Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6267b5d7ecdbd1e3608b456e/80

Radni sastanak crkvenog odbora za proslavu sv. Dujma, poznati termini misnih slavlja

Znaju se i koji će svećenici predvoditi mise
U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, 25. travnja, održan je još jedan sastanak u povodu proslave ovogodišnje Sudamje. Na sastanku su sudjelovali članovi crkvenog odbora za proslavu sv. Dujma pod vodstvom splitsko-makarski nadbiskup mons. Marina Barišića i splitsko-makarskoga nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutleše.

Nakon dvije godine prekida zbog pandemije koronavirusa, ove godine bi se proslava održala kao i ranije, svetom misom na splitskoj Rivi kojoj prethodi procesija
Središnjem događaju proslave nebeskog zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije i grada Splita – sv. Dujma, prethodit će svečana i bogata devetnica koja će trajati od 28. travnja do 6. svibnja, a slavit će se u splitskoj prvostolnici svaki dan od 18.30 sati.

U četvrtak, 28. travnja, misno slavlje predvodit će nadbiskup Marin Barišić, a pjevat će Mješoviti pjevački prvostolni zbor sv. Dujma. Nakon svete mise klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom predmolit će don Jure Bjeliš.

U petak, 29. travnja, misu predvodi generalni vikar mons. Miroslav Vidović, pjeva Zbor sestara Milosrdnica, a nakon misnog slavlja prisutni će moći uživati u koncertu na orguljama prof. Ante Knešaureka.

U subotu, 30. travnja, misu će predvoditi kapelnik splitske prvostolnice mo. don Šime Marović, pjevat će Mješoviti zbor Gospe Fatimske – Škrape, a poslije će biti upriličen koncert na gitari mladog, svjetski priznatog, umjetnika Petra Čulića.

U nedjelju, 1. svibnja, misno slavlje predvodit će don Tomislav Ćubelić, a za pjevanje su zaduženi Pučki pjevači iz Srinjina. Nakon mise bit će priređen koncert na orguljama prof. Eberharda Lauera iz Hamburga.

U ponedjeljak, 2. svibnja, svetu misu će predvoditi mons. Pavao Banić, pjevat će Mješoviti pjevački zbor sv. Josipa - Mertojak, a poslije će glazbena škola "Josip Hatze" održati svoj koncert.

U utorak, 3. svibnja, misno slavlje predvodi don Marko Ćubelić, a pjeva Zbor franjevačkih bogoslova. Poslije misnog slavlja don Ante Mateljan, katedralni župnik i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, predstavit će knjigu „Vjera djelotvorna ljubavlju“.

U srijedu, 4. svibnja, misu će predvoditi don Radojko Vidović, a pjevat će Zbor splitskih bogoslova. Nakon mise mandolinski sastav "Sanctus Domnio“ održat će koncert.

U četvrtak, 5. svibnja, misno slavlje predvodit će don Jure Vrdoljak, a pjevat će Muški zbor pjevači "Evanđelisti“ s Brda - Ravne Njive. Nakon mise uslijedit će koncert Mješovitog pjevačkog prvostolnog zbora sv. Dujma.

Na uočnicu blagdana, odnosno u petak 6. svibnja, bit će otvaranje moćnika sv. Dujma i svečana Večernja na kojoj će propovijedati provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja dr. sc. fra Marko Mrše. Devetnicu prenosi Laudato TV i Youtube kanal Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na svetkovinu sv. Dujma, u subotu 7. svibnja u 10 sati, tradicionalna je procesija od katedrale do prigodnog oltara na splitskoj Rivi, koju će animirati don Vedran Torić. Svečano misno slavlje predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua uz izravni prijenos na HTV2. Toga dana mise su u katedrali još u: 7, 8, 15, 16.30, 18 i 19.30 sati što splitsku prvostolnicu čini, kako je naglasio nadbiskup Barišić, istinskim Dujmovim svetištem.

hr Tue Apr 26 2022 11:05:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6266d3d7ecdbd17d5c8b4610/80
Foto: Grad Split

Program za Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan hrvatskih branitelja grada Splita

"Lijepa naša" će biti intonirana u izvedbi kvarteta saksofona Glazbene škole Josip Hatze u 9.30 sati na Pjaci uz podizanje zastave RH
Iz Grada Splita su poslali službeni program obilježavanja Dana državnosti i Dana hrvatskih branitelja grada Splita u ponedjeljak.

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana hrvatskih branitelja grada Splita, 30. svibnja 2022. godine, započet će polaganjem vijenaca na gradskom groblju Lovrinac u 8 sati kod Središnjeg križa, zatim na Groblju branitelja iz Domovinskog rata te kod Spomen obilježja poginulim Bošnjacima-muslimanima u Domovinskom ratu.

U 9 sati cvijeće će se položiti i kod spomenika u Parku branitelja, a potom će se sa zgrade Gradske uprave spustiti 22 metra dug hrvatski barjak.

Na štandarcu na Pjaci u 9.30 sati, uz intoniranje državne himne „Lijepa naša“ u izvedbi kvarteta saksofona Glazbene škole  „Josip Hatze“ podići će se zastava Republike Hrvatske. U 11 sati u katedrali sv. Dujma služit će se sveta misa. 

U večernjem djelu programa u 20 sati na Trgu Gaje Bulata Orkestar HRM-a i Klapa sv. Juraj na Trgu Gaje Bulata izvest će svečani koncert kao poklon svim građanima Splita, a nakon koncerta u 21.30 sati bit će vatromet s Gata sv. Nikole.

Građanima Splita i splitskim braniteljima čestitamo Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja grada Splita!
hr Fri May 27 2022 14:09:08 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62877b5d18d1cbe5178b458a/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Marinko Biškić i Tomo Matičević uz Tamaru Visković kao kandidati za dogradonačelnike

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu

Kandidatkinja koalicije Možemo! - Nova ljevica za gradonačelnicu Splita Tamara Visković imat će jaku podršku na predstojećim lokalnim izborima, poznata imena u Splitu.

Prvi je najpoznatiji splitski čokolatjer, uzorni poslodavac, glazbenik i dugogodišnji sudionik aktivističkog, kulturnog i društvenog života u Splitu Marinko Biškić. Uz sve poslovne uspjehe, posebno za čokolade Nadalina, Biškić je za svoj društveni angažman dobitnik i nagrade EN FACE :: Anfas, obrazloženu dobrim opisom cijelog Marinkovog života: "za organski i trajno razbarušeni anarhizam, za uporan i društveno relevantan antifašizam i za dubinski ili psihoanalitički podmukao antikapitalizam".

Uz njega i Tamaru na glasačkom listiću i na budućem zajedničkom poslu stajat će Tomo Matičević, srednjoškolski profesor etike, filozofije i logike. Osim prosvjetnog rada u razredu, sudjelovao je u organizaciji državnih natjecanja i stručnih skupova, te u nekoliko europskih projekata, među ostalim i osmišljavanja novog kurikuluma Mediji u suvremenom društvu (medijska pismenost). I on je godinama društveno aktivan u udrugama i institucijama koje se bave odgojem i obrazovanjem, ekologijom, kulturom i socijalnom problematikom.


hr Fri May 27 2022 13:37:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290b59b18d1cb85368b45c8/80

Đogaš: "Vaučerima želimo povećati broj djece u sportu, jedno dijete više u klubu je jedno dijete manje na ulici“

Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca
Na konferenciji za medije kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš, predstavio je projekt sportskih vaučera za osnovnoškolce i srednjoškolce kojima se, kako kaže, želi potaknuti veće uključivanje djece u sport. Projekt su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca koji subvencioniranje dijela sportske članarine vide kao izravni doprinos razvoju splitskog sporta.

Projekt podrazumijeva subvencioniranje dijela sportske članarine za osnovnoškolce i srednjoškolce u iznosu od 150 kuna po djetetu, čime bi se znatno rasteretili obiteljski budžeti. Baviti se sportom u Splitu, izjavili su, danas je skupo. U splitskim klubovima trenutno trenira oko devet tisuća osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a cijena prosječne članarine je između 240 i 350 kuna. Kada se tome pridodaju troškovi putovanja, opreme i prijevoza za djecu, roditelji često moraju izdvajati oko 1.200 kuna mjesečno. Đogaš je naglasio da bi za ovu mjeru trebalo izdvojiti oko sedam milijuna kuna jer Grad već izdvaja određena sredstva.


- Za budućnost splitskog sporta ključna su djeca, koja su danas manje fizički aktivna nego prije. Bavljenje sportom iznimno je važno za zdravlje splitske djece, ali jasno nam je da troškovi bavljenja sportom opterećuju kućne budžete. Kao odgovorna gradska uprava ovim vaučerima želimo olakšati život roditeljima. Jedno dijete u klubu više je jedno dijete na ulici manje – izjavio je prilikom predstavljanja Đogaš i dodao da nam se sportski talenti ne smiju događati slučajno, već biti rezultat promišljene politike, kao i ulaganja u gradsku sportsku infrastrukturu. Ovaj projekt je jedan korak u tom smjeru. Mjeru su podržali Toni Tomas, najbolji i najuspješniji trener u Hrvatskoj te Josip Reić, tajnik splitskog Kluba olimpijaca.


Osim o subvencioniranju članarina, na predstavljanju se govorilo i o Europskim igrama i važnosti da se Split izbori za domaćinstvo 2027. godine. Split je najsportskiji grad na svitu i zaslužuje velika sportska događanja. Trebamo se izboriti za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine koji će nam donijeti veliku posjećenost, vidljivost, prihode, vrhunski sport, ali i priliku da obnovimo dio sportske infrastrukture – izjavio je Reić. 
hr Fri May 27 2022 13:27:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6290a9f818d1cb9a378b4589/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Otvorena prva faza Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije
Ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u petak u Splitu završenu prvu fazu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Split, i to fazu u kojoj su opremljene istočne prostorije prijema. Druga će biti gotova do kraja 2023. godine, po očekivanjima, a obuhvatit će zapadni dio objekta.

Cijeli je projekt uređenja vrijedan preko 70 milijuna kuna, a nešto manje od polovice financirano je iz sredstava Europske unije.

- Desetljećima smo zanemarivali primarnu zdravstvenu zaštitu. Intencija je ojačati je. Jedno na taj način ćemo se približiti pacijentu i staviti ga u fokus. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta - rekao je Beroš, među ostalim.

Fotoreporterka DalmacijaNews portala zaustavljena je na ulazu u Objedinjeni hitni prijem pa nema fotografije uređenih prostorija. Uspjela je, stoga, uhvatiti da više nema parkiranja u krugu bolnice osim na označenim parking mjestima.

hr Fri May 27 2022 12:39:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .