Article

//www.dalmacijanews.hr/files/644be5e55d7965a2208b4592/80
Foto: ŠKMER/ privatni arhiv

Zlato i srebro dubrovačkom chefu na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Ante Jonjić, inače Imoćanin, bio je stipendist ŠKMER-a od 2015. godine, prvi mu je mentor bio chef Željko Neven Bremec, a učio se kuhanju i od drugih edukatora udruge - Marije Lulić, dugogodišnje šefice kuhinje splitskog hotela Park, te svog uzora - Hrvoja Zirojevića

Ante Jonjić (33), šef kuhinje restorana Bura iz Dubrovnika i član udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, osvojio je zlato i srebro na Međunarodnom natjecanju kuhara u Budvi. Jonjić je time nastavio seriju uspjeha koju je započeo lani na međunarodnom natjecanju u Biseru Konjica u Bosni i Hercegovini gdje je osvojio dva zlata i srebro. Na XIV. Državnom prvenstvu ugostiteljskih radnika Crne Gore od 26. do 28. travnja okupljeni su natjecatelji iz 12 zemalja, a Jonjić se okušao u kategorijama pripreme jela od tjestenine i ribe.

- Konkurencija je bila s dosta mladih kuhara koji će u budućnosti voditi velike kuhinje diljem Mediterana, a bilo je tu i vrsnih, iskusnijih chefova koji su već sudjelovali na nizu ovakvih natjecanja. Zlato sam dobio u kategoriji paste, a pripremao sam domaće linguine od "00" (zero-zero) tipa brašna i pistacija s raguom od patke. Tu sam još ukomponirao i gel od cikle radi zemljane note te kremu od naranče i đumbira kako bi dala svježine patki. Srebro sam osvojio kombinacijom školjaka u crnom veloute umaku. Vongole, mušule i jakobove kapice sam pripremio na tradicionaln "vlaški" način s bijelim vinom, češnjakom i dodatkom mente. Ukomponirao sam pjenu od limuna za svježinu te gel od višnje kako bi se dalo malo slatkoće jelu te ga poslužio uz rimski njok. I naravno sve ovo sam začinio s ljubavlju prema kuhinji i onome što radim – kazao je Jonjić.

Dodajmo, Jonjić, inače Imoćanin, bio je stipendist ŠKMER-a od 2015. godine, prvi mu je mentor bio chef Željko Neven Bremec, a učio se kuhanju i od drugih edukatora udruge - Marije Lulić, dugogodišnje šefice kuhinje splitskog hotela Park, te svog uzora - Hrvoja Zirojevića.

- Težim tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji kojoj dajem neki svoj štih i "touch". Iako je tradicija na prvom mjestu, jela serviram i komponiram na neki novi način s puno tehnika i procesa kuhanja. Ovaj rezultat mi je vrlo značajan da još jače nastavim raditi ono što volim. Naravno bez podrške obitelji i ljudi s posla, od ovog ne bi bilo ništa. Nagrađena jela sam nedavno ukomponirao u svoj meni u restoranu Bura u staroj jezgri u Dubrovniku, čim sam saznao za natjecanje pomislio sam zbog čega ne probati i čuti što će o njima reći kolege kuhari i suci na natjecanju. I pokazalo se super, a i sam sam vrlo zadovoljan s onim što sam napravio u Budvi - kazao je Jonjić.

Dodajmo, prije dubrovačke Bure Ante je radio u Royal resortu u Dubrovniku, kao head chef u Medora hotelu Podgora te u Makarskoj.


hr Fri Apr 28 2023 17:27:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/5c0254f70e4938862e8b460a/80
Foto: PIXABAY

Google uvodi promjene u Gmail, možda vam se neće svidjeti

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad

Ako paralelno koristite Googleov servis za elektroničku poštu, Gmail i još neki e-mail servis, vjerojatno ste primijetili da je pretraživanje kod Googlea puno brže i preciznije nego kod drugih servisa. - prenosi zimo.

No, to će se uskoro promijenit. I ako je suditi po najavama i Googlea, nismo sigurni kako će korisnici reagirati na te promjene. 

Naime, iz Googlea su najavili kako će promijeniti način na koj funkcionira tražilica unutar Gmail. Tako rezultati više neće biti poredani kronološki, od posljednjeg primljenog e-maila s ključnom riječi koja se traži, prema onim starijima. Ne, Google uvodi "top rezultate" odnosno na samo će vrhu stranice rezultata pretraživanja biti e-mailovi za koje Google misli da korisnik želi vidjeti tj. traži. 

Kako su pojasnili iz Googlea, koristit će strojno učenje kako bi analizirali e-mailove koji su stigli posljednji u kombinaciji s pojmom koji korisnik traži te "nekim drugim relevantni faktorima" kako bi dali najbolji rezultat pretraživanja. Najbolji za koga, mogli bismo pitati. 

Ostali rezultati, kažu u Googleu, pojavit će se u donjem dijelu ekrana, posloženi kronološki. Onako kako se to pojavljivalo do sad.

U Googleu tvrde da je ova promjena došla od samih korisnika koji su željeli "bolje rezultate pretraživanja". 

Kako bilo, promjene su neizbježne, pa će tako prvi u novim rezultatima pretraživanja Inboxa moći uživati korisnici koji koriste Gmail putem mobilne aplikacije. Promjene bi trebale biti implemenirane diljem svijeta u sljedeća dva tjedna. 

Ono što iz Googlea nisu rekli je, hoće li ovakav način prezentiranja rezultata pretraživanja u Inboxu biti vidljiv i na računalima i kad. 


hr Sun Jun 04 2023 14:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647c32a45d796577c68b4586/80

Splitski gimnazijalci sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta!

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!"
Pod mentorstvom prof. Dijane Ledić Begonja i prof. Maje Kralj, učenici Prirodoslovne škole Split i 1. gimnazije Split su sudjelovali u Simuliranoj sjednici Europskog parlamenta koja se održala u virtualnom okruženju.

Sudjelovanjem u Final EUROSCOLA eventu učenici imali su priliku kroz pojedinačna izlaganja sudjelovati na temu: „DEMOKRACIJA NA DJELU: ANGAŽIRAJTE SE!“.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley obratile su se učenicima prigodnim riječima. Nakon edukativnih i interaktivnih predavanja na temu: „Kako vaš izbor oblikuje zakonodavstvo EU u budućnosti?“, učenici su sudjelovali u raspravama, postavljali pitanja te predlagali nova rješenja čime su pokazali izniman interes za konstruktivnu raspravu.

Kroz suradnju s EU parlamentom u Strasbourgu, prof. Dijana Ledić Begonja i prof. Maja Kralj su omogućile učenicima da se upoznaju sa zakonodavnom procedurom donošenja zakona najvišeg predstavničkog i demokratskog zakonodavnog tijela Europske unije, ulozi EU parlamenta u životu građana, promicanju europskih i demokratskih vrijednosti te demokratske i europske političke kulture medu mladima. 

- Na mladima svijet ostaje ali i participativna odgovornost u izgradnji zajedničke budućnosti Europske unije. – kratko je rekla prof. Dijana Ledić Begonja.

hr Sun Jun 04 2023 08:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b801c5d796577c68b4568/80

Nezaboravna večer "Solinska za Mašu" oduševila posjetitelje!

Svi prihodi od večeri bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu

Nevjerojatna večer pod nazivom "Solinska za Mašu" održana je s velikim uspjehom, okupivši raznoliki miks žive glazbe i suradnju DJ-eva u partnerstvu s Adriatic Social Clubom, The Flag Pubom, Caffe barom Basket Pub, RED BARON - Beer And Whiskey Barom i Cool Garden Pubom. Ovaj događaj nije samo bio proslava glazbe i zabave, već je također imao humanitarnu svrhu.

Splićani su se okupili kako bi uživali u uzbudljivom nizu nastupa talentiranih glazbenika i DJ-eva. Suradnja između Adriatic Social Cluba, The Flag Puba, Basket Puba, RED BARON - Beer And Whiskey Bara i Cool Garden Puba osigurala je raznovrsne glazbene žanrove koji su zadovoljili svaki ukus.

Posjetitelji su uživali u energičnim ritmovima i uzbudljivim nastupima izvođača, koji su osigurali da se svi prisutni zabave i uživaju cijelu noć.

"Solinska za Mašu" je bio veliki uspjeh, s izvanrednim odazivom i podrškom lokalne zajednice. Organizatori zahvaljuju svim sudionicima, izvođačima, sponzorima i volonterima koji su doprinijeli uspjehu ovog događaja.

Svi prihodi od večeri "Solinska za Mašu" bit će namijenjeni humanitarnoj pomoći za Mašu, pružajući joj podršku u njenim izazovima i borbi.

Ova večer je samo jedan korak u širem nizu aktivnosti! Detalje i datume svih događaja možete pronaći na Svi za Mašu web stranici, Instagram profilu ili  Svi za Mašu Facebook profilu.

 

hr Sat Jun 03 2023 20:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/647b6dd35d79656ebf8b46c2/80

Predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu

U Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati
Gradska knjižnica Solin poziva na predstavljanje knjige Borisa Rukavine ISLAND – HIMALAJA i putopisno predavanje o Pakistanu koje će se održati u Teatrinu GK Solin u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u 19 sati. 
Nakon putopisa - ''Euroazijske priče i jedna afrička'' (2017.) te ''Priče iz daljina – motorom od Zagreba do Vladivostoka'' (2019.), autor predstavlja knjigu ''Island – Himalaja u pet moto priča'' u kojoj Ksenija i Boris Rukavina opisuju pet putovanja motorom od 2019. do 2022. kroz dvadeset i tri države.

Na svim putovanjima Borisa Rukavinu prati supruga Ksenija, također iskusna suvozačica, koja u svim putopisima sudjeluje i fotografskom kamerom, dijeleći na taj način posebna iskustva s njihovih putovanja.
Osim putopisa, Rukavina je i autor knjige ''Putovati motorom'', jedinstvenog priručnika za sigurniju vožnju motorkotača, svojevrsnih praktično-filozofskih uputa i savjeta stečenih kroz gotovo pola stoljeća vožnje.
hr Sat Jun 03 2023 14:01:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .