova situacija bezizlazna. Zato želimo zagovarati socijalne politike koje će nuditi učinkovitiji model za integraciju žrtava nasilja u novu zdravu životnu sredinu - istaknula je Jelena Tutavac, socijalna radnica.

Osim skloništa koja su nužna u kriznoj situaciji kada treba spašavati život, poručuju da je jednako važno raditi na ostvarenju i svih drugih nužnih preduvjeta koji moraju biti zadovoljeni da bi se moglo govoriti o učinkovitom sustavu skrbi i zaštite žrtava nasilja. Iz splitskog Skloništa nastoje svojim korisnicima pomoći sustavnije i dugoročnije pored samog smještaja te naglašavaju važnost suradnje i angažmana drugih institucija, donacija privatnih osoba...

- Boravkom u Skloništu ne prestaje naša podrška korisnicima. Za sve one koje i dalje imaju potrebu psihosocijalne podrške, ali i sve osobe koje nisu u potrebi za smještajem u Skloništu, a imaju potrebu podrške mogu se obratiti u našem Savjetovalištu u prostoru Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Zahvaljujemo svima koji nas podupiru i financijski podržavaju ova naša nastojanja i kontinuirano prate naš rad te na taj način izravno doprinose boljim mogućnostima za naše korisnike. Nastojimo kroz donacije lokalne zajednice, ali i drugih fizičkih i pravnih osoba osigurati fond pomoći kako bismo mogli ostvariti dodatne mogućnosti prema individualnim potrebama naših korisnika (u vidu jednokratne pomoći za stanarinu, dodatnog školovanja, zdravstvene usluge koje ne pokriva zdravstveno osiguranje i dr...). Nasilje u obitelji nosi teške posljedice za sve koji ga trpe, ali i za širu okolinu u kojoj se događa. Želimo poslati poruku da smo svi odgovorni dati svoj doprinos u suzbijanju nasilja u obitelji, a to možemo samo zajedničkim snagama umreženi i međusobno povezani. Obveza je svih nas da sa svoje pozicije mijenjamo sustav i činimo ga boljim - istaknula je voditeljica Skloništa, Ivna Grubišić.


hr Fri Nov 25 2022 11:05:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638252425d7965d0108b45a0/80
Foto: Ivana Ivanović

"Štorije o' Adventa": Paljenjem prve svijeće u Đardinu započeo splitski Advent

Sve do 6. siječnja, građane i posjetitelje očekuju brojni glazbeni programi, bogata gastronomska ponuda, zabavni programi za najmlađe, klizalište i brojna druga iznenađenja
Paljenjem prve advenske svijeće u Đardinu započeo je Advent u Splitu pod sloganom "Štorije o' Adventa". 

Svijeću su upalili dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević, direktorica Turističke zajednice Alijana Vukšić i fra Kristian Stipanović.

- Provedite ovaj Advent u krugu svojih najbližih, ispunjenih ljubavlju i srećom. Neka svatko pronađe jedan kutak gdje može pomoći nekome drugome i njemu učini ovaj Advent još ljepši. - rekao je Ivošević na početku. 

- Večeras započinjemo s našom manifestacijom "Štorije o' Adventa" sa željom da svijeća nade koju večeras palimo donese nadu i radost u naše domove i da svi skupa uđemo u najljepše doba godine - Božić i da vrijeme pred nama koje ide bude sve bolje i ljepše, s ljubavi i nježnosti. - rekla je Vukšić.

Sve do 6. siječnja, građane i posjetitelje očekuju brojni glazbeni programi, bogata gastronomska ponuda, zabavni programi za najmlađe, klizalište i brojna druga iznenađenja.

Program prilagođen svim uzrastima i ukusima ove godine odvijat će se na Prokurativama, Šperunu i Mertojaku, uz dvije lokacije u privatnoj organizaciji, na Starom placu i Perivoju.

Štorije o' Adventa uključuju i trgovačke kućice na Rivi, božićni ambijent u Đardinu, u kojem će uz adventski vijenac i ambijentalnu glazbu svijetliti figurice, zatim sadržaji na Trgu Gaje Bulata i u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Novost je i da će se u Hrvatskom domu prvi puta održati Novogodišnji bal.
hr Sat Nov 26 2022 18:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e0a592929111c38498b45e5/80
Foto: Ilustracija/Pixabay

Stručnjakinja upozorava: "Ovi će proizvodi najviše poskupjeti!"

Makroekonomisti očekuju da će se inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda problem je, kako kaže, daljnje kretanja cijena
Stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić govorila je u Novom danu N1 televizije o rastu cijena hrane.

Makroekonomisti očekuju da će se inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda problem je, kako kaže, daljnje kretanja cijena.

Dodaje kako je osim napada na Ukrajinu, drugi problem izostanak poljoprivredne proizvodnje koja je vidljiva diljem svijeta. Ističe da su usjevi globalno podbacili i u Americi i Europi.

- To je problem koji će se teško moći nadoknaditi ako nema dovoljne količine proizvodnje, prvenstveno žitarica. U Americi je podbacila pšenica, isto tako i kukuruz. Situacija je otprilike slična i u Europi što se tiče kasnijih usjeva i to ne može dovesti do značajnih korekcija cijena. - naglašava Blažić.

Rast cijena više od 40 posto

Cijene energenata idu do 80 posto, gnojiva do dva i pol puta puta više, a rast cijena hrane će otprilike biti 20 posto više u odnosu na prošlu godinu, dodaje.

Najviše raste cijena proizvoda koje stanovnici najviše troše, a to su kruh, mlijeko, krumpir, svinjetina i jaja. To su proizvodi za koje se, ističe, očekuje najveći rast, više od 40 posto.

Nesigurnost je ogromna, a cijena hrane počele su rasti još 2021. godine, kaže.

- Utjecaj ekstremnih vremenskih prilika je sve veći i to stalno utječe na tu nesigurnost. Teško je reći kako će to izgledati sljedeće godine. - tvrdi stručnjakinja za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić gostujući na N1 televiziji.

hr Sat Nov 26 2022 16:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6381f4095d7965400f8b4598/80
Foto: Ivana Ivanović

[FOTO] Trogir se sprema za Advent, sve kreće koncertom Harija Rončevića

Pogledajte što je zabilježila naša fotoreporterka, vrijedna Ivana Ivanović
Trogir se sprema za Advent. Postavljaju se kućice, stavljaju ukrasi i lampice, dotjeruju sve do posljednjeg detalja...

Adventski program Zimske Adventure u Trogiru započinje 2. prosinca koncertom Harija Rončevića na Trgu Ivana Pavla ll, koji će i ove godine biti središnje mjesto zabave i druženja u toplom božićnom ambijentu.

Nastupat ćemo i Amel Ćurić (06.12.), Detour (09.12.), Luka Nižetić (13.12.), Dino Dvornik tribute band (16.12.), Magazin (20.12.), Jura Stublić (23.12.), Matija Cvek (27.12.), Jasna Zlokić (30.12.), dok će Trogirane i goste u novu 2023. godinu uvesti Trogirski kanti. Centrifuga Bend u podne će svirati na dječjem dočeku.

Pogledajte što je zabilježila naša fotoreporterka, vrijedna Ivana Ivanović...


hr Sat Nov 26 2022 12:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6381ebb05d7965ec0e8b459a/80
Foto: Ivana Ivanović

Grbin iz Trogira: "Radnik mora biti na prvom mjestu Zakona o radu"

Treba zaštiti trudnice i žene od mobinga, uznemiravanja na radnom mjestu i da im obiteljske okolnosti, jer oni preuzimaju brigu o djeci i starijim osobama, ne budu prepreka za ljudsko i radničko dostojanstvo, rekla je Glasovac
U organizacijia SDP-a Trogir održana je javna tribina "Bolji rad, bolji život" na kojoj je predsjednik SDP-a Peđa Grbin predstavio SDP-ovu politiku za reformu radnog zakonodavstva - za budućnost rada u Republici Hrvatskoj.

- Pred Hrvatskom je rasprava o Zakonu o radu i rasprava o usvajanju izmjena i dopuna tog Zakona i to je više nego dobra prilika da razgovaramo o tome što je u odnosu društva i države prema radu dobro, i što nije. Činjenica je da radnika mora vratiti u fokus Zakona o radu jer radnik mora biti na prvom mjestu, ali ne možemo razgovarati o sigurnosti radnika, ako ne razgovaramo o tome kakva je njegova plaća. Jer plaća je ono najvažnije bez čega ljudi ne mogu živjeti - rekao je Grbin, pa nastavio:

- Vlada ima priliku kroz Zakon o radu, ali isto tako i kroz poreznu politiku pomoći hrvatskim ljudima da žive dobro, ali ona to ne čini. Zato se mi kao SDP zalažemo i za novi pristup poreznoj politici, i to porezno rasterećenje rada kroz podizanje neoporezive osnovice na 5 tisuća kuna, ali isto tako da se u Zakon u radu jasno upišu sve odredbe koje će ticati prekovremenog rada, rada noću, u smjenama i rada nedjeljom i blagdanima. Brojni radnici u privatnom sektoru tih dodataka na plaće nemaju. Sad je naša prilika kao društva da stojimo uz te ljude i da im osiguramo da za to budu plaćeni - redao je misli Grbin.

Osvrnuo se na još neke stvari:
- Raspravljat ćemo i o radu nedjeljom, ali kao i svaki put dosad Vlada griješi jer se samo fokusiraju na trgovce. Kao da ljudi i drugdje, u ugostiteljstvu, proizvodnju i medijima, ne rade nedjeljom i svi imate pravo da vam se to dodatno plati. Puhat ćemo Vladi za vratom, inzistirat ćemo da to već sad bude u ovim izmjenama, a ako ne bude, kad SDP dobije povjerenje građana, to će biti tamo.

Nakon Grbina govorila je Sabina Glasovac, potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora:
- Trebao se ograničiti rad na određeno vrijeme, da se na efikasniji način regulira platformski rad, da rad od kuće bude na trošak poslodavca. Nema u Zakonu ni osigurača koji će jamčiti jednakost na tržištu rada, prije svega govoreći o ženama i muškarcima. Znamo da je u Hrvatskoj jaz plaća između žene i muškaraca toliki da se razlike broje u nešto manje od 7 tisuća kuna. Od 15. studenog do kraja godine, znači, žene kao da nisu plaćene.

Potom je govorila o pravima žena:
- Treba zaštiti trudnice i žene od mobinga, uznemiravanja na radnom mjestu i da im obiteljske okolnosti, jer oni preuzimaju brigu o djeci i starijim osobama, ne budu prepreka za ljudsko i radničko dostojanstvo.

hr Sat Nov 26 2022 11:37:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .