Article

//www.dalmacijanews.hr/files/611b89396f52df2d078b4610/80
Foto: Screenshot N1

Marko Vučetić: 'Tražit ćemo ukidanje prireza u Zadru od 1. siječnja!'

Rekao je i kako ukidanje prireza nije populistička mjera nego promjena političke paradigme.
Marko Vučetić, predsjednik zadarskog Gradskog vijeća, gostovao je u N1 Studiju uživo te je govorio o HDZ-u, koji prijeti prijevremenim izborima u Zadru.

- To me ne iznenađuje jer lokalna gradska vlast, koja je u kontinuitetu bila ista i u izvršnom i predstavničkom dijelu, dakle HDZ-ova, se nikako ne može pomiriti s time da se u Zadru rodila demokracija. tj. da je HDZ sačuvao mjesto gradonačelnika, ali da je Gradsko vijeće u rukama nove vladajuće većine.

Oni se s onime, što je blagotvorno za demokraciju, a to je promišljanje javnih politika u korist, ne stranke, nego korist građana što se sada događa u Zadru, ne mogu nositi jer su uspostavili stranačku kontrolu nad Zadrom i sada traže načine da pokušaju isprovocirati lokalne izbore, ali to im neće uspjeti - rekao je na početku.

“Lokalna vlast želi zadržati klijentelističku strukturu”

Kaže i kako je HDZ-u, koji ima racionalitet političke korupcije, svaki zahtjev da se nešto napravi transparentno – neprihvatljiv.

- Građani trebaju znati gdje svaka kuna i svaka lipa odlazi, a to je nešto što HDZ-u ne odgovara. Iskoristit ću situaciju da ekskluzivno u vašoj emisji kažem da ćemo tražiti da se od 1. siječnja potpuno ukine prirez, odnosno da se uvede stopa od 0% prireza - kaže.

- Lokalna gradska vlast želi sačuvati svoju klijentelističku strukturu. Ona je došla do izražaja na zadnjoj sjednici kada smo odbili potvrditi imenovanje ravnateljice zanstvene knjižnice jer je bilo sasvim jasno da je Upravno vijeće predložilo kandidatkinju koja ispunjava uvjete o manjoj mjeri, a uopće Gradsko vijeće nije obavijestilo o uvjetima druge kandidatkinje. Mi smo taj natječaj poništili, a sada slijedi opoziv Upravnog vijeća znanstvene knjižnice, ali i svih upravnih vjeća koja su pod ingerencijom Grada Zadra - objašnjava.

Na pitanje hoće li ukidanje prireza dovesti do sloma gradskih financija, kaže:

- Neće to značiti slom gradskih financija jer su gradske financije slomljene kada se daje 8 milijuna kuna KK Zadar, a ne znamo gdje taj novac odlazi. Kada je KK Zadar dužan 40 milijuna kuna, ove godine je 8,9 milijuna kuna gubitaka napravio, tada se Grad nalazi u slomu.

Grad Zadar se nalazi u slomu i kada se pored zaposlenih PR stručnjaka zapošljava i savjetnik, Grad Zadar se nalazi u slomu kada se nogometnom klubu daje pozajmica od 2,5 milijuna kuna, pa se tim novcima kupuje mercedes. Grad Zadar se nalazi u slomu kada se daju novci svima i svakome, a ne vodi se računa o građanima Zadra. Zahvaljujući klijentelističkoj strukturi HDZ-a u gradu postoje mnoga fiktivna radna mjesta.

“Ne smijemo biti taoci jednog vođe navijačke skupine”

Kaže i kako ga ne brine reakcija birača što se tiče košarkaškog kluba Zadar:

- To me uopće ne brine, ja sam na Gradskom vijeću pozvao DORH i USKOK da uđu u KK Zadar, jer ako se negdje proizvode milijunski minusi, treba utvrditi radi li se o protuzakonitima radnjama. KK Zadar je klub koji proizvodi gubitke i ne smijemo biti taoci toga da jedan vođa navijačkih skupina drži kao taoce čitav grad Zadar da bi njegov pas mogao imati šniclu, a on kutiju Marlbora.

KK Zadar današnji nije onaj KK Zadar kao grada košarke i prema takvom klubu ne smijemo imati nikakve pozitivne emocije jer košarka u tom klubu nije na prvom mjestu nego netransparentno trošenje novca.

Rekao je i kako ukidanje prireza nije populistička mjera nego promjena političke paradigme.

- Ja dekonstrukciju HDZ-a na lokalnoj razini radim u Gradu Zadru, a to se ne odigrava putem populističkh mjera, niti želimo srušiti gradonačelnika. Mi od Dukića želimo napraviti gradonačelnika Grada Zadra, a ne gradonačelnika u službi HDZ-a. U sljedećem periodu ćemo razmišljati i o tome da Zadar nema pet računovodstva u svakom poduzeću, da nema 5 nabava goriva nego da sve to objedinimo.

Gradu Zadru slijede promjene, niti jedna nije populistička niti protiv HDZ-a nego je isključivo proaktivna u funkciji proaktivnog pogleda na demokraciju i proaktivnog pogleda u odnosu da potrebe građana, a hoće li tu HDZ stradati, naravno da hoće ako se ne bude mijenjao u demokratskom smislu - kaže.

“Zadar je dosad dva puta bio izdan”

Rekao je i kako HDZ po pitanju promjene gradske vlasti ne može gotovo ništa napraviti, osim srušiti vlastitog gradonačelnika.

- Ukoliko on povuče prijedlog proračuna ili ga ne predloži onda idemo na izbore za gradonačelnika, što nisam sasvim siguran da odgovara HDZ-u koji je u mnogim frakcijskim borbama. S druge strane, ukoliko bi htjeli srušiti proračun pa isprovocirati nove izbore za Gradsko vijeće onda bi trebali formirati novu većinu. Zaista ne znam koliki bi kvocijent inteligencije bio onih koji bi se pridružili HDZ-u da sruše Gradsko vijeće. Ako oni mogu naći te tri ruke, onda imaju snagu srušiti vijeće.

U politici je sve moguće pa je moguća i ova kardinalna izdaja. Zadar je dosad bio dva puta izdan od strane vijećnika koji su bili izabrani kao vijećnici protiv HDZ-a, a onda su prešli na stranu HDZ-a. Ako bi se to dogodilo sada, mi ne bi imali samo političke izdajnike, nego bi među nama postojale tri građanske, političeke i morale hulje.

Ističe i kako je on spreman na sve scenarije te da je za sve scenarije moguće pronaći rješenje.

hr Tue Aug 17 2021 12:02:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .