Article

//www.dalmacijanews.hr/files/53c41f1f1899422a1f0001fa/80
Foto: Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

"Zadnjih 10 godina Hrvatsku prati slika smrada i smeća kojeg raznose životinje ili vjetar"

Zmajlović se osvrnuo i na najavu početka spaljivanja otpada u Cemexovim pećima u Kaštelima. Tvrdi da se ne radi o uvozu otpada te da su procedure usklađene s procedurama koje se provode u svim zemljama EU

Interes građana za "Program energetske obnove kuća", preko kojeg se mogu ostvariti bespovratni poticaji u iznosu između 50 i 80 posto ukupne investicije, veći je nego se očekivalo. Cilj je bio obnoviti dvije tisuće kuća godišnje, a već je sada interes toliki da će samo ove godine projektima biti obuhvaćeno više od 6000 kućanstava.

- Obiteljske kuće koje su starije od 1987. godine mogu ostvariti uštede u režijskim troškovima i to do 60 posto. U zadnjih devet godina tek je tisuću kuća obnovljeno kroz razne slične programe. Učetverostručili smo sredstva, tako da ove godine u Fondu za zaštitu okoliša imamo 160 milijuna kuna osiguranih sredstava, a to je ukupno 400 milijuna kuna investicija za male građevinare i poduzetnike koje će građani sami izabrati. Aplicirati mogu svi oni koji imaju legalno izgrađene objekte i koji ispune uvjete da kroz investiciju u izolaciju kuće povećaju energetsku učinkovitost - kazao je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, koji je u ponedjeljak u Splitu na tribini za građane predstavio "Program energetske obnove kuća".

Istaknuo je kako su tri osnovna cilja Programa zaštita okoliša, smanjenje potrošnje energije te poticanje građevinskog sektora i proizvođača opreme koja će se koristiti u obnovi.

Sven Muller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kaže da su kriteriji za dobivanje bespovratnih sredstava vrlo jednostavni, te je poručio građanima da prate javne pozive koje objavljuju jedinice lokalne samouprave.

- U Hrvatskoj je 270 gradova i općina dobilo sredstva od Fonda, a građani moraju dokazati da imaju riješeno vlasništvo i legalan objekt. Ilegalnom objektu se ne može dati javni novac. Bitno je da se ispuni prijavni obrazac i da se da okvirni troškovnik u kojem će biti navedene mjere koje planiraju napraviti na kući. Grad Split od Fonda ima pravo na najviše 40 posto bespovratnih sredstva na koja Grad daje još 10 posto. Za otoke prve kategorije Fond daje 50 posto, a jedinice lokalne samouprave još pet posto, a za otoke druge kategorije i područja posebne državne skrbi Fond daje 80 posto, a gradovi i općine još 2,5 posto - kazao je Muller.

Zmajlović se osvrnuo i na najavu početka spaljivanja otpada u Cemexovim pećima u Kaštelima. Tvrdi da se ne radi o uvozu otpada te da su procedure usklađene s procedurama koje se provode u svim zemljama EU.

- Cementna industrija je jedna od najvažnijih stupova gospodarenja otpadom i to ne tako kako smo svjedočili zadnjih dvadesetak godina. Do sada smo otpad zakapali u zemlju i slika Hrvatske koja nas prati zadnjih desetak godina je širenje smrada i smeće koje raznose vjetar ili životinje. U centrima koje gradimo obrađivat ćemo otpad, a jedan od proizvoda je i alternativno gorivo. To je energetski vrijedan sastojak otpada kojeg moramo oporabiti, a to možemo jedino u energetski intenzivnim postrojenjima, poput cementne industrije, termoelektrana ili spalionica - kaže Zmajlović i dodaje kako Cemex može spaljivati samo ono za što ima dozvolu te da njihov rad kontrolira inspekcija zaštite okoliša. 

Najavio je i da očekuje da će iduće godine biti raspisan natječaj za izvođača radova za Lećevicu. Po pitanju Karepovca, dodao je, s Gradom Splitom imaju partnerski odnos.

- Treba tražiti rješenja koja će najmanje koštati Splićane, a koja su okolišno prihvatljivi. Ne trebamo tražiti najskuplja rješenja. Po pitanju primarne selekcije otpada u zadnjih petnaestak godina nismo ništa napravili i moramo biti ponosni na zadnje vrijeme jer je u zadnjih deset mjeseci 250 gradova i općina krenulo u primarnu selekciju. Prošle godine je to napravilo tek četrdesetak gradova i općina, a obveza za primarnu selekciju postoji od 2005. godine. Treba ustrajati i za nekoliko godina ćemo doći do rezultata na koji smo se obvezali. Ni za Zagreb, ni za Split nema nikakvih odgoda, bilo je dovoljno vremena. Gradirat ćemo situaciju kod gradova i općina koje nisu ništa učinile prema onima koji su krenuli u taj proces - zaključio je Zmajlović.

hr Mon Jul 14 2014 20:19:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6332ab6d18d1cb6cf18b45d6/80
Foto: Ivana Ivanović

Pronađen 12-godišnjak koji je nestao danas u Splitu

U potrazi su sudjelovale brojne hitne službe, HGSS, potražni pas i policija

Policijska uprava Splitsko-dalmatinska poslala je obavijest da je pronađen nestali dječak, Luka Moskatelo, koji je tijekom današnjeg dana nestao na području Spinuta. 

Naime, u potrazi na splitskom Marjanu bile su brojne hitne službe, članovi HGSS-a, potražni pas i policijski službenici.

Podsjetimo, riječ je dječaku starom 12 godina. Visok je 150 cm, ima ravnu, svijetloplavu kosu i kestenjaste oči. U trenutku nestanka bio je odjeven u tamnu majicu s kapuljačom i sive hlače te obučen u bijele tenisice.

hr Wed Mar 29 2023 20:22:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/642464fd5d796532938b4762/80
Foto: Press

[FOTO] Ministar Banožić u službenom posjetu Ukrajini

Poručio im da i dalje mogu računati na pomoć Vlade Republike Hrvatske

Ministar Banožić kao simbol razumijevanja ratnih strahota poklonio je ukrajinskom ministru obrane Reznikovu repliku Vukovarskog vodotornja simbol stradanja, patnje i slobode hrvatskog naroda

Ministar obrane Mario Banožić boravio je u srijedu 29. ožujka 2023. godine u jednodnevnom službenom posjetu Ukrajini u sklopu kojeg se u Odesi sastao s ukrajinskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovim.

Na sastanku se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini koja već više od godinu dana pruža snažan otpor ruskom agresoru te o pomoći koju Hrvatska upućuje Ukrajini od početka sukoba kako bilateralno tako i kroz multilateralne okvire.

Potvrđeni su prijateljski i partnerski odnosi dviju zemalja te je istaknuto kako je ovaj posjet ministra obrane još jedna potvrda podrške Republike Hrvatske Ukrajini.

-S obzirom na iskustva u Domovinskom ratu hrvatski narod dobro razumije i može se poistovjetiti s patnjom ukrajinskog naroda, sa željom i borbom za slobodu i cjelovitost teritorija. Ovim posjetom želim potvrditi da Hrvatska čvrsto stoji uz Ukrajinu koja zahvaljujući sjajnom vodstvu predsjednika Zelenskog, ministra Reznikova i drugih lidera opstaje i uspijeva u svojoj borbi, rekao je ministar Banožić.

Ministar Banožić poručio je ukrajinskoj strani da i dalje mogu računati na Vladu Republike Hrvatske koja od samog početka ruske agresije pruža sveobuhvatnu pomoć Ukrajini: diplomatsku, političku, financijsku, tehničku i humanitarnu, uključujući i zbrinjavanje izbjeglica, kao i usvajanje svih sankcija Rusiji i Bjelorusiji.

-Trebamo biti svjesni da rat koji se vodi na ukrajinskom teritoriju nije daleko i da se agresija s ovog područja snažno odražava na sve sfere života u cijeloj Europi, a posebice u državama u okruženju Republike Hrvatske u jugoistočnoj Europi. Zato je značaj podrške Ukrajini i osude ruske agresije iznimno važan jer ta podrška ujedno označava želju za mirom i stabilnosti u cijeloj Europi, poručio je Banožić.

Istaknuvši važnost nastavka podrške međunarodne zajednice Ukrajini, ministar Banožić je naglasio da su neprihvatljivi zločini kojima svjedočimo u Ukrajini te da Hrvatska podržava rad Međunarodnog suda pravde i pozdravlja ukrajinski Plan od deset točaka za postizanje pravednog mira pri čemu je kao područje buduće suradnje istaknuto razminiranje, poslijeratni oporavak i rehabilitacija vojnika.


Ukrajinski ministar Oleksij Reznikov zahvalio je ministru Banožiću na posjetu i na potpori koju Hrvatska pruža Ukrajini na njezinom putu za slobodu i neovisnost.

Kao simbol razumijevanja strahota koje proživljava ukrajinski narod, a ujedno i kao podsjetnik na Domovinski rat, ministar Banožić poklonio je ukrajinskom ministru obrane repliku Vukovarskog vodotornja simbol stradanja, patnje i slobode hrvatskog naroda kao i tijelo neaktivirane granate 120 mm koja je za vrijeme Domovinskog rata ispaljena na ministrove rodne Vinkovce. Ministar Reznikov ministru Banožiću darovao je geler i ukrajinsku tradicionalnu košulju.

Također, izražavajući nadu u što skorije smirivanje ratnih sukoba i slobodu Ukrajine ministri su razmijenili navijački šal nogometnog kluba HNK Cibalia i dres s brojem 10 ukrajinskog nogometnog kluba „Čornomorec“ iz Odese gdje je prikazan i prigodni film.


-Posebno me se dojmio ovaj kratki film koji jasno prikazuje, ali i šalje poruku o povezanosti i razumijevanju između Hrvatske i Ukrajine. Prikazana je snaga,volja i jedinstvo ukrajinskog naroda te se šalje poruka da unatoč ratu, moramo učiniti sve da život nastavi ići dalje, poručio je ministar Banožić.

U sklopu posjeta Ukrajini, ministar Banožić položio je cvijeće i zapalio svijeće na spomen obilježju hrvatskim vojnicima poginulim u 1. svjetskom ratu. Posjetio je i školu ronioca gdje je s ministrom obrane Oleksijem Reznikovim položio vijenac i zapalio svijeće kod spomenika poginulim vojnicima ukrajinske mornarice te je posjetio brod ukrajinske mornarice i susreo se s mornarima.


hr Wed Mar 29 2023 18:19:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/64245e8f5d7965189c8b4591/80
Foto: Crveni križ Split

Održana obuka novih članova Interventnog tima Crvenog križa

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 24 volontera, a edukatori su bili djelatnici Crvenog križa Split

Na lokaciji ljetnog kampa Volak na Čiovu u Okrugu Gornjem kojim upravlja Gradsko društvo Crvenog križa Solin od 24. do 26. ožujka održana je edukacija novih članova za osnovnu jedinicu Interventnog tima u organizaciji Društva Crvenog križa Splitsko-dalmatinske županije, na kojem su kao edukatori sudjelovali djelatnici Crvenog križa Split.

Andrej Kovač, voditelj Interventnog tima GD Crvenog križa Split, održao je edukaciju na temu “Logistika u krizama” gdje je putem prezentacije s detaljnom razradom logističkog djelovanja na terenu od logističke pripravnosti, prikupljanja humanitarne pomoći, odabira skladišta i upravljanja istim, organizacije skadištne dokumentacije, do distribucije humanitarne pomoći, edukacije volontera itd. U iscrpnom izlaganju iznio je i osobno terensko iskustvo djelovanja u krizama i podijelio najvažnije informacije o ovoj temi.

Tanja Marinković, voditeljica i koordinatorica kriznih situacija GD Crvenog križa Split, održala je edukacija na teme “Radiokomunikaija” i “Proces procjene situacije i analize stanja nakon katastrofa i izvanrednih situacija”.

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 24 volontera iz gradskih društava Crvenog križa Trogir, Solin Omiš i Makarska.

hr Wed Mar 29 2023 17:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6311f74b18d1cb0ea58b45f9/80

Promet Split objavio novi interaktivni prikaz autobusa u stvarnom vremenu

U svakom trenutku možete vidjeti gdje se nalazi autobus koji vam treba

Promet Split uveo je još jednu novinu u sklopu projekta modernizacije prometa.

Klikom na poveznicu u svakom trenutku možete pogledati gdje se u stvarnom vremenu nalazi određeni autobus koji prometuje na autobusnoj liniji od vašeg interesa.

Do spomenute poveznice možete doći i putem web stranice Promet Split i to odabirom padajućeg izbornika linije te odabirom kategorije Interaktivni prikaz autobusa na linijama.  

hr Wed Mar 29 2023 16:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .