Article

//www.dalmacijanews.hr/files/56b86b96f864d111008b4c19/80
Foto: Ilustracija

Evo zbog kojih stvari vam Whatsapp može blokirati račun

Dobro razmislite što dijelite na WhatsAppu

Ako spadate među korisnike koji zlorabe WhatsApp, Meta će vam zabraniti korištenje usluge. Prije nego što se zabrinete oko toga kršite li neko pravilo, valja naglasiti da aplikacija odlučuje o zabrani prema vrlo specifičnom setu pravila. Drugim riječima, oni koji su zavrijedili blokadu radili su nekoliko vrlo specifičnih stvari, piše tportal.

Korištenje neslužbene verzije WhatsAppa

Iako možda mislite da je korištenje neslužbene verzije WhatsAppa bezopasno, ono može rezultirati obustavom vašeg računa. Neslužbene verzije WhatsAppa izradili su programeri trećih strana, a za neke od njih ste možda i čuli. Riječ je o programima GB WhatsApp, WhatsApp Plus, WhatsApp Go, WhatsApp Prime i OG WhatsApp.

WhatsApp ne odobrava niti podržava aplikacije trećih strana te navodi da će korisnički računi onih koji ih koriste biti zabranjeni zbog njihove upotrebe. Zašto to rade? Zato što neslužbene WhatsApp aplikacije nose veće sigurnosne rizike. Da biste izbjegli rizik od zabrane, WhatsApp kaže da biste trebali koristiti samo službene i provjerene verzije dostupne u Google Play Storeu i App Storeu.

Budući da zabrane uključuju stavljanje vašeg telefonskog broja na crnu listu, stvaranje novog računa s istim brojem neće funkcionirati.

Slanje prijetećeg i nezakonitog sadržaja

Ako dijelite ilegalni sadržaj na WhatsAppu, prijetite ljudima, širite poruke pune mržnje ili uvredljiv sadržaj, možete izgubiti pristup svom računu. Kao što je navedeno u uvjetima pružanja usluge, WhatsApp napominje da u aplikaciji ne možete slati “ilegalan, opscen, klevetnički, prijeteći, zastrašujući, uznemirujući, sadržaj pun mržnje ili rasno/etnički uvredljiv sadržaj”. Također nije dopušteno promicati nasilne zločine ili ugrožavanje i iskorištavanje djece.

Drugim riječima, dobro razmislite što dijelite na WhatsAppu.

Dosljedno prijavljivanje

Korisnici mogu ići dalje od blokade vašeg broja – mogu vas prijaviti. WhatsApp napominje da kada netko prijavi vaš račun, WhatsApp dobiva pristup zadnjih pet poruka koje može pregledati kako bi utvrdio je li prijava opravdana ili ne. Ako moderatori zaprime više izvješća o sličnom kršenju pravila, vaš će račun na WhatsAppu vjerojatno biti zabranjen. Ako smatrate da vas je netko neopravdano prijavio, uvijek možete tražiti reviziju zabrane direktnim kontaktiranjem Mete putem e-maila ili unutar aplikacije, no velike su šanse da će zabrana ostati, piše tportal.

Korištenje WhatsAppa za prijevare i zlonamjerni softver

WhatsApp ne dopušta slanje sadržaja koji šteti drugim korisnicima, što uključuje zlonamjerni softver i prijevare. WhatsApp u uvjetima korištenja naglašava da korisnici ne smiju ‘slati, pohranjivati ili prenositi viruse ili druge štetne računalne kodove putem usluge’. Ako vas uhvate u tome, zabranit će vam račun. Naglašavamo da također nije dozvoljeno prikupljanje podataka o korisnicima na nedopušten i neovlašten način – drugim riječima, phishing je ilegalan.

Dodavanje osoba u grupe bez dopuštenja

Ako pripadate grupama, uvijek trebate tražiti dopuštenje prije nego što dodajete nove članove. WhatsApp navodi da “prije dodavanja osoba u razgovor trebate dobiti njihovu dozvolu, a ako dodajete nekog u grupu i oni iz nje izađu, poštujte njihovu odluku”. Ako to ne učinite, vjerojatno ćete dobiti više prijava i na kraju potpunu zabranu WhatsAppa.

Automatiziranje aktivnosti na WhatsAppu

Premda WhatsApp možete koristiti koliko god želite, nije dopušteno koristiti automatizaciju poput one za masovno slanje poruka, automatsko slanje i automatske pozive. Također ne smijete koristiti automatizaciju za stvaranje računa ili grupa. WhatsApp koristi umjetnu inteligenciju da bi prepoznao ovakvo ponašanje, što znači da možete dobiti zabranu čak i ako niste prijavljeni.

Širenje lažnih vijesti

Uvjeti pružanja usluge WhatsApp također zabranjuju sadržaj koji uključuje ‘objavljivanje neistina, lažnog predstavljanja ili obmanjujućih izjava’. Ako pokušavate stvoriti ovakvu vrstu sadržaja, WhatsApp će vam vrlo vjerojatno suspendirati račun, piše Makeuseof.

WhatsApp također preporučuje provjeru činjenica prije prosljeđivanja poruka. Ako stalno drugima dijelite lažne objave, vjerojatno ćete im to dosaditi i dobit ćete prijavu. Štoviše, Meta je upravo zbog učestalosti ovog problema uvela ograničenja prosljeđivanja – aplikacija također označava višestruko proslijeđene poruke kako bi korisnici znali da dolaze iz drugog izvora.

hr Sat Sep 09 2023 09:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65197a54cc67477c1c8b45a4/80
Foto: Unsplash

Pčelari u problemima: Imat će upola manje meda nego lani!

Najveći neprijatelj pčelara je mraz

Pčelari su opet u problemima - Međimurci procjenjuju da će imati upola manje meda nego lani. I to nije jedini problem, muči ih uvozni lobi koji im ruši cijene

Pčelari iz godine u godine žive od nade da će proljeće biti dobro jer o tome ovisi i koliko će biti meda. Ovo proljeće ponovno nije bilo dobro, i bez obzira na to koliko pčelari obilazili svoje pčele, pazili na njih i premještali ih na druge lokacije, krajnji rezultat ne može se bitno promijeniti.

-Već znamo sve, jesenske paše nema. Bili smo na Baniji, nije bilo tako reći, ništa. Samo nešto malo - oko 10, 12 kilograma po zajednici, tako možemo računati i to je uglavnom bio bagrem, govori pčelar Franjo Trstenjak RTL-u.

Najveći neprijatelj pčelara je mraz. Oštetio je pupoljke njima najvažnije biljke bagrema i čim se od njega dobilo upola manje meda, bilo je jasno kakva će biti cijela sezona.

-Ovo je jedna od lošijih godina, ja bih rekao skoro 50 posto slabija nego prošle godine. Bili su zimski gubici pčela, kad smo to prebrodili došao je mraz koji je uništio voćnu pašu. Od te proljetne paše ostala je samo uljana repica, objašnjava predsjednik Udruge pčelara Međimurske županije Željko Trupković.

No ipak, situacija i nije tako kritična jer gotovo svi imaju zalihe od prošle godine koja je bila iznadprosječna. Od uvođenja eura nisu se mijenjale ni cijene pa je tegla meda 9 ili 10 eura. No, probleme im stvara jeftini med u trgovinama koji košta oko 3 i pol eura.

-U trgovačkim lancima se svašta nađe i ljudi kupuju, nažalost zbog cijene, a kvaliteta znamo kakva je, da to na kraju opće nije med nego nekakav pripravak na bazi šećera, govori pčeral Franjo.

Osim upitne kvalitete, tu je i upitno podrijetlo. Oni tvrde, što god se dogodilo, iz principa nikada neće prodavati med po toj cijeni - radije će ga darovati.

hr Sun Oct 01 2023 15:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63e14ef25d796531e28b4573/80
Foto: Ivana Ivanović

Maja Đerek: "Puljak je izigrao ono što je govorio svim građanima"

Zviždačica Maja Đerek gostovala je u emisiji Nedjeljom u 2
Gošća emisije HRT-ove Nedjeljom u 2 je zviždačica Maja Đerek. Glasna je, beskompromisna i kaže da se bori protiv korupcije. U emisiji govori o otkazu u Državnim nekretninama i u splitskoj gradskoj upravi te statusu zviždača u Hrvatskoj.

Zviždačica Maja Đerek se na uvodu osvrnula na svoje djelovanje u javnoj službi. Usvtrdila je kako je uvijek radila "u javnom interesu, u korist državnog proračuna".

- Rekla bih da sam ja prije svega bila jedna obična državna službenica. Nakon toga, službenica Grada Splita koja je nastavila raditi i radi u javnom interesu, a ne u privatnom. Dakle, nije to ništa specijalno, niti se smatram specijalnom osobom. Jednostavno, smatram se osboom koja je radila po zakonu. U korist državnog proračuna i Grada Splita, rekla je.

Zaključila je kako su u Hrvatskoj "vrijednosti poremećeno" te da je ono što ona radi postalo "nenormalno". Ustvrdila je kako je "htjela raditi, stručno i bez utjecaja politike".

- To što su u našoj državi vrijednosti poremećene i što je to postalo nenormalno da se netko bori na taj način, na kraju krajeva ja sam dobivala plaću iz državnog proračuna, odnosno iz proračuna Grada Split i moja je obaveza bila da ja radim u interesu građana Splita. Htjela sam raditi stručno, pošteno i zakonito ono za što sam se školovala, bez utjecaja politike i neovisno o kojoj se političkoj stranci radi, kazala je.

Rad u splitskoj gradskoj upravi

Objasnila je kako je došla na mjesto savjetnice i pročelnice u splitkoj gradskoj upravi. Dodala je kako se nadala da će gradonačelnik Ivica Puljak donijeti "promjene koje je obećao".

- Prva stvar, imala sam tada posao, radila sam u jednoj privatnoj firmi. Došla sam na poziv gradonačelnika Puljka jer je on obećavao promjenu. Obećavao je da će se boriti protiv svega što je ukorijenjeno u našem društvu, a to je nepotizam i politizacija javne i lokalne uprave. Htjela sam pokazati da se radom na takav način uistinu nešto može promijeniti u ovoj državi, rekla je.

Otkrila je kako je započela suradnja između nje i gradske vlasti u Splitu.

- Gospodin Puljak je mene zavo, on je inzistirao da ja budem dolje. Mogu reći da sam s jedne strane bila i naivna jer sam mislila da će to stvarno tako biti, kazala je.

Istaknula je kako je dogovor bio da se s novim otkrićima ide u medije, ali je, kako kaže, shvatila, da je "gospodin Puljak izigrao ono što je govorio svim građanima".

- Dogovorili smo da će sve te stvari koje nađemo ići kroz medije da se pokaže što se našlo. Ja sam se nastojala držati tog dogovora, međutim od prvog dana, odkad sam došla kao pročelnica na temelju javnog natječaja, jer sam shvatila da kao savjetnica nemam nikakve ovlasti. Pročelnicima se daju ovlasti, kao samostalnom upravnom odjelu da neke stvari rade. Od prvog dana, gospodin Puljak je izigrao ono što je govorio svim građanima. Ja sam jednostavno na teži način shvatila da to on što želi nije red, nego da se tu kriju osobni interesi, dodala je.

hr Sun Oct 01 2023 14:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f6cdb6bdaf72d37a68b45ed/80
Foto: Pixabay

Ekonomski analitičar: "Rast cijena će usporavati, ali jedna stvar to može pokvariti"

Smatra da bi do pada došlo i da Vlada nije zamrzavala cijene
Ekonomski analitičar Damir Novotny u Dnevniku N1 komentirao je pad inflacije u odnosu na kolovoz kao i što možemo očekivati u budućnosti.

Govoreći o značajnijem padu inflacije koji je Hrvatska zabilježila te koliko je opravdana panika oko rasta cijena, Damir Novotny je rekao:

- Zadnjih dvadesetak godina u Hrvatskoj nije bilo inflacije pa nije neobično da se oko naglog rasta cijena dogodila histerija, javnost je reagirala burno. Iako mi ekonomisti znamo da je inflacija poput viroze, dođe i prođe. Mi od devedesetih nismo imali snažan rast cijena, ali nakon pandemije potrošači su htjeli više trošiti. Hrvatska je u smislu potrošnje imala snažan rast potrošnje i 2021. i 2022., a kad je velika sklonost potrošnji, cijene rastu. Očekivali smo to, ali smo očekivali i usporavanje rasta cijena.

Smatra da bi do pada došlo i da Vlada nije zamrzavala cijene.

- Uvjeren sam da bi se pad cijena dogodio u svakom slučaju. Vjerujem potrošačima, oni bi bili racionalni. Došlo bi do usporavanja u svakom slučaju u cijeloj eurozoni. Uspostavi se ravnoteža ponude i potražnje, to bi se dogodilo svakako. Možemo očekivati nastavak usporavanja i jer potrošači gledaju račune i vide da nemaju dovoljno novca - rekao je Novotny.

Također, ističe da unatoč anketama nemamo pravu sliku o financijskoj snazi kućanstava.

- Najugroženije skupine, uglavnom umirovljenici, gledaju to skeptično. Novca očito u kućanstvima ima jer inače ne bi došlo do inflacije. U Hrvatskoj nema dovoljno konkurencije, ponude roba, puno uvozimo i onda mora doći do povećanja cijena - dodao je.

Komentirajući rast cijena sirove nafte rekao je da tu ne očekuje značajnije šokove.

- Rast cijena će usporavati, a to može pokvariti Vladina intervencija u cijene i povećanje plaća u javnom sektoru - zaključio je.

hr Sun Oct 01 2023 14:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/65196102cc67471c1b8b45d0/80
Foto: Facebook

Nestao je Gabriel (19): "Ostavio je mobitel, a inače ga uvijek ima sa sobom"

Mole se svi koji imaju informacije o nestalom Gabrielu da to odmah jave na 192 ili u najbližu policijsku postaju
U Slavoniji je nestao 19-godišnji Gabriel Tatić Matijević, objavila je njegova obitelj.

Policija je Indexu potvrdila da je prijavljen nestanak.

- Poduzimamo sve mjere i radnje u cilju pronalaska osobe - rekli su kratko iz osječko-baranjske policije. 

Gabriel je rođen 2004. godine i iz sela je Poganovci, gdje je posljednji put i viđen. Visok je 185 centimetara.

Obitelj je zadnji kontakt s njim imala u četvrtak u 17:30.

Vozi crveni Peugeot 206. Otišao je tim automobilom i otad mu se gubi svaki trag.

Obitelj je posebno zabrinuta jer je mobitel ostavio kod kuće, a inače ga uvijek ima sa sobom i ne odvaja se od njega. 

Mole se svi koji imaju informacije o nestalom Gabrielu da to odmah jave na 192 ili u najbližu policijsku postaju.

hr Sun Oct 01 2023 14:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .