Article

//www.dalmacijanews.hr/files/580885741eea8f296c8b4600/80

"Složna braća": Policija objavila detalje velike akcije, državni proračun oštetili za 50 milijuna kuna

Na splitsko-dalmatinskom području uhićene su 22 osobe, 13 na zagrebačkom području te po jedna osoba u Dubrovniku i Puli
Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb (SSKOK Zagreb) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, dovršili su kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćene 42 osobe starosti od 25 do 63 godine, a radi se o šest žena i 36 muškaraca te pet trgovačkih društava, zbog osnova sumnje da su počinili kaznena djela Zločinačko udruženje, Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja u svezi kaznenih djela Utaje poreza ili carine te Pomaganja u utaji poreza ili carine.

Naime, od siječnja 2019. do 28. listopada 2021. na području Zagreba, Splita i Sesveta, 39-godišnjak i 43-godišnjak povezali su u zajedničko djelovanje druge osumnjičene osobe odredivši kao cilj djelovanja stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge, a na štetu Državnog proračuna RH i to umanjenjem stvarne obveze plaćanja PDV-a neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza temeljem nevjerodostojnih računa povezanih društava za isporuke koje nisu izvršene u okviru zajedničkog obavljanja građevne djelatnosti, nabave i prodaje građevnog materijala, materijala za uređenje interijera, kao i razne druge robe. - navodi MUP.

Sumnja se da su u cilju realizacije opisanog, 39- i 43-godišnjak osobno te putem drugog 39-godišnjaka i drugih angažiranih osoba u svrhu ispostavljanja nevjerodostojnih računa s iskazanim PDV-om, po kojima će društva kojih su odgovorne osobe u postupku oporezivanja neosnovano koristiti pravo na odbitak pretporeza, angažirali drugih 12 osumnjičenih koji su, sukladno njihovim uputama, zaprimljenim neposredno ili putem 39-godišnjaka te drugih angažiranih osoba, u svojstvu odgovornih osoba i stvarnih voditelja poslovanja društava koje su osnovali ili preuzeli u tu svrhu, izdavali nevjerodostojne račune s iskazanim PDV-om za isporuke koje nisu izvršene društvima kojih su odgovorne osobe 39-godišnjak i 43-godišnjak (prvo i drugoosumnjičeni).

Navedeni su ujedno u svrhu neosnovanog umanjenja stvarne obveze PDV-a društava kojih su odgovorne osobe, provodili međusobna fakturiranja, dok je 43-godišnjak međusobna fakturiranja provodio i s društvom kojeg je odgovorna osoba trećeosumnjičeni 25-godišnjak, znajući da isporuke navedene u tim računima nisu izvršene. Nadalje, kako društva kojih su odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja drugi osumnjičeni (njih 12), ne bi bila dovedena u obvezu plaćanja PDV-a koja proizlazi iz navedenih izdanih nevjerodostojnih računa s iskazanim iznosom PDV-a, te ujedno kako bi time omogućili daljnji transfer novčanih sredstava na račune društava s kojih su novčana sredstva ili podizana u gotovini ili transferirana na račune inozemnih društava, kao podloga privida legalnosti poslovanja, u knjigama primljenih (ulaznih) računa navedenih društava su proknjiženi nevjerodostojni računi s iskazanim iznosom PDV-a primljeni od međusobno povezanih društava uključenih u prijevarni lanac, a koje račune su u obrascima podnesenim nadležnim poreznim ispostavama, evidentirali okrivljenici navedenih društava ili po njihovom nalogu osobe koje im pružaju knjigovodstvene usluge.
 
Osumnjičeni 39- i 43-godišnjak su nalagali plaćanja  primljenih nevjerodostojnih računa u kojima je sadržan obračunati iznos PDV-a za isporuke koje im u stvarnosti nisu izvršene te nalagali njihovo knjiženje, a koje račune su dvije osumnjičene knjigovotkinje po njihovom nalogu evidentirale i podnosile nadležnim poreznim ispostavama.
 
Po izvršenim uplatama novčana sredstva su u najvećem dijelu osobno (prvoosumnjičeni trojac) te posredstvom drugih osumnjičenih podigli s računa i u neutvrđenim iznosima podijelili s ostalima, dok su dio novca koristili u daljnjem poslovanju transferiranjem na račune inozemnih društava na ime plaćanja osobnih vozila te razne druge robe.
 
Kada su ih djelatnice Porezne uprave zatražile knjigovodstvene isprave, naknadno su sačinjavali potrebne nevjerodostojne isprave i dokumentaciju vezanu uz fakturiranje. Tako je jedna osumnjičena knjigovotkinja obavljala ispravke i predala ih Poreznoj, znajući da se radi o nevjerodostojnoj dokumentaciji pa su tako na štetu Državnog proračuna neosnovano umanjili stvarne obveze PDV-a za pet društava i onemogućili naplatu dužnih davanja te se pritom nepripadno materijalno okoristili za iznos od 49.948.474,80 kuna, kojeg su prvoosumnjičeni trojac 
 
Ujedno je 43-godišnjak sukladno dogovoru s drugim osumnjičenima u svrhe izbjegavanja obveze obračuna PDV-a na stjecanje dobara iz drugih država članica EU i obveze plaćanja PDV-a, za nabavljen od dobavljača iz EU, koje su zajednički prodavali krajnjim kupcima na domaćem tržištu za gotov novac bez plaćanja PDV-a i bez podloge u vjerodostojnoj dokumentaciji, kako bi prikrili činjenicu da je nabavljen od dobavljača društava obveznika PDV-a iz Kraljevine Španjolske i Republike Italije i drugih država članica EU, te da je prodan krajnjim kupcima u RH za gotov novac, izdavali nevjerodostojne račune društava s PDV-om za isporuku, a koja u stvarnosti nije izvršena. Drugi osumnjičeni je pak izdavao račune društvu iz Republike Austrije, u kojima je neistinito prikazano da je prodana i isporučena, čime je neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu i neosnovanim korištenjem primjene oslobođenja PDV-a za isporuke dobara unutar EU, oštećen Državni proračun RH za ukupni iznos od najmanje 1.184.204,50 kn.
 
Po nalogu 39-godišnjaka, 43-godišnjak i 25-godišnjak su u najvećem dijelu osobno podizali novac, ali i posredstvom drugih 26 osumnjičenih koji su bili zaduženi za podizanje i predaju novca.  
 
U akciji je uhićeno 37-ero osumnjičenih, dok su tri osumnjičene osobe trenutačno nedostupne redarstvenim vlastima, a dvojica osumnjičenih od ranije se nalaze na izdržavanju kazne zatvora (jedan u Španjolskoj, drugi u Hrvatskoj). 
 
U akciji je sudjelovalo 185 policijskih službenika, a obavljeno je i 80-ak dokaznih radnji pretrage stanova, vozila i poslovnih prostora.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja uhićene osobe predane su pritvorskim nadzornicima u Splitu i Zagrebu, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. - navodi se u priopćenju. 
 
hr Thu Oct 28 2021 19:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5ebd08dd6f2ab87e288b45df/80
Foto: Goran Leš

Gušio je bebu pa se skrivao po šumama na Klisu. Ranije je dilao drogu, a radio je i u MORH-u

Dijete je izvan životne opasnosti, a majka je, također, ostala u bolnici i smještena je na Odjel psihijatrije.
Splitski liječnički tim na Hitnom prijemu alarmirao je policiju u popodnevnim satima nakon što je u njihove prostorije stigla majka s bebom koja je imala posljedice utapanja. Žurno su policijski službenici krenuli u istraživanje i u ekspresnom roku došli do osobe za koju se sumnjalo da ima veze sa stanjem bebe. Njezin otac, po dolasku organa reda na njegov prag na Klisu, sumanuto je pobjegao. Policija je tada odaslala apel kako traži 32-godišnjeg Maria Usanovića, odjevenog u maskirne hlače i crne čizme i golog na gornjem dijelu tijela.

Angažirani su i psi tragači, a iza 22 sata potraga je okončana. Opkoljen je u šumi i uz pomoć prisile doveden u prostorije policije. 

Policiji je Usanović ranije poznat zbog dilanja droge, a u istraživanju će baš biti i testiran na drogu i alkohol. Prije tri godine s manjom količinom speeda i ecstasyja uhvaćen je na Plokitama.

"Samo nebo zna" zvao se RTL show u kojem je, prije četiri godine, sudjelovao Usanović. Borio se za naklonost jedne djevojke s još petoricom kandidata. Predstavio se kao čovjek koji se bavi boksom i dresira pse. Za sebe je tada kazao da radi u ratnoj mornarici.

Dijete je izvan životne opasnosti, a majka je, također, ostala u bolnici i smještena je na Odjel psihijatrije.
hr Thu Dec 09 2021 07:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5d72772129111c6d738b456a/80
Foto: Pixabay

Gušio dijete u vodi pa pobjegao polugol s kućnog praga? Iz policije javili kako su pronašli muškarca s Klisa!

Stravičan slučaj zgrozio je javnost.

Danas popodne na hitnom prijemu zaprimljeno je dijete kojem je bila potrebna liječnička pomoć. Dijete je dobilo potrebnu liječničku pomoć, smješteno je u bolnici i prema zaprimljenim informacijama nalazi se izvan životne opasnosti. 

Kako neslužbeno doznajemo, dijete je u bolnicu dovezla majka, a imao je ozljede koje upućuju na gušenje.

Osoba koja se dovodi u svezu s ovim događajem kao osumnjičeni je Mario Usanović rođen 1989.  koji je dolaskom policijskih službenika na adresu stanovanja na Klisu pobjegao u nepoznatom pravcu. 

Osoba je u trenutku bijega bila obučena u zelene maskirne hlače, crne čizme te je bio bez majice. 

Policija je iza 22 sata, javili su tako, pronašla muškarca.

hr Wed Dec 08 2021 20:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5801f2c91eea8f395b8b4674/80

Ovisnik koji se zaključao u toalet automat kluba brat je ubojice Filipa Zavadlava

Stanislav Zavadlav je od ranije poznat policiji, a noć je proveo u pritvoru
Stanislav Zavadlav, brat ubojice iz centra Splita koji je likvidirao trojicu mladića, sinoć je priveden u policiju jer se u splitskom automat klubu, u Ulici Domovinskog rata, zaključao i konzumirao heroin.

Navodno je ostavio špricu u toaletu, a prenoćio je u prostorijama policije.

Od ranije je već poznat u policijskim spisima, što zbog konzumiranja droge, što zbog krađa. Prošle godine je starijem muškarcu ukrao pušku. Prilikom izlaska iz automobila starijem muškarcu je pozlilo, pao je na tlo i preminuo. Iako je priskočilo nekoliko prolaznika, nije mu bilo pomoći.

Među njima se našao i Stanislav Zavadlav, brat Filipa Zavadlava optuženog za trostruko ubojstvo.

On je, umjesto pomoći, ukrao pušku i odnio je od mjesta nesreće. Policija je detaljno istraživala događaj, a uz pomoć nadzornih kamera otkrili su da je riječ o Zavadlavu.

hr Wed Dec 08 2021 13:53:55 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/61b080586f52dfe5a08b4598/80
Foto: Pixabay

Devetnaestogodišnjakinja iz prodavaonice u Splitu ukrala alkohola u vrijednosti šest tisuća kuna

Rasvijetljena krađa od prije dva tjedna
Policijski službenici I. PP dovršili su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjakinjom. Sumnjiči se da je 25. studenog 2021. iz prodavaonice u Splitu otuđila razna alkoholna pića. Počinjena materijalna šteta se cijeni na više od šest tisuća kuna, te je protiv nje podneseno posebno izviješće u svezi kaznenog djela krađa nadležnom državnom odvjetništvu.

hr Wed Dec 08 2021 10:52:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .