Article

//www.dalmacijanews.hr/files/61153dcc6f52df13018b459d/80
Foto: Dalmacija News

Bulj ispred Sabora: "Reiner, Vitez od Eura i Vitez od Jeruzalemskog groba, zabranio mi je pristup Saboru na dva dana jer se protivim euru"

"Žele preko volje naroda uvesti euro"
Gradonačelnik Sinja Miro Bulj na svojim društvenim mrežama objavio je video u kojem stoji ispred Sabora i izjavljuje kako mu je potpredsjednik Sabora Željko Reiner uputio zabranu sudjelovanje u raspravama u iduća dva dana, a sve zbog njegovih stavova oko uvođenja eura u Hrvatskoj.

- Potpredsjednik Sabora Reiner, Vitez od Eura i Vitez od Jeruzalemskog groba, mi je zabranio pristup Saboru na dva dana samo zato što sam se usprotivio samovolji briselskih ćata, braneći pravo naroda da na Referendumu odluči o uvođenju eura. Ž
ele preko volje naroda uvesti euro. Ne žele referendum - rekao je Bulj.

Izjavio je kako će Guverner banke nakon uvođenja eura imati puno veću plaću te da sutra u Saboru slijedi bitna rasprava.

- Međutim, njima je puno bitnija rasprava sutra, gdje Pupovčevo-Plenkovićeva većina... Čudno je da me izbacio prije te sutrašnje rasprave i prijedloga da se raspusti Sabor i da idemo na izbore. Ovo je više nepodnošljivo, rekao je Bulj u videu na svom Facebook profilu. 

hr Thu May 05 2022 20:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628b534e18d1cb43238b45d7/80
Foto: DN

Vršiteljica dužnosti škole u Donjem Muću sudske odluke i dalje gura pod tepih

Dijana Dželalija je odbila novinarska pitanja o predsjedniku Školskog odbora Anti Kapitanoviću, koji je nezakonito zaposlen
Ravnateljica se nije smatrala odgovornom, tvrdila nam je kako je omalovažavamo, postavljamo na stup srama i prikazujemo kao lažljivicu.

- Jer da je nekoga zanimala istina vezano za ovu školu bi prije par godina došao u ovu školu i iščeprkao istinu - telefonskom žicom izgovarala je Lidija Zekan, do prije nekoliko dana čelna žena u Osnovnoj školi kneza Branimira u Donjem Muću. U školu nije dopuštala, na inzistiranje da razotkrijemo tu istinu, pitala se što će dobiti s jednim člankom.

Napisali smo, stoga, njih više i natjerali pravnu državu na funkcioniranje pa je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs razriješio Zekan s mjesta ravnateljice, zbog niza utvrđenih nepravilnosti.

Neisplaćene plaće učitelju tjelesne i zdravstvene kulture Anti Popoviću, niz sudskih sporova koje bi Zekan pokretala protiv djelatnika škole, čitav spektar presuda sa sudova iz cijele Hrvatske, u ludo potrošen novac svih nas... Za takav je "modus operandi" za objašnjenje imala da se "novac škole i županije troši na mnogo drugih različitih stvari za koje bi se isto trebalo zapitati kako se troše".

Popović, koji je dokazao kako je nezakonito dobio otkaz (odmazdu je doživio jer je ravnateljici ukazivao na nezakonitosti kao član Školskog odbora - op.a.), a i da mu je krivo obračunata plaća, vraćen je na radno mjesto, ali tek je to početak radnje koja nikako da doživi rasplet.

Ante Kapitanović učitelj je tjelesne i zdravstvene kulture koji je stigao na mjesto Popovića, dok je trajala njegova "bitka s vjetrenjačama", ali i čovjek koji je, potvrdila je to i prosvjetna inspekcija, dobio ugovor i anekse bez zakonskog osnova. Lidija Zekan za njegovo zaposlenje nije dobila suglasnost Školskog odbora.

Prosvjetna inspekcija naložila je kako iz škole mora otići, ali to se još nije dogodilo. Dapače, Kapitanović je predsjednik Školskog odbora, po saznanjima prima punu plaću iako radi četiri sata tjedno, a vršiteljica dužnosti ravnateljice Dijana Dželalija u telefonskom razgovoru kazala je kako ne želi odgovarati na pitanja o stanju u školi.

Zanimalo nas je zbog čega na točki dnevnog reda Školskog odbora nije ona o otkazu po drugostupanjskom rješenju za Kapitanovića kao i što o tome da Školskim odborom upravlja osoba kojoj je zabranjen rad misli baš Dželalija.

Nikako da se prekine zavjet šutnje u Donjem Muću.


hr Mon May 23 2022 11:27:02 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628b49f818d1cb42248b45a2/80
Foto: DN

Davor Matijević najavio referendum o prometnoj budućnosti Šimićeve ulice

Kandidat SDP-a za gradonačelnika i bivši čelnik kotara Blatine-Škrape rekao da će se glasati 12. lipnja
Kandidat za splitskog gradonačelnika iz redova SDP-a i čelnik kotara Blatine-Škrape u dva mandata Davor Matijević u ponedjeljak je izjavio kako će se referendum o prometnoj budućnosti Šimićeve ulice u tom kotaru održati 12. lipnja.

- Kad je započela sanacija i kad su započeli radovi na garaži u Šimićevoj kojom upravlja Split parking, prometni stručnjaci su dali prijedlog da Šimićevu ulicu napravimo jednosmjernom ulicom u skoro cijeloj njenoj dužini kako bismo stvorili nova parking mjesta i to skoro 100 mjesta. Jedna traka je tako pretvorena u parking mjesta i ta prometna regulacija je bila predviđena samo dok traju radovi na garaži. Nakon sanacije garaže započeli su radovi u ulici Škrape zbog čega smo produljili rok s ovom prometnom regulacijom i to traje još i danas - poručio je Matijević na press konferenciji održanoj u središtu ogranka stranke na Bačvicama.

Vijeće kotara može donijeti odluku hoće li Šimićeva, stoga, u budućnosti biti jednosmjerna ili dvosmjerna, a Matijević se odlučio o tome pitati baš sugrađane.

Matijević je referendum planirao napraviti i ranije, još u ožujku, ali je problem nastao oko aplikacije za odlučivanje i osobnih podataka njegovih sumještana.

hr Mon May 23 2022 10:47:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628b41c518d1cb42248b457a/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

[FOTO] Slatinjani poručili budućoj splitskoj gradskoj vlasti: "Prestanite nas tretirati kao domorodce!"

Slatine na otoku Čiovu su, uz Varoš, najstarije splitsko naselje u kojem je administrativni život bio organiziran dok su, kako kaže bivši predsjednik mjesnog odbora Tomislav Andrijević, na Mertojaku još pasle ovce
U Slatinama, malom mjestu na sjeveroistočnoj strani Čiova, predizborni folklor otvorio je SDP-ov gradonačelnički kandidat Davor Matijević koji je tamo boravio prošli tjedan. Tko će biti sljedeći ne zna se, ali se zna da je Slatinjanima puna kapa političara, njihovog razmetanja velikim riječima i praznim obećanjima kojih su se naslušali proteklih godina, pa istu predstavu očekuju i ove. Tako je bilo prije svakih izbora, a tako će, kažu, biti i sada.
  
Političari ih pohode od prigode do prigode, ostanu sat vremena, popiju kavu i ispale toliko obećanja da se mještanima zavrti u glavi od silnih projekata, a onda odu moleći Boga da su bili uvjerljivi ili bar uvjerljiviji od svojih protukandidata.Slatine administrativno pripadaju Splitu, imaju oko 950 stanovnika ili tristotinjak manje nego prošlo desetljeće, te su uz Sitno Gornje i Donje najmanji mjesni odbori u sastavu gradske uprave. Od Trogira su udaljeni osam kilometara, a od Splita dvije milje koje mogu prevaliti samo u ljetnim mjesecima jer je cjelogodišnja brodska linija ukinuta prije nekoliko godina. Da bi došli do Splita moraju proći kroz tri grada i promijeniti dvije autobusne linije tako da su još i sretni ako taj tridesetak kilometara dug put potraje manje od dva sata.
 
Da stvar bude i gora, nemaju ni mjesnu vlast koja je odstupila prije godinu i pol u znak prosvjeda "protiv maćehinskog odnosa" gradske administracije kojoj je na čelu bio tadašnji HDZ-ov gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Raspadu je, doduše, prethodio raskol unutar mjesnog odbora kao i neslaganje vijećnika oko ključnih pitanja pa je cijela priča završila kao i ona splitska. Nastupilo je bezvlašće, što je samo pola zla u odnosu na financijsku potporu koju ne dobivaju već dvije godine.

- Slatine imaju iste probleme kao i drugi mjesni odbori, poput Žrnovnice, Sitnog Gornjeg i Donjeg, a najveći je nedostatna i nefunkcionlna infrastuktura koja ne može pokriti ni potrebe lokalnog stanovništva, a kamoli turista čiji se broj u sezoni upeterostruči. Tada nastaje pravi kaos, koji se iz Splita očito ne vidi - rekao nam je bivši predsjednik mjesnog odbora Tomislav Andrijević koji je na tu dužnost izabran u dva mandata dok su gradonačelnici bili Željko Kerum i Ivo Baldasar.I dok prvoga hvali zbog senzibiliteta prema njihovim problemima, navodeći i da je za svog mandata ustrojio operativni tim koji je surađivao s mjesnim odborima, Baldasarovu eru označava kao početak maćehinskog odnosa prema Slatinama koji traje do danas. 

Nedostatak parkirališta u mjestu u kojem za ljetnih mjeseci boravi i do 200.000 turista gorući je problem koji je godinama na čekanju, a politički se aktualizira ususret svakim izborima. Tako je i sada. 

- Nije nam jasno kako netko može olako sipati obećanja bez izlaska na teren i obilaska potencijalnih lokacija koja bi se mogla prenamijeniti u parkirališta. Pa nije to tema za polusatni razgovor uz kavu, nego veliki problem čije rješavanje pretpostavlja sustavni pristup. Lako je obećati da će se nešto učiniti, no puno je teže objasniti na koji će se način obećano provesti. Još je gore kad najave nešto što je već realizirano - ističe Andrijević, aludirajući na SDP-ova gradonačelničkog kandidata koji je govorio o problemu vezanom za otpad, a koji je davno riješen.


 
Naslušali su se Slatinjani svega i svačega, čak i više od onoga što njihove uši mogu podnijeti. A nisu se pomakli s mjesta. Ne traže puno, samo nekoliko manjih infrastrukturnih zahvata koji bi ih riješili višegodišnje muke i nevolja, poput već spomenutog parkirališta o kojem svi govore, a nitko ništa ne poduzima. To ne bi bilo veliko opterećenje za gradski proračun, ali bi zato bio vjetar u leđa razvoju mjesta koje se nastoji promovirati kao vrhunska turistička destinacija.
   
- Ne trebaju oni nama tepati da smo najsjajniji biser Splita, to i sami znamo. Trebamo njihovu pomoć da se pomaknemo s mjesta, da i mi osjetimo da živimo u trećem desetljeću trećeg tisućljeća, a ne na rubu civilizacije. Možda im glasovi Slatinjana nisu bitni jer smo samo mali dio biračkog tijela, ali i taj mali dio ponekad može presuditi -  ljuti se Andrijević i navodi da su Slatine, uz Varoš, najstarije splitsko naselje u kojem je administrativni život bio organiziran dok su, kako kaže, na Mertojaku još pasle ovce.
 
Osim parkirališta i drugih komunalnih problema, Slatinjane muči i prostorno-planska dokumentacija odnosno zelene površine od kojih bi se jedan dio mogao prenamijeniti u građevno zemljište što bi bio zalog ostanku mladih obitelji na otoku. Ovako, iako zemljom bogati, ostaju siromasi koji se iseljavaju u susjedne gradove u kojima će moći riješiti stambeno pitanje, a time i egzistenciju. Znaju Slatinjani da se čitavo mjesto ne može pretvoriti u građevnu zonu, ali dio sigurno može, pa ako već može, "daj, pomozite nam bar u tome, nemojte nas pretvarati u domorodce, a selo u splitski rezervat". 

Kažu i da su u deset godina izgubili tristo stanovnika te da taj trend nije posljedica stope smrtnosti, nego trenda iseljavanja koji će nastaviti dok mjesto ne izumre i postane tek uspomena na staroj turističkoj razglednici. Od nove gradske vlasti očekuju da privede kraju izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije, te da ih političari prestanu tretirati kao rubno područje i prolaznu izbornu stanicu na putu do Banovine. - Više od sto Slatinjana predalo je zahtjev za proširenje građevne zone i možemo se samo nadati da će se netko u budućoj gradskoj upravi uhvatiti tog posla i pomoći nam da aktiviramo potencijale mjesta koje ne zaslužuje takav maćehinski tretman. Zato nas i ljuti kad kandidati, neovisno o boji stranačkog dresa, dolaze u Slatine od izbora do izbora, uz to još i nepripremljeni i neupućeni u ono što govore. Bacaju floskule, uopćavaju probleme i nude rješenja, a da ne raspolažu osnovnim informacijama na temelju kojih bi se moglo promišljati o nekom projektu i njegovoj provedbi. Toga nam je stvarno dosta - poručuje Andrijević. 

Ako ne ništa, neka bar dođu u Slatine uz prethodnu najavu, mještani će im organizirati javnu tribinu na kojoj će izložiti probleme, a oni njima predstaviti svoje programe i ponuditi rješenja za njihovo uklanjanje.  Zasad je došao samo Matijević, vjerojatno u dobroj volji i s poštenom namjerom, no u njegove riječi malotko je povjerovao. Nisu povjerovali ni njegovi  stranački kolege, a kamoli mještani koji su se proteklih godina naslušali bajkovitih priča i parola, koje vrijede uvijek i svugdje, ali se samo ponekad i ponegdje ostvaruju. 


 
   
hr Mon May 23 2022 10:18:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/628b318818d1cb43238b45a1/80
Foto: DN

Općina Klis novim projektima ulaže u sigurniji okoliš i digitalizira poslovanje

Investicijom od preko milijun kuna, kroz dva projekta sufinanciranih iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, općina dobiva dodatne kamere za promet i ilegalne deponije na sedam novih lokacija, te uvodi potpunu transparentnost proračuna

Općina Klis ove godine kreće u realizaciju čak dva projekta koji će, po realizaciji, podići razinu sigurnosti u prometu na području općine, pridonijeti zaštiti okoliša te potpuno digitalizirati poslovanje Općine. Projekti su dobiveni iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna investicija na području općine Klis iznosi više od milijun kuna, od čega je gotovo 650 tisuća kuna, odnosno 60%, sufinancirano od strane Republike Hrvatske.

Prvi projekt „Prometna sigurnost u Općini Klis“, ukupne vrijednosti preko 800 tisuća kuna, od kojih je gotovo 500 tisuća sufinancirano od države, odnosi se na prometnu sigurnost na području općine, ali i zaštitu prirode od štetnog utjecaja ilegalnog odlaganja otpada. Cilj projekta je osigurati bolje uvjete za stanovnike općine uvođenjem novih kamera za prometno redarstvo na dodatne dvije lokacije, dok će kamere na čak pet novih lokacija snimati „divlje“ odlaganje otpada, kako bi se spriječilo stvaranje ilegalnih deponija izrazito štetnih za okoliš. 

Projekt „Digitalna Općina Klis“, također dio programa Fonda za razvoj naprednih usluga i rješenja jedinica lokalne samouprave svojim stanovnicima, omogućit će potpunu digitalizaciju poslovanja Općine Klis, a stanovnici će imati pregled u svaku potrošenu kunu iz proračuna općine uvođenjem potpune transparentnosti proračuna. Općina će za provođenje projekta izdvojiti 100 tisuća kuna, dok će preostalih 160 tisuća biti sufinancirano od strane države.

- Projekti pred nama su pokazatelj razvojnog smjera kojim Općina Klis već godinama ide, a taj smjer se očituje upravo u stvaranju sigurnijeg i zdravijeg okružja za sve stanovnike naše, ali i susjednih općina i gradova. Pozdravljamo i dobru praksu omogućavanja javnog uvida u proračun Općine, koju već prakticira nekoliko drugih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, jer smatramo iznimno važnim da stanovnici znaju kako se i u koje svrhe javni novac troši u svakom trenutku – izjavio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, te dodao kako će, osim samog uvida, transparentnost proračuna omogućiti i aktivnije sudjelovanje stanovnika u praćenju aktivnih, ali i finaliziranih projekata.

Oba projekta dio su programa „Poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga“ Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Općina u njihovu provedbu kreće već ove godine, dok se realizacija očekuje 2023. godine.


hr Mon May 23 2022 09:02:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .