Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6032a59a6f52df4ade8b4575/80
Foto: Grad Split

Na adresu Banovine stiglo 35 prijava za dodjelu gradske nagrade: Među prijedlozima i Severina, nekoliko tehničara, čak i rektor splitskog Sveučilišta

Ukupno 35 prijava, od čega 16 za životno djelo, 4 prijedloga za osobne nagrade i 15 prijedloga za skupne nagrade, stiglo je na natječaj za davanje prijedloga za nagradu grada Splita 2020. godine.
Više od pola godine trajala je saga dodjele nagrada grada Splita za 2019. godinu. Kada se već zbog virusa tradicionalna dodjela u okviru Sudamje odgodila, kao alternativno vrijeme spominjao se kraj rujna. Kada su i ti rokovi prekoračeni, zbog političkih previranja i neizvjesne budućnosti vladajuće koalicije, dodjela se održala u Banovini, bez prevelike pompe, tek tri dana prije nego je 'na vrata zakucalo' ovo aktualno ljeto.

Baš kako je i godina bila povijesna, tako je i dodjela ostala u sjeni smrti eminentnog neuropsihijatra Borbena Uglešića koji je, doslovce, umro čekajući nagradu za životno djelo. Prvi puta u novijoj povijesti Splita dogodio se ovakav slučaj.

Kako mnogo toga ne štima u odlučivanju bilo je jasno i u 2019. godini kada je nagradu grada Splita za životno djelo dobio Zlatko Dalić, kojemu je najjača poveznica s 'grad pod Marjanom'  tek ljubav prema Hajduku i Splitu, a u isto vrijeme odbjien je prijedlog da laureat postane Ante Mrvica od kojeg smo se nedavno oprostili. Predložen nekoliko puta, ali s nagradom nijednom. Kako to dopustiti za čovjeka koji je, blagorečeno, altruistično 'služio' svakom Dalmatincu i fureštu. Izgledno je kako nagradu neće dobiti ni posthumno jer ga se nitko nije sjetio predložiti za ovogodišnji odabir. Tako je, kako je. I sam je ovim riječima jednom priznao kako je za ovu 'disciplinu' važnije biti 'bliže stranačkom oltaru'.

Ukupno 35 prijava, od čega 16 za životno djelo, 4 prijedloga za osobne nagrade i 15 prijedloga za skupne nagrade, stiglo je na natječaj za davanje prijedloga za nagradu grada Splita 2020. godine. 

Nagrada za životno djelo

Pred Komisijom za dodjelu javnih priznanja, kojom predsjeda HGS-ov Igor Stanišić, težak je zadatak. Tri su posthumna prijedloga nagrade za životno djelo - Mladen Orlić, Joško Dadić i Frane Galzina predložili su za nagradu legendarnog fizioterapeuta Hajduka Domenika Sisgorea koji je preminuo početkom kolovoza 2020. godine. Zoju Odak, nacionalnu dramsku prvakinju s nizom cijenjenih uloga predložio je HNK Split.
Na popisu se našao i kroničar koji je s dvije serije promijenio temelje govora ljudi diljem Hrvatske - Miljenko Smoje.

Devet splitskih udruga za nagradu je sugeriralo Đordanu Barbarić, humanitarku i aktivisticu, a Državni arhiv u Splitu nagradu je zaželio u rukama 
Stanislava Piplovića koji se gotova pola stoljeća bavi prošlošću i kulturnom baštinom Dalmacije i Splita.

Komisija će odlučivati između Nives Giljanović Štambuk, vrsne stručnjakinje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo županije na području vode, novinara i publicista Gorana Pelaića, Iskre Polić koja je ostavila neizbrisiv trag za osobe s intelektualnim teškoćama, spisateljice Gordane Benić i rektora splitskog Sveučilišta Dragana Ljutića

Predloženi su i tehničar Martin Olujić, kao i njegov kolega Ante Zekić, legendarni judo trener Stevo Mentus, Ivo Pervan koji se bavi fotografijom još od srednje škole, antroponimičar Marijo Nepo Kuzmanić i Ivan Bešlić.

Osobna nagrada

Za osobnu nagradu predložene su četiri osobe. Gabrijel Beronja predložio je Emina Sarajlića, predsjednika Jedinstva kojeg je prošle godine Redom hrvatskog pletera odlikovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović dok su Makedonsko kulturno društvo Makedonija-Split, Mađarski kulturni centar Split, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta-Split i Kulturno društvo bošnjaka Preporod-Split nominirali svoju voditeljicu Olgu Barbir.

Dvojica novinara predložili su za osobnu nagradu Severinu Kojić, a još jedan tehničar našao se na ovom 'nagradnom popisu'. 'Dalmit' je dostavio prijedlog da osobnu nagradu dobije predsjednik Zajednice tehničke kulture županije, Ivica Pivačić.

Skupna nagrada

Na brojci 15 zaustavile su se prijave za skupnu nagradu grada Splita. Nominirani su redom:

 • Sportsko društvo 'Jadran'
 • Kulturno umjetničko društvo željezničara 'Filip Dević' Split
 • Društvo prijatelja kulturne baštine Split
 • Respiratorno-intezivistički centar KBC-a Split 
 • Zajednica tehničke kulture grada Splita
 • Maraton klub 'Marjan'
 • Gradska rubrika 'Slobodne Dalmacije'
 • Udruga branitelja veterana Vojne policije 72. bojne
 • Ronilačko - ekološki klub 'HVIDR-a'
 • Župa Pomoćnice kršćana na Kmanu
 • Udruga IX. bojne HOS-a Split
 • Ustanova DES-Split
 • ŽNK Split
 • Ženska klapa 'Ventula' i 
 • Hrvatsko planinarsko društvo Mosor

Odluku Komisije za dodjelu javnih priznanja potvrđuje Gradsko vijeće
hr Sun Feb 21 2021 22:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fb2804b6f52dfa4418b4568/80
Foto: Pexels

SPALADIUM ARENA Sutra započinje veće cijepljenje građana u Splitu

Cijepljenje će započeti u 9 sati, a prvenstveno će se odnositi za pacijente s punkta na Mertojaku.
Sutra započinje cijepljenje građana na novom punktu u Splitu, točnije u Spaladium areni.

Cijepljenje će započeti u 9 sati, a prvenstveno će se odnositi za pacijente s punkta na Mertojaku.

Otvaranju novog punkta prisustvovat će zamjenik župana i predsjednik Stožera civilne zaštite SDŽ Luka Brčić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo prim.dr.sc. Željka Karin, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ Marko Rađa i ravnatelj Zajednice društava crvenog križa SDŽ Joško Metličić.
hr Mon Mar 01 2021 14:33:38 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603ce7616f52dfdfec8b4646/80

Zaželi sretniju starost 2: Raspisan natječaj za 57 teže zapošljivih žena koje će skrbiti o starijim i potrebitim sugrađanima

Projekt je na korak do realizacije.

Uoči početka provedbe projekta „Zaželi sretniju starost 2“ koji se u cjelokupnom iznosu od 4.999.999,80 kuna financira iz Europskog socijalnog fonda, danas su na konferenciji za medije pročelnica UO za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo i predstojnica Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jelena Gogić govorile o postavljenim ciljevima koji se u narednom razdoblju nalaze ispred Grada Splita, splitskog Zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalnu skrb Split kao projektnih partnera.

Nakon što je u veljači proveden Javni poziv za iskaz interesa za korištenje potpore i podrške osobama starije životne dobi i osobama u nepovoljnom položaju, danas je raspisan natječaj za 60 zaposlenja – 57 žena i projektni tim koji će brinuti o korisnicima, njih ukupno 342.

Pročelnica Vrvilo zahvalila je Službi za međunarodne i EU projekte na čelu s Radojkom Tomašević koja je napravila projektnu prijavu, kao i svim kolegama uključenima u pripremu, razvoj i provedbu projekta te projektnim partnerima.

Podsjetimo, u ovom projektu o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaj, osobama s invaliditetom, kroničnim bolesnicima i slično, brinut će teže zapošljive žene u vidu pomoći u nabavi namirnica, lijekova i drugih potrepština, pružanju pomoći u pripremi obroka, u održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala, naručivanje i pratnja kod liječnika i sl.) i pružanju podrške kroz razgovore i druženje.

Centar za socijalnu skrb Split i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Split kao projektni partneri sudjeluju u odabiru krajnjih korisnika, odnosno odabiru žena koje će biti zaposlene u sklopu projekta. Inače, Grad Split je drugi po visini povučenih bespovratnih sredstava (4.999.999,80 kuna) u ovom projektu u Hrvatskoj i među četiri projekta koji su veći od četiri milijuna kuna, a sveukupno je riječ o 84 projekta.

Predstojnica Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jelena Gogić, koji je obavezni partner zajedno sa Centrom za socijalnu skrb, najavila je današnju objavu natječaja za zapošljavanje te rekla kako HZZ sudjeluje u odabiru teže zapošljivih žena u svojoj evidenciji. Dodala je kako je kroz fazu jedan na razini čitave Splitsko-dalmatinske županije povučeno ukupno 107 milijuna kuna za 30 projekata i zaposlene su 643 žene.

Iskustvo iz prvog provedenog projekta „Zaželi sretniju starost“ kojeg je Grad Split s partnerima provodio od svibnja 2018. do listopada 2020. godine, u kojem je o 229 korisnika brinulo 50 žena, a ukupna vrijednost projekta bila je 8,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava poslužit će za još uspješniju realizaciju ove socijalne usluge.


hr Mon Mar 01 2021 14:09:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5efcf766daf72d2d1d8b45d7/80
Foto: DalmacijaNews

Splitsko-dalmatinska županija: 10 novooboljelih, 88 testiranih

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 88 obrađenih  testova danas je 10 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 1, Kaštela 1, Omiša 1, Sinja 1, Solina 2, Supetra 1, Trilja 1, Muća  i Sućurja 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih 6 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. 
Ukupno 1388 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalaze se 62 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema preminulih osoba.    
 
hr Mon Mar 01 2021 13:47:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603cdd2b6f52df91ec8b4651/80
Foto: DalmacijaNews

Škoro zaboravio ime svog kandidata: Stigao u Solin pa Šimundića preimenovao u Šimičevića!

Kasnije ga je zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.
Miroslav Škoro danas je stigao u Solin kako bi dao podršku Mati Šimundiću koji će, u ime Domovinskog pokreta, ići u utrku za splitsko-dalmatinskog župana. Ipak, nije sve išlo za rukom pjevaču pa je, na otvaranju konferencije za medije, promašio prezime svog kandidata.

- Cijenjeni pripadnici medija i svi okupljeni, dobar vam dan i hvala vam lijepa što ste došli. Na ovaj sunčani dan u Solinu Domovinski pokret s ponosom okreće jednu novu stranicu u politici ovog dijela Hrvatske i s ponosom predstavlja budućeg župana splitsko-dalmatinske županije, čovjeka profesora, intelektrualca, vrijednog supruga i oca petero djece. Mislim da Splitsko-dalmatinska županija, svi birači i svi građani mogu biti ponosni da će gospodin Mate Šimičević biti njihov novi župan - rekao je Miroslav Škoro.

Iako je riječ o Šimundiću, kasnije ga je Škoro zamolio za ispriku govoreći 'kako on nije jedan od onih koji ne znaju reći da su pogriješili'.


hr Mon Mar 01 2021 13:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .