Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6373d4bc18d1cbc3868b4598/80
Foto: DN

Ni na startu ponovljenog suđenja za Điđijevu zločinačku nije bilo mirno, a najviše zahtjeva imao je jedini okrivljenik na slobodi

Mešin je prije manje od godine dana sve okrivio i ukupno dodijelio gotovo 40 godina zatvora, ali je Visoki kazneni sud vratio sve na početak
Ponovljeni postupak za sedmeročlanu zločinačku organizacija na čelu s Deanom Majstorovićem (33) zvanim Điđi iz Splita u utorak je na splitskom Županijskom sudu započela manevrom izuzeća Sudskog vijeća kojim je predsjedao sudac Dinko Mešin, i to iz usta Ivana Šunjića koji je jedini na slobodi. No, nije dugo trebalo predsjedniku Suda da zahtjev odbije.

- Već sam osuđen za djelo koje nisam napravio, već je jednom i provedena rasprava pa je očito da ću biti ponovno kriv. Osobno ništa nemam protiv vas - govorio je Mešinu. Sa zahtjevom za izuzećem potom su se složili Dean Majstorović i Jerko Malvasija.

Zbog Šunjića je, nevjerojatno, rasprava krenula s odmakom od 15 minuta jer je - zaspao. 

Majstorović je iznio niz razloga uz zahtjev govoreći kako mu je uskraćen uvid u spis, ali i da mu nije dostavljen audio materijal iz postupka da se može kvalitetno braniti. Požalio se i kako su mu u napisanoj presudi izvrtane riječi iz njegove obrane. 

A baš je Majstorović, prema sumnji USKOK-a, polovicom 2019. godine regrutirao šestoricu, podijelio zadatke, a među zastrašivanjem i oštećivanjem imovine bilo je i usmrćivanje T.M. zbog duga od 270 tisuća eura.  U USKOK-ovoj optužnici počinjenje više kaznenih djela na teret se stavlja, uz Majstorovića, Šunjića i Malvasiju i  Luki Buzdovačiću zvanom Sken, Dinu Stojanoviću, Bosiljku Šakiću zvanom Bosi i Hrvoju Miljku

Mešin je prije manje od godine dana sve okrivio i ukupno dodijelio gotovo 40 godina zatvora, ali je Visoki kazneni sud vratio sve na početak. Među ostalim su tražili da se u novom postupku ispita svjedok Nikola Petković s kojim je, po optužnici, Điđi dogovarao da iz Slovenije u Hrvatsku donese uzorak heroina. Petković se na raspravi danas nije pojavio.

- Djelomično se osjećam krivim za djelo koje mi se stavlja na teret, i to za općeopasnu radnju - izrekao je Bosiljko Šakić. Ostatak ekipe koji su stigli iz različitih zatvorskih jedinica diljem zemlje do posljednjeg su govorili kako krivi nisu i da će obranu iznositi na kraju postupka. Tek je Malvasija ustvrdio kako će o iznošenju obrane odlučiti naknadno.

Na raspravi u utorak počelo se s preslušavanjem telefonskih razgovora za koje se vjeruje kako su bili dio “izviđanja, praćenja, opserviranja i angažiranja osobe za likvidaciju”, a vodili su se između više osoba od 4. srpnja 2019. do 21. svibnja 2020. godine, a s takvim će se radnjama nastaviti na raspravi zakaznoj za srijedu.
hr Tue Nov 15 2022 19:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/587d12471eea8f2b068b458f/80

Marko Polo stigao u Zadar na svečanu proslavu 75. rođendana Jadrolinije

Svečanost će se prenositi uživo s broda

Od 1947. kroz bijelu flotu je prošlo ukupno 185 brodova, dok Jadrolinija trenutačno plovi s 53 broda - s deset katamarana, četiri putnička broda, te 36 trajekata u nacionalnoj i tri u međunarodnoj plovidbi, prenosi Morski.hr.

Promet putnika u odnosu na prošlu godinu bio je veći za oko 14 i pol posto, a vozila za 9,3%. Najveći promet bio je prema otocima Braču, Ugljanu, te Krku i Cresu koji imaju vezu za Lošinj.

Večerašnja svečanost održat će se na brodu Marko Polo, koji će biti privezan uz Pozdrav Suncu, a naša Pomorska večer iz Zadra emitirat će se uživo s Jadrolinijina broda.

Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

hr Mon Dec 05 2022 17:50:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e148c5d7965652d8b46b5/80

Počinje sanacija Ulice Moliških Hrvata

Radovi počinju sutra

Sutra počinju radovi na sanaciji Ulice Moliških Hrvata zbog kojih je već danas na terenu postavljena privremena prometna signalizacija sukladno "Zakonu o sigurnosti prometa na cestama". Ulica će u svim fazama radova,  koji bi trebali biti gotovi do 23. prosinca,  biti prohodna u jednom smjeru  i to od križanja s Velebitskom do onoga s  ulicom Trstenik.

Zatvorena će biti samo na dan asfaltiranja habajućeg završnog sloja.

Mole se sudionici u prometu na oprez i poštivanje postavljene prometne signalizacije tijekom sanacijskih radova.

hr Mon Dec 05 2022 16:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e076d5d7965652d8b465b/80

[FOTO] Split je u kockicama, u centru atmosfere ni danas ne fali

Naprijed Vatreni!

Hrvatska igra četvrtu utakmicu Svjetskog prvenstva, a kao i uvijek atmosfere u Splitu ne fali. Kockice su ispunile Prokurative i Stari Plac, a ekipa je spremna dati sve od sebe da podrži Vatrene u zoni navijanja.

Naša fotoreporterka Ivana Ivanović donosi dašak atmosfere u fotogaleriji…

 

hr Mon Dec 05 2022 16:03:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/638e01b45d7965652d8b464f/80
Foto: Grad Split

Maestral predstavio svoju slikovnicu o svijetu djece u dječjim domovima, njihovim težnjama i snovima

Cilj slikovnice je promocija udomiteljstva i posvajanja djece

S ciljem promocije udomiteljstva i posvajanja djece koja odrastaju u ustanovama socijalne skrbi, Dječji dom Maestral danas je u svojim prostorijama predstavio slikovnicu "Maestral", autora Petra Novaka, ujedno i odgajatelja u Maestralu. Slikovnicu su zajedno s njim ilustrirale odgajateljice Korana Bočina i Ena Prgomet.

- U vrijeme darivanja razmišljamo što naša djeca najviše žele i onda shvatimo da koliko god se radovali svakom poklonu koji stiže od dobrih ljudi, naša djeca žele obiteljsko okruženje. Sigurni smo da u svijetu ima dovoljno ljubavi, da ima obitelji i ljudi koji mogu otvoriti svoja srca i vrata djeci koja ih trebaju – rekla je ravnateljica Dječjeg doma Maestral Jelena Burazin.

Autor Petar Novak rekao je kako je slikovnica kombinacija više različitih životnih priča djece iz Doma, a kako je on osobno od te djece naučio jako puno, kako sva ta djeca pokazuju koliki su heroji i koliko mogu rasti iz svega što im život nosi.

Gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zahvale i čestitke ravnateljici Burazin i svim njenim suradnicima na atmosferi koja vlada u Domu, a koja se najbolje vidi na sretnoj i veseloj djeci. Pohvalio je izdavanje slikovnice koja promovira udomiteljstvo te pozvao građane koji mogu da se odazovu i pruže ovoj djeci topli dom. – Grad Split izgradio je objekt Četiri palme koji će uskoro biti u funkciji, kao novi dom punoljetnih Maestralovih štićenika – najavio je gradonačelnik.

Današnja promocija bila je i prigoda za blagdanski obilazak i darivanje djece i ove ustanove.

hr Mon Dec 05 2022 15:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .