Zlato i srebro dubrovačkom chefu na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Ante Jonjić (33), šef kuhinje
restorana Bura iz Dubrovnika i član udruge Šefovi kuhinja
mediteranskih i europskih regija, osvojio je zlato i srebro na
Međunarodnom natjecanju kuhara u Budvi. Jonjić je time nastavio
seriju uspjeha koju je započeo lani na međunarodnom natjecanju u
Biseru Konjica u Bosni i Hercegovini gdje je osvojio dva zlata i
srebro. Na XIV. Državnom prvenstvu ugostiteljskih radnika Crne Gore
od 26. do 28. travnja okupljeni su natjecatelji iz 12 zemalja, a
Jonjić se okušao u kategorijama pripreme jela od tjestenine i ribe.

Konkurencija je bila s dosta
mladih kuhara koji će u budućnosti voditi velike kuhinje diljem
Mediterana, a bilo je tu i vrsnih, iskusnijih chefova koji su već
sudjelovali na nizu ovakvih natjecanja. Zlato sam dobio u kategoriji
paste, a pripremao sam domaće linguine od “00” (zero-zero)
tipa brašna i pistacija s raguom od patke. Tu sam još ukomponirao i
gel od cikle radi zemljane note te kremu od naranče i đumbira kako
bi dala svježine patki. Srebro sam osvojio kombinacijom školjaka u
crnom veloute umaku. Vongole, mušule i jakobove kapice sam pripremio
na tradicionaln “vlaški” način s bijelim vinom, češnjakom
i dodatkom mente. Ukomponirao sam pjenu od limuna za svježinu te gel
od višnje kako bi se dalo malo slatkoće jelu te ga poslužio uz
rimski njok. I naravno sve ovo sam začinio s ljubavlju prema kuhinji
i onome što radim
– kazao je Jonjić.

Dodajmo, Jonjić, inače Imoćanin, bio
je stipendist ŠKMER-a od 2015. godine, prvi mu je mentor bio chef
Željko Neven Bremec, a učio se kuhanju i od drugih edukatora udruge
Marije Lulić, dugogodišnje šefice kuhinje splitskog hotela Park,
te svog uzora – Hrvoja Zirojevića.

Težim tradicionalnoj
mediteranskoj kuhinji kojoj dajem neki svoj štih i “touch”.
Iako je tradicija na prvom mjestu, jela serviram i komponiram na
neki novi način s puno tehnika i procesa kuhanja. Ovaj rezultat mi
je vrlo značajan da još jače nastavim raditi ono što volim.
Naravno bez podrške obitelji i ljudi s posla, od ovog ne bi bilo
ništa. Nagrađena jela sam nedavno ukomponirao u svoj meni u
restoranu Bura u staroj jezgri u Dubrovniku, čim sam saznao za
natjecanje pomislio sam zbog čega ne probati i čuti što će o
njima reći kolege kuhari i suci na natjecanju. I pokazalo se super,
a i sam sam vrlo zadovoljan s onim što sam napravio u Budvi

kazao je Jonjić.

Dodajmo, prije dubrovačke Bure Ante je
radio u Royal resortu u Dubrovniku, kao head chef u Medora hotelu
Podgora te u Makarskoj.

POSLJEDNJE DODANO: