Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61d478a16f52dfb4ce8b45ac/80
Foto: FB - Gotik

“Zašto se skreće pozornost od onog što se dogodilo u klubu? Uključivanje odvjetništva otkriva dio slagalice“

– Potraga po Savi ne može dati ključne rezultate. To je predstava, vožnja malo po rijeci. Jedino ako priroda ne učini svoje pa voda izbaci tijelo... Ključni dio potrage je operativa i kriminalistička obrada, a o tome nismo čuli ništa – tvrdi kriminalist Željko Cvrtila.
Kriminalist Željko Cvrtila iznio je za Večernji svoje stavove o ovom slučaju te ponudio odgovor u kojem smjeru bi dalje mogla ići istraga...

– Što vrijeme više odmiče, manja je vjerojatnost da će osoba biti pronađena. Tragovi se u svim sigurnosnim događajima brzo hlade, ali kod nestanka se oni hlade – najbrže. Jer ako nije bilo nasilnog događaja, onda, osim svjedoka i, recimo, videozapisa, nemate drugog traga od kojeg biste krenuli. A u ovom slučaju i mobitel je bio brzo ugašen. Stoga je vjerojatnost sve manja – kaže Cvrtila pa komentira informacije koje su dosad bile dostupne javnosti.

– Srpska policija, kad je riječ o izjavama za javnost, još je u prošlom stoljeću. Hrvatska i europska policija uvijek balansiraju između interesa javnosti i onog što se smije objaviti s obzirom na tijek istrage. A kod njih nema ničega pa informacije puštaju posebnim kanalima. Tako da i ove stvari koje izlaze poput droge, alkohola i eksplicitnih scena samo idu u smjeru diskreditacije tog nestalog mladića. I svim silama se trude ukloniti mogućnost da je bilo nekog nasilja u klubu Gotik i oko njega te sve svode na to da je društvo bilo pijano i drogirano, a on je zbog nekakve droge sumanuto trčao Beogradom. E sad, ako je riječ samo o takvoj drogi koja tjera na shizofreno ponašanje bez realnih okolnosti, onda bi te noći bilo bar desetak ljudi koji besciljno trče i sakrivaju se po Beogradu jer sigurno Matej ne bi bio jedini koji ju je konzumirao. Tako da mi ta priča baš ne drži vodu – naglašava kriminalist i dodaje:

– S druge strane ne znamo ni što je točno Matej kazao taksistu s one snimke i što je taksist njemu odgovorio. Ključno je pitanje što je on rekao, tu je svaka riječ presudna. A mi to ne znamo.

Cvrtila je stavio naglasak i na uključivanje državnog odvjetništva u slučaj.

– To što su uključili državno odvjetništvo, upućuje na to da sumnjaju ili imaju neke podatke kako je riječ o nekom kaznenom djelu. Jer kod nas policija traga za osobom i dok nema sumnje u nasilje, ubojstvo ili slično, odvjetništvo se ne uključuje. Tako je u većini europskih zemalja, a vjerujem da je i u Srbiji.

Informacije iz Srbije stižu na kapaljku pa je i premijer Andrej Plenković jučer izjavio kako ima dojam da sada nemamo cjelinu slike te da ne može komentirati tuđe izjave dok ne dobije potpune službene informacije.

– Ako u Srbiji pokušavaju nešto zataškati, jasno je da informacije neće iznositi ni službama koje bi ih ustupile premijeru. Meni to izgleda kako nekakav pokušaj skretanja pažnje i dislociranja priče s objekta u kojem je sve počelo, a to je spomenuti noćni klub – rekao je Cvrtila i dodao kako se trebala odvijati istraga.

– Da sam radio istragu, ona bi odmah išla u tri smjera. Ispitao bih prijatelje da se vidi točno tko ga je zadnji vidio i u kakvom je bio stanju. Postoje li možda repovi odnosa otprije koji se možda vuku iz Splita. Zatim bih obavio poligrafsko testiranje. Jer pitanje je kakvo je u Srbiji napravljeno i je li se išlo konkretnije u neke detalje. Drugi smjer istrage bilo bi okruženje u kojem se to dogodilo, dakle klub. A treći smjer bila bi istraga na vodi, ali i na kopnu. Jer nema informacija pregledavaju li haustore, podrume, kontejnere... Ili oni imaju informaciju koja upućuje na to da je mladić završio u Savi pa se zato samo tamo usmjeravaju.

– Ako se u međuvremenu ne pronađe tijelo, a vremenske prilike se pogoršaju, onda će to vjerojatno biti kraj potrage. Postoji mogućnost da onda priroda učini svoje – ili voda odnese tijelo ili ono bude pronađeno ako negdje ispliva ili se zakači. Potrage u svakom slučaju moraju biti vođene informacijama operativaca odnosno krim-policajaca koji onda usmjeravaju potragu. Jer sve drugo je potraga na slijepo. A oni su imali dovoljno vremena da slože “totalnu liniju“ s videonadzorima, pregledima... Ne znamo je li itko ozbiljno ispitan i poligrafski testiran iz tog kluba, tko su zaštitari, jesu li oni zakonski regulirani kao kod nas ili imaju sumnjive dosjee kao što su ih imali kod nas tijekom 1990-ih, imaju li neku nasilnu prošlost; je li rađeno vještačenje i potraga za tragovima krvi u klubu te kako u njemu nisu pronašli neku drogu, a u kombiju jesu, zatim što je snimio videonadzor u klubu... – pita se Cvrtila.
hr Fri Jan 07 2022 18:57:57 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5a4e5c7fb9e03e72408b463a/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Uvodi se brzo testiranje učenika, ravnatelji imaju puno nepoznanica

Reakcije u društvu različite. Posebice ravnatelja koji i dalje o svemu ne znaju mnogo
Među novozaraženima koronavirusom velik je broj učenika. Trenutačno ih je pozitivno više od 13.600. Prema procjenama Ministarstva obrazovanja, u samoizolaciji ih je oko 30 tisuća. Popriličan je broj i pozitivnih djelatnika u školama - gotovo 2050. U samoizolaciji su 244. Sve je teže organizirati nastavu. Unatoč epidemiološkoj situaciji, cilj je da se nastava prati u učionicama pa će uskoro kod kuće ostajati samo zaraženi učenici. Planira se uvesti i brzo testiranje djece. 

Što bi značilo ukidanje samoizolacije za učenike osnovnih i srednjih škola?

- Sva zdrava djeca išla bi u školu, a bolesna djeca ostala bi kući. Uvjet koji je epidemiološki postavljen za to jest da se djeca moraju tjedno barem jedan put testirati, odnosno samotestirati brzim testovima, objašnjava glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin.    

I dodaje, ponedjeljkom će biti najbolje, ali to svakako neće biti sljedeći ponedjeljak jer moraju još logistički razraditi model. - piše HRT.

Reakcije u društvu različite. Posebice ravnatelja koji i dalje o svemu ne znaju mnogo.

- Jako je puno nepoznanica s obzirom na to testiranje. Nije nam jasno tko, na koji način, dostava testova, kaže Josip Mandurić, ravnatelj OŠ Antuna Mihanovića, Osijek. 

Doznajemo, sve će biti na vrijeme.

- Ravnatelji će biti detaljno obaviješteni kada dobijemo testove, nakon što distribucija krene, kaže Pavičin.

Pitanja ima još. Ravnatelji kažu - važno je da kod testiranja postoji međusobno povjerenje.

- Ima roditelja koji rade testove odmah čim se pojavi šmrcanje, a ima i roditelja koji šalju djecu u školu i pod temperaturom i slično, kaže Jadranka Salopek, ravnateljica OŠ Ante Kovačića, Zagreb.

- Sama ideja nije loša, u smislu da se smanji broj samoizolacija i da učenici budu što više na nastavi, kaže Henry Ponte, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića, Rijeka.  

I premijeru je očito dosta primjedbi na online nastavu.

- Smatramo da je u interesu cijelog obrazovnog procesa da su učenici više u učionicama, u razredu, nego na online nastavi, rekao je Andrej Plenković.

I epidemiolozi su zadovoljni.

- Uzimanjem briseva se rano otkrivaju pozitivni, ne ulaze u kolektiv, ostaju kući, i na taj način se kontrolira širenje virusa, rekla je Jasna Valić, epidemiologinja Zavoda za zdravstvo Istarske županije.

Dodaje, to u europskim državama nije novost. Na putu do provedbe te mjere nekoliko je zapreka: treba nabaviti 3 milijuna testova, obaviti distribuciju u 2400 školskih objekata i ostvariti iskren odnos s roditeljima koji će testiranje provoditi.

hr Wed Jan 26 2022 21:20:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61f182d8e8e9ba3c028b4580/80
Foto: Screenshot

MUP Srbije objavio snimku pretraga otoka u Beogradu: "Ne odustajemo od potrage za Matejom"

Iz srbijanskog MUP-a poručuju da nastavljaju intenzivnu potragu
Srbijanska policija danas je objavila videosnimku pretrage Velikog ratnog otoka u Beogradu u potrazi za hrvatskim državljaninom Matejom Perišem, čiji je nestanak prijavljen 31. prosinca.

Iz srbijanskog MUP-a poručuju da nastavljaju intenzivnu potragu te navode da je u posljednjih 48 sati obavljena terenska pretraga tog riječnog otoka paralelno s hotelom Jugoslavija do Galijske bare. - prenosi HRT.

- Srpska policija maksimalno je angažirana, poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti i ne odustaje od potrage za Matejom Perišem, poručuju iz MUP-a Republike Srbije.

U potragu su, uz pripadnike Policijske uprave za grad Beograd, uključeni pripadnici Žandarmerije, kao i policijskih uprava Pančevo, Smederevo i Požarevac, a putem Interpola obaviještene su i policije zemalja u okružju.hr Wed Jan 26 2022 18:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6130b0636f52df531c8b45a6/80
Foto: Pixabay

DORH će istraživati neproduljenje ugovora invalidnoj čistačici u Javnoj ustanovi "Športski objekti"

Sve je to bilo u jeku "pilanja stupića" na parkingu kojemu je zakupac Tonći Omrčen, a baš je čistačica iz Javne ustanove supruga jednom od radnika u Omrčenovoj tvrtki
Zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela povrede ravnopravnosti na adresu Javne ustanove "Športski objekti" stigla je kaznena prijava pučke pravobraniteljice. Navela je kako okolnosti neproduljenja ugovora čistačici s invaliditetom u toj ustanovi, priču koja je prva naštetila splitskom gradonačelniku Ivici Puljku i njegovom timu na početku mandata, treba istražiti DORH. Nije stoga navela ni tko je odgovoran za takav propust.

Sve je to bilo u jeku "pilanja stupića" na parkingu kojemu je zakupac Tonći Omrčen, a baš je čistačica iz Javne ustanove supruga jednom od radnika u Omrčenovoj tvrtki pa se od početka takav postupak doveo u svezu s političkom osvetom novoizabrane vlasti, a uzme li se u obzir i kako je Omrčen simpatizer Željka Keruma.

U međuvremenu se dogodila i kakofonija oko snimke sjednice Upravnog vijeća, a na kojoj je odlučeno o sudbini čistačice.

U Upravnom vijeću, privremenom, sjedili su Nenad Uvodić, Igor Skoko, Anita Birimiša, Dražen Čular i Mario Egotić, a kojima je Puljak želio "zaštititi interes Grada Splita do imenovanja članova novog Upravnog vijeća". Novo je vijeće imenovano krajem listopada, a sada su u njemu Zoran Zindović, Ante Alujević, Ante Burilović, Tomislav Vilović i Petra Jelić. 

Čular je, u jednoj od snimki koja se pojavila u javnosti, ustvrdio kako je otkaz čistačici bio "politički zgodan", kasnije je Skoko na optužbe odgovorio kako ne postoji snimka sa sjednice kojoj je "pala odluka" nego tek na idućoj na kojoj su nezadovoljstvo odlukom izrazili neki članovi.

Tema je ostala nedovršena, a rijetko se kada naknadno takav postupak spočitavao splitskom poteštatu sve do današnjeg dana.

Novinari su jutros pitali gradonačelnika Puljka o kaznenoj prijavi pučke pravobraniteljice, a on je tek kratko kazao kako se takvo pitanje treba uputiti u Javnu ustanovu "Športski objekti" uz dodatak kako on ima informaciju da osoba nije bila prijavljena kao osoba s invaliditetom.
hr Wed Jan 26 2022 16:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60ba5a296f52df2c9a8b457c/80

Kriva interpretacija nove odluke Stožera: Pacijenti ne moraju imati covid potvrde za ulaz u zdravstvene institucije!

Oni koji nemaju covid-potvrdu, a dolaze radi planirane hospitalizacije ili planiranog dijagnostičko terapijskog zahvata koji generira aerosol i dalje će se, kao i dosad, ako se procijeni visok rizik izloženosti infekciji, zaprimati, izolirati i testirati

Jučer je na snagu stupila odluka Stožera zbog su se danas pojavile interpretacije da će svi pacijenti odsad morati imati covid-potvrde za ulaz u sve zdravstvene institucije, pa i za odlazak liječniku obiteljske medicine ili za bolničke ambulante. No kako doznaje Index, to nije točno.

I dalje ostaju iznimke koje su vrijedile i ranije, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti covid-potvrde nisu potrebne

Riječ je o "Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti covid-19 prilikom prijema pacijenata u prostorima zdravstvenih ustanova, trgovačkih društava koja obavljaju zdravstvenu djelatnost i privatnih zdravstvenih djelatnika" koju je u ponedjeljak potpisao načelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

U njoj stoji pacijenti i njihova pratnja za ulazak u zdravstvene ustanove moraju imati covid-potvrdu ili drugi valjan dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju. No radi se samo o dodatnom preciziranju odluke u kojoj se, u skladu s odlukom Ustavnog suda, dodaje i detaljno obrazloženje odluke. I dalje vrijede iznimke iz prethodne odluke prema kojima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti covid-potvrde nisu obavezne.

Potvrdio je to, na Indexov upit, šef Stožera Davor Božinović.

Covid-potvrde, prema tim iznimkama koje i dalje vrijede, pacijenti nisu dužni predočiti ni kada dolaze u zdravstvenu ustanovu radi pružanja hitne medicinske pomoći ili radi pružanja zdravstvene skrbi zbog sumnje na covid-19 ili potvrđene bolesti covid-19.

Oni koji nemaju covid-potvrdu, a dolaze radi planirane hospitalizacije ili planiranog dijagnostičko terapijskog zahvata koji generira aerosol i dalje će se, kao i dosad, ako se procijeni visok rizik izloženosti infekciji, zaprimati, izolirati i testirati.

Beroš: Za pacijente se ništa ne mijenja

Da se ovom odlukom za pacijente ništa ne mijenja za Index je potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš. Kazao je kako će pacijenti i dalje obiteljskim liječnicima, ali i u ambulante u bolnicama moći bez covid-potvrda, kao i dosad.

- Riječ je o sigurnosnoj mjeri koja se prilagođava zakonu, precizira se obveza poslodavca da provjerava covid-potvrde tamo gdje se moraju provjeravati i da covid-potvrde moraju posjedovati oni za koje vrijedi ta obveza, ali za pacijente se ništa ne mijenja. Iznimke koje su vrijedile i do sada za primarnu zdravstvenu zaštitu vrijede i dalje. - rekao je za Index ministar zdravstva Vili Beroš. 


hr Wed Jan 26 2022 16:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .