Evgenia Ephstein i Vesna Podrug u foyeru HNK Split

Proslavljena izraelska violinistica Evgenia Ephstein nastupit će u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u četvrtak, 10. travnja 2014. u 20 sati. Na koncertu nazvanom Romantika proljeća klavirsku pratnju Vesne Podrug izvest će djela Brahmsa, Polovockog i Griega

Evgenia Epshtein, trenutno angažirana kao vanjska suradnica za violinu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. kao solistica svirala je u svim značajnim izraelskim koncertnim dvoranima, te u Stockholmu, Parizu, Torontou, Ottawi, Lagosu, Guadalajari i Beču. Nastupala je u Carnegie Hallu, Kennedy Centeru, Library of Congress (Washington) i mnogim drugim svjetskim koncertnim dvoranama. Njezini nastupi, kao solistice i u kombinaciji s različitim komornim sastavima, dobili su bezbrojne pozitivne recenzije od vodećih medija (BBC, New York Times, Washington Post, Boston Globe i brojne druge).

Evgenia Epshtein rođena je u Sverdlovsku (Jekaterinburg, Rusija). Nižu i srednju glazbenu naobrazbu završila je u školi za nadarenu djecu kod prof. Vladimira Milsteina. 1990. Evgenia emigrira u Izrael. Tamo nastavlja studij kod prof. Arthura Zissermanna, Yaira Klessa i Irene Svetlove na Akademiji u Tel Avivu, te kod prof. Bention Shamira na Kraljevskoj akademiji u Rotterdamu, gdje dobiva zvanje magistra umjetnosti. Za vrijeme studija dobila je niz nagrada na natjecanjama violinista i komornih sastava, te sudjelovala na majstorskim tječajevima Issaca Sterna, Henryja Mayera i Zakhara Brona.

1995.-1997. Evgenia Epshtein je bila koncertni majstor Izraelskog omladinskog filharmonijskog orkestra, 1998. bila je vođa drugih violina komornog orkestra Kibbuz, te član belgijskog orkestra “I Fiaminghi”. Svirala je također u izraelskim simfonijskim i komornim orkestrima Ashdoda, Ashkelon, Tel-Avivskim solistima, Reconsil sinfonietta u Beču.

Evgenia Epshtein je članica i suosnivač svjetski poznatog gudačkog kvarteta “Aviv”, s kojim je koncertirala u više od 80 zemalja. Isti kvartet bio je pobjednik 3. Međunarodnog natjecanja za komornu glazbu u Melbourneu (1999. Grand Prix i 4 posebne nagrade), Međunarodnog natjecanja gudačkih kvarteta u Bordeauxu (2003.), Charles Hennen natjecanja za komornu glazbu (Nizozemska, 1999.), Međunarodnog natjecanja “Praško proljeće” (1998.), te dobitnik brojnih značajnih nagrada. Kvartet “Aviv” među ostalim snimio je kompletan ciklus Šostakovičevih gudačkih kvarteta kao i brojna djela različitih glazbenih epoha.

Od 2007. godine radi kao asistent na Kraljevskoj akademiji u Rotterdamu, od 2008. predaje na Joseph Haydn-Institutu za komornu glazbu u Beču, a 2009. bila je pozvana u žiri na 4. Međunarodno natjecanje za komornu glazbu u Beču.Evgenia Epshtein snima za poznatu diskografsku kuću “Naxos”, te svira Ruggeri -violinu (XVII st.), koju joj dodijelila Američko-izraelska kulturna zaklada.

Na programu predstojećeg koncerta su Scherzo i Sonata za violinu i klavir  br 3 op.108 Johannesa Brahmsa, Lirska suita Jurija Povolockog, te Sonata za violinu i klavir br. 2 op.13 Edwarda Griega.

POSLJEDNJE DODANO: