Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63ad5ca55d79658e7b8b45be/80
Foto: Bojan Bogdanić

Sexymotherfuckers na Advent donose pjesmu o snijegu u Zadru

Osim poznatih hitova kao „Ajme meni nije mi dobro“ i „Napolitanke“ Zadrani će moći premijerno čuti i niz skladbi s novog albuma
„Očekujte neočekivano“, poručuje Ivo Petrić, frontman zadarskog benda Sexymotherfuckers, koji večeras od 20:30 sati nastupa na Adventu u Zadru.

Nakon sinoćnjeg nastupa Zorana Jelenkovića, današnjim koncertom nastavlja se niz zadarskih izvođača. Nakon Sexymotherfuckersa sutra od 21 sat nastupa Jure Brkljača, a na samu Novu godinu grupa Vista.

- Bit ćemo fini, umjereni, kao uvijek. Od 20:30 sati kreće naš poznati hop-cup, veselica, uru i po do dvi čiste zabave. Bude li ljudi kao na Dalmatinu i Rozgi, svirat ćemo cilu noć - kaže Petrić.

Osim poznatih hitova kao „Ajme meni nije mi dobro“ i „Napolitanke“ Zadrani će moći premijerno čuti i niz skladbi s novog albuma. Jedna od pjesama koju su svega nekoliko puta izveli je pjesma o snijegu u Zadru, a s obzirom na učestalost ove padaline u Zadru i božićne temperature, očekuje se da će za sljedeći pripremiti pjesmu o zadarskim komarcima na Novu godinu.

Koncert se organizira u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra i uz potporu Hotela Kolovare, koji je jedan od ovogodišnjih partnera Adventa. Direktor Hrvoje Šestan kaže kako je ovo jedan od načina na koji Hotel Kolovare želi darovati lokalnu zajednicu.

- Vrijeme je darivanja, a kao domaća hotelska kuća vezani smo uz naše ljude, kojima želimo omogućiti da i na jedan ovakav način veselije provedu ove blagdane - kaže Šestan.

hr Thu Dec 29 2022 10:24:06 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/588b0e131eea8f342f8b4697/80
Foto: Pixabay

U novoj turističkoj sezoni ne zaboravite jednu stvar koja je gostima iznimno važna

Turistima brzi internet omogućuje jednostavno planiranje putovanja, rezervaciju i održavanje veze sa svojim najmilijima kod kuće

Svake godine Split je omiljena destinacija milijuna posjetitelja, a jedan od aspekta koji može uvelike poboljšati turističko iskustvo u Splitu, a često je zanemaren kao preduvjet turističkog smještaja, je snažna i stabilna internetska veza. Brzi internet pruža brojne pogodnosti i turistima i lokalnim tvrtkama, što ga čini neizostavnom sastavnicom suvremenog turizma.

Turistima brzi internet omogućuje jednostavno planiranje putovanja, rezervaciju i održavanje veze sa svojim najmilijima kod kuće. Uz pomoć stabilne internetske veze mogu brzo pristupiti informacijama o lokalnim atrakcijama, restoranima i događajima, pa i podijeliti svoja iskustva na društvenim mrežama u stvarnom vremenu. To čini putovanje praktičnijim i ugodnijim, povećavajući vjerojatnost povratka turista u budućnosti.

Štoviše, wi-fi postoji kao zasebna kategorija koju gost ocjenjuje prilikom boravka u apartmanu ili hotelu putem raznih platformi pa je mnogim iznajmljivačima i hotelima u interesu da svojim gostima ponude internetsku povezivost odlične kvalitete.

Građani splitskih kvartova Blatine - Škarpe, Lokve, Mejaši, Pujanke, Ravne njive, Split 3,  Trstenik i Mertojak već danas imaju priliku surfati najbržim internetom u zemlji, na Telemachovoj 10 Giga mreži, uz internetske brzine čak 20 puta veće od prosječne brzine interneta u Hrvatskoj te do 40 puta veće u najvećem ponuđenom paketu, i to po konkurentnim cijenama. U nadolazećoj turističkoj sezoni pogodnosti i prednosti najbrže optičke mreže imat će priliku osjetiti i građani u drugim kvartovima diljem Splita - Sućidar, Plokite, Spinut i Lovret, uz značajno bolje korisničko iskustvo neovisno o tome koriste li internet u privatne ili poslovne svrhe.

Lokalnim tvrtkama internet ovakve brzine omogućuju dopiranje do šire publike, poboljšanje korisničke usluge i povećanje prodaje. Apartmani, hoteli, restorani i trgovine mogu koristiti internet za promidžbu svojih usluga, primati online rezervacije i nuditi mogućnosti digitalnog plaćanja. Uz brzi internet, lokalne tvrtke također mogu iskoristiti prednosti mrežnih marketinških strategija, kao što su optimizacija za tražilice i oglašavanje na društvenim mrežama, kako bi dosegle više kupaca i povećale njihovu vidljivost. To može rezultirati povećanjem prihoda i mogućnostima zapošljavanja za lokalno stanovništvo, dodatno podupirući lokalno gospodarstvo.

hr Mon Feb 06 2023 17:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63e0f46b5d79653add8b4620/80

Na otvorenju Mandracha u četvrtak 9. veljače nastupa vokalni sastav Cambi, a na Valentinovo 14.2. Zorica Kondža

U prostoru nekadašnjeg Hemingway Bara privode se kraju posljednje pripreme kako bi kroz nekoliko dana prostor zablistao raskošnim sjajem i primio nove goste posebno pripremljenim kulinarskim delicijima spojenim u fuziju doživljaja s prepoznatljivim mediteranskim zvukom
Nakon dugo iščekivanja, u četvrtak 9. veljače nova splitska gastro i zabavna destinacija Mandrach konačno otvara svoja vrata gala koncertom vokalnog sastava Cambi. U prostoru nekadašnjeg Hemingway Bara privode se kraju posljednje pripreme kako bi kroz nekoliko dana prostor zablistao raskošnim sjajem i primio nove goste posebno pripremljenim kulinarskim delicijima spojenim u fuziju doživljaja s prepoznatljivim mediteranskim zvukom. U gradu pod Marjanom, kažu nam vlasnici, od ovog četvrtka stvara se novi Mandrach Lifestyle.

A već idući tjedan, na Valentinovo, za sve zaljubljene, očekuje nas poseban nastup splitske dive Zorice Kondže i pratećeg orkestra. 

Mandrach, restoran & bar splitski je ugostiteljski dragulj koji gostima svoja vrata otvara prvi put u dnevno večernjem izdanju. Želimo u svom Splitu podignuti razinu ugostiteljske ponude, a posebno želimo budućim gostima ponuditi novu razinu zabave i druženja kakvu su mogli doživjeti na Azurnoj obali, Sardiniji ili na Capriju. Naš koncept obuhvaća šest cjelina (Restoran Mandrach, lounge Mandrach, pub Mandrach, bar Mandrach, catering Mandrach i VIP Mandrach) kojima želimo našim gostima ponuditi novo iskustvo u dnevno večernjem izlasku - istaknuli su iz restorana napomenuvši kako će sve rezervacije, informacije i program gostovanja komunicirati preko društvenih mreža i na telefonskom broju 0993232324. 

Za samo otvorenje izabrali su popularni splitski sastav Cambi zbog spoja toplog mediteranskog pop zvuka i moćnih vokala koji svojom raznolikošću repertoara oduševljavaju publiku svih glazbenih senzibiliteta.  

- Split je naš grad, tu nam je najdraže nastupati, veselimo se mnogim dragim licima koja će zajedno s nama pjevati iz publike. Doista smo počašćeni ovim pozivom - istaknuo je Joško Tranfić iz sastava Cambi. Momci su postali miljenici publike nakon hit pjesme "Zaljubljen" na Dori 2021., a od tada interes za njihove nastupe ne jenjava.

Nakon otvorenja ovaj četvrtak, slijedi iščekivanje glamuroznog nastupa Zorice Kondže na Valentinovo idući tjedan, a potom će organizatori, najavljuju, objaviti kompletnu listu posebnih koncerata uz koje će Splićani i njihovi gosti uživati uz novi Mandrach Lifestyle.  



hr Mon Feb 06 2023 13:38:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63e0e5525d7965e4dd8b4617/80

U subotu u Omišu humanitarni događaj "Ljubav za ljubav - Večer s Pažaninom"

Sva prikupljena sredstva namijenjena su Zavodu za intenzivnu pedijatriju sa postintenzivnom skrbi KBC Split
U ovu subotu od 17 do 19 sati u sportskoj dvorani O.Š.Josipa Pupačića u Omišu održat će se jedinstven humanitarni događaj "Ljubav za ljubav - Večer s Pažaninom". Sva prikupljena sredstva namijenjena su Zavodu za intenzivnu pedijatriju sa postintenzivnom skrbi KBC Split.

A o čemu se točno radi ?!

U Lokvi Rogoznici već neko vrijeme aktivno djeluje KD „Lapiš“ čiji su članovi djeca uzrasta do 15 godina. Od samog početka kazalište i rad sa djecom biva prepoznat ne samo u našem mjestu nego i u široj okolici, kao nešto jako vrijedno i plemenito najprije od direktora CZK gospodina Petra Buljevića uz čiju smo stručnu, a i plemenitu podršku i pomoć došli do dosadašnjih postignuća.

Sa ponosom ističemo da su naša djeca tri godine prisutna sa predstavama na Noći kazališta u Omišu. Moto koji nas pokreće i motivira je „Ljubav za ljubav!“ Voditelji kazališta uče djecu da je dobiveni pljesak i osmijeh koji oni svojim nastupom izazovu kod ljudi vrjedniji od bilo kakvog novca i uistinu to njihova mala čista srca i shvaćaju. Naši nastupi imaju za cilj dijeliti radost i pri tom učiniti nešto korisno. Prošle godine smo u Splitu odigrali predstavu humanitarnog karaktera i donirane priloge predali djeci “Maestrala“.

Naše kazalište, uz upoznavanje djece sa glumom i kazališnim daskama ima i zadatak njegovati dalmatinsku riječ. Tako je nastala predstava „Lipa moja dalmatinska rič“. Kako se u tekstu spominju zaboravljena jela iz našeg mjesta, došli smo na ideju da uz pomoć poznatog kuhara Ivana Pažanina spojimo ugodno sa korisnim i organiziramo večer humanitarnog karaktera, a skupljeni prilozi donirali bi se Zavodu za intenzivnu pedijatriju i postintenzivnu skrb KBC Split. Želja nam je da pomognemo djeci koja svoje dane provode neizvjesno u bolnici umjesto bezbrižno u školi, vrtiću ili vlastitom domu.

Zašto baš Ivan Pažanin? Ni to nije slučajno jer on sa toliko ljubavi priča o svom kuharskom zvanju, a ono što nas oduševljava je i što kroz ljubav prema jelima naglašava i dalmatinske riči! Sve mu je puno šuga, prožeto maslinovim uljem u teći, na penjuru pa sa pomidoron na pjatu, flekon od konzerve na kanavaci i traversi… Čim smo mu iznijeli našu ideju bez imalo promišljanja pristao je da bude dio ove priče!

I, tako je nas nekolicina entuzijasta iz Lokve Rogoznice, odlučilo bez puno mudrijanja učiniti dobro djelo za spomenutu djecu, a i pokazati  da Lokva Rogoznica nije samo malo mjesto pokraj Omiša koje se u medijima spominje samo po požarima i čestim odronima na cesti!

Uz pomoć MO Lokva Rogoznica, udruge Zvir kuk, kuhara Ivana Pažanina, lokalnih  ugostitelja, Županije splitsko-dalmatinske, dramske umjetnice Ivane Giove Župa, ravnateljica Osnovne i Srednje škole Omiš, profesorica i učenika ugostiteljske kuharske škole Jure Kaštelan uz potporu grada Omiša i gradonačelnika Ivu Tomasovića, te privatnih poduzetnika i ljudi dobre volje koji su ušli u ovu priču, a ne žele da ih se posebno ističe organiziramo večer koja je zamišljena tako da djeca odigraju predstavu „Lipa moja dalmatinska rič“, a kuhar Ivan Pažanin probavao i ocjenjivao stara jela iz našeg mjesta. Sve će klapskom pjesmom popratila dječja klapa“ BEPO“iz O.Š. Josip Pupačić i klapa PASIKA.

Večer će se održati u dvorani O.Š. Josip Pupačić, u subotu 11.02. sa početkom u 17h. Napominjemo da će cijena ulaznica za predstavu biti simbolična i iznosi 5 eura, a na svakome od posjetitelja je da odluče koji će iznos dati kao humanitaran prilog za kušana jela. Iskreno se nadamo da ćete i vi prepoznati ovu akciju kao hvale vrijednu i doći do Omiša te pokloniti mali dar od srca jer samo oni ljudi koji nesebično daju ljubav, ljubav znaju i primiti!

NE PROPUSTITE  U MJESECU LJUBAVI POKAZATI SVOJE VELIKO SRCE , biti dio ove divne KULTURNO-KULINARSKE ČAROLIJE , povesti i mlado i staro u dvoranu, od 0-100god, zabaviti se i pomoći najmlađima kojima naša pomoć treba!

KD „Lapiš“ i MO Lokva Rogoznica

 


hr Mon Feb 06 2023 12:33:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63e0cdd55d7965e4dd8b4601/80

GASTRO RIVIJERA Učenici učili o slastičarstvu i pekarstvu od poznatih makarskih obrtnica

Mislila sam da će biti dosadno, ali je stvarno bilo zanimljivo - zadovoljna je radionicom učenica Leticia Sušac
Nova u nizu edukativnih radionica u okviru projekta 'Gastro Rivijera' u organizaciji makarskog Udruženja obrtnika održana je u kabinetu Srednje strukovne škole u Makarskoj. Radionici na temu slastičarstva i 'sourdough' pekarstva prisustvovalo je ukupno 20 učenika iz smjera turističko hotelski komercijalist. Da je u životu pa tako i u kulinarstvu važno raditi ono što voliš glavna je poruka koju su učenicima prenijele dvije mentorice, ujedno i poznate makarske obrtnice Ana Skender i Suzana Mustapić.  

Skender je vlasnica obrta 'Zrno Cukra', a znajući da je slatko ono čime bi se htjela baviti, prošla je prekvalifikaciju za zanimanje slastičarka i 2019. pokrenula vlastiti posao. Učenicima je prezentirala izradu školjkica od prhkog tijesta u varijanti punjenja kremom od vanilije i čokolade sa dodatkom šlaga. Marljive ruke učenika bile su zadužene za modeliranje tijesta u kalup od školjkica te pripremu krema i ukrašavanje deserta. 

Za edukaciju iz područja pekarstva pobrinula se Suzana Mustapić koja zajedno sa suprugom već 25 godina vodi obiteljski restoran 'Il Golfo'. Suzana je učenicima objasnila postupak pripreme 'foccacie' i  kruha od kiselog tijesta uz prezentaciju tehnika rezanja do željenog oblika. Učenici su naučili kako koristiti kvas, prepoznati njegove faze te u konačnici kako zamijesiti ukusan kruh. 

- Mislila sam da će biti dosadno, ali je stvarno bilo zanimljivo. Naučila sam kako kiselo tijesto doprinosi kruhu, a dojmile su me se i školjkice – zadovoljna je radionicom učenica Leticia Sušac, a njen kolega Lovre Beroš istaknuo je da mu je edukacija bila jako zanimljiva.

- Imamo novi pogled na pripremu kruha i kolača koji nam je dobra lekcija za daljnje školovanje - kazao je Lovre. 

Koordinator projekta Ante Matić, zahvalio je mentoricama ispred Ceha za ugostiteljstvo i turizam makarskog Udruženja obrtnika.

- Radionica je još jednom potvrdila da je praktičan rad najbolji način za učenje i najbolja motivacija mladih naraštaja. Ani i Suzani zahvaljujem na dolasku, održanoj edukaciji, a mi uskoro nastavljamo s novim radionicama u okviru projekta. 





hr Mon Feb 06 2023 10:53:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .