Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5b6e8ebecb557a244f8b4ccb/80

Petero malih Otočana izbačeno iz jaslica u Sinju jer za njih nije bilo mjesta, načelnik: 'Ja nisam čarobni štapić'

Mjesecima zovemo i kucamo na vrata lokalnih i stranačkih političara, šaljemo dopise da se našoj djeci omogući smještaj u jaslicama, govori Anđela Bilokapić Jakić
Medicinska sestra Anđela Bilokapić Jakić svaki dan iz Općine Otok putuje na posao u KBC Split kako bi se brinula o COVID pacijentima. Njeno dijete dosad je polazilo u jaslice u Sinju jer u Otoku ne primaju tako malu djecu, a sada više ne može biti ni tamo - jer Sinj nije njihovo mjesto prebivališta. 

- Moje dijete jutros je ostalo kod kuće. Ne svojom, ne mojom voljom, požalila se Anđela na svom Facebooku, govoreći da je njeno dijete među petero malenih Otočana koje je izgubilo pravo na jaslice u 'Čarobnom Pianinu' u Sinju koje je izvan svog mjesta prebivališta, a jedini vrtić u njihovom mjestu 'Žabica' pak nema mjesta za jasličku skupinu. 

Kako je objasnila za Večernji, ova trakavica traje od svibnja, kada su roditeljima tete u vrtiću najavile da bi do ovog problema moglo doći. Otvorena pisma i pozive upućivali su već nekoliko puta, no konkretan odgovor nikada nisu dobili. 

- Mjesecima zovemo i kucamo na vrata lokalnih i stranačkih političara, šaljemo dopise da se našoj djeci omogući smještaj u jaslicama, bilo u Otoku ili u ostalim Općinama u Cetinskoj krajini - kazala je Anđela te stoga prozvala načelnika Otoka Dušana Đulu, kao i gradonačelnika Sinja Miru Bulja i ostale političare koje smatra ''odgovornima''. 

- Mi smo ove godine upisali oko 150 djece u vrtić i to besplatno. Djecu jasličke dobi nikada nismo primali nažalost, ja nisam vječni načelnik, ali je planiran projekt proširenja vrtića u Općini za iduću godinu sa sredstvima EU fondova gdje bi jaslička skupina djece dobila svojih 111 kvadrata, kazao je načelnik Đula. 

Problem je u sinjskom vrtiću Čarobni Pianino, kaže, kojem je Općina dosad plaćala pohađanje djece jasličke dobi iz Otoka. 
- Prošle su godine naša djeca bila upisana u taj vrtić, a oni su sada odbili upisati svu djecu koja nisu iz Grada Sinja i tu ja ne mogu utjecati. Amen, završena priča, dodaje načelnik. 

Čarobni Pianino koji ustanove ima u više gradova diljem obale, među kojima je i Sinj, kazao je da više nisu imali mjesta za djecu van Grada. 

- Sve ustanove u Republici Hrvatskoj pa tako i ustanova Čarobni pianino su u obvezi provođenja i poštivanja odredbi Državnog pedagoškog standarda, a po ugovoru koji osnivač sklapa s lokalnom samoupravom primarno trebamo zadovoljiti potrebe roditelja i djece tog područja. Ukoliko ostane slobodnih mjesta što trenutno nije slučaj tada možemo upisati i ostalu djecu. Naravno da smo bili u mogućnosti to bismo i napravili međutim dužnost poštivanja DPS-a i lokalne samouprave su zapravo objektivne okolnosti na koje nemamo mogućnosti utjecati, pojasnila je za Večernji ravnateljica vrtića Gordana Delić.

Iako roditeljima ovih pet Otočana nije bitno čija će pomoć stići, bitno je da stigne, načelnik govori da se do iduće godine moraju snaći. 

- Morate se snaći, ja nisam nikakav čarobni štapić. Ja sam čovjek od vlastitog interesa, a oni roditelji koji me pritišću i pišu i rade gluposti će okrenuti glavu od mene kada me vide jer neće imati obraza pogledati me u oči. Naš vrtić je bajka! Imamo upisanu svu djecu stariju od tri godine života iz Općine i oni pohađaju vrtić besplatno, poručio je načelnik Đula. 
hr Wed Sep 01 2021 16:27:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6139e66b6f52df44228b4678/80
Foto: Grad Split

Ivošević: "Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika"

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević putem Facebooka odgovorio je SDP-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika na proteklim izborima, gradskom vijećniku Anti Franiću.
-Jedini Monty Python je splitski SDP koji te je kandidirao i u samo dvije sjednice ostao bez 1/3 vijećnika.
Otkad znam za sebe u Gradskom vijeću nije bilo redikuloznije osobe.

Tako je to kad kandidate tražiš preko Malog oglasnika, zalomi se i koji iz "ZNA SE" krugova, napisao je Ivošević.

Franić je odgovorio Ivoševiću:

-Zamislite apsurda u hrvatskom društvu...
Dogradonačelnik uličarskog narativa, koji broji obiteljska stabla u gradskim tvrtkama i Banovini sudjeluje u obmani naših 500 sugrađana prevarenih ‘Puljkovim javnim pozivom’, a sam ne ispunjava uvjete takvog poziva, usudi se lijepiti etikete drugima. 
Napredna vlast, nema što...


hr Fri Sep 24 2021 19:49:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e78d31629111cb5a68b45c7/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Tko se ne želi cijepiti niti testirati, neće moći na posao

Ministar Vili Beroš je na press konferenciji Stožera govorio o obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama.
-Kad je riječ o zdravstvenom sustavu i bolesnicima u bolnici, potpuno je jasno da virus ne prelazi samo sa zdravstvenih ili ne zdravstvenih djelatnika bolnica na bolesnike, može prijeći i sa drugih osoba, koji se obavljajući svoju djelatnost u nekom trenutku nalaze u bolnicama.

-Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom- rekao je Vili Beroš.


Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

-Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji, ovisi o cijepljenju- naglasio je.


hr Fri Sep 24 2021 18:47:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/614e254f6f52df98388b461b/80

78 najboljih učenika primilo nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice.

78 najuspješnijih učenika na državnim natjecanjima i njihovi mentori danas su primili nagrade župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, koji je istaknuo kako su ove nagrade poticaj za daljnji napredak i rad. 

„I ovo je na neki način rezultat naših Centara izvrnosti i zbog toga smo posebno sretni. Čestitam učenicima, roditeljima i mentorima, a mi ćemo ih i dalje pratiti“, rekao je Boban i dodao kako su brojne županije u Hrvatskoj slijedile primjer Splitsko-dalmatinske županije, koja je prva uvela ovakvu vrstu nagrađivanja.

U ime nagrađenih učenika obratila se Petra Koceić Bilan, koja je posebno zahvalila Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu na tome što gleda i sluša te prepoznaje darovite učenike kao važan dio zajednice. „Županija nam daje naših dugo očekivanih 5 minuta u medijskom moru i to joj služi na čast. Osobito u doba pandemije, kada smo mi mladi frustrirani jer nam se čini da smo zapostavljeni, a naši i potencijali i uspjesi zaboravljeni, Županija nam poručuje da smo ipak cijenjeni i to je lijepo znati“, rekla je nagrađena učenica.

Učenici koji su osvojili prvo mjesto dobili su 2 tisuće kuna, za drugo mjesto 1.500, a za treće 1.000 kuna. Svaki mentor dobio je po 1.500 kuna.

Imena nagrađenih učenika pogledajte OVDJE

  

 
hr Fri Sep 24 2021 17:48:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6083eb446f52dfe2418b45bd/80
Foto: DalmacijaNews

Ante Franić: "Nisam dio Puljkove većine. Gradonačelnik je na do sada neviđen način prevario više od 500 građana"

"Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona."
SDP-ov vijećnik Ante Franić oglasio se novim priopćenjem koji donosimo u cijelosti:

Jučerašnje zasjedanje splitskih gradskih vijećnika potvrdilo je kako programska suradnja, kako ju vole nazivati politički akteri u gradu pod Marjanom, nije stabilna i kako je stabilnost sve samo ne stabilna. Ante Franić iz SDP-a već je najavio kako gradonačelnik Ivica Puljak nema njegovu podršku.


Nazvao ga je čak "majstorom iluzije" koji je "na do sada neviđen način prevario više od 500 građana koji su se u dobroj vjeri i nadi prijavili na javni poziv, odabravši svoje unaprijed određene kandidate, uz pokojeg kandidata sveprisutne Branke Ramljak koja takve prilike ne popušta".

- Fascinantna je Puljkova lakoća kojom izlazi u javni prostor i tim istim ljudima priča o neviđenom načinu upravljanja i izboru najboljih kandidata, a u biti su bili samo alibi stvaranja iluzorne transparentnosti bez da je ikoga od njih barem tajnica iz Banovine nazvala i zahvalila na prijavi.

Osim toga, Puljak i njegovi suradnici koji sve više nalikuju na Leteći cirkus Montyja Pythona učinili su dostupnim imena svih prijavljenih kandidata, uključujući životopise s osobnim podacima i motivacijska pisma koji su danima kružili javnim prostorom i društvenim mrežama - kaže Franić.

- U svakom normalnom demokratskom društvu gradonačelnik Puljak bi podnio ostavku ili bi bio smijenjen, ali ne u Splitu i Hrvatskoj jer za njihovu stabilnu budućnost i funkciju se pobrinuo Zakonodavac.

Ovdje zakone donose ljudi vrlo slični Puljku, oni kojima je politika više od života i jedina prilika izaći u javnost, odnosno kojima je samopromocija stil života.
Dao sam novoj vlasti priliku, uvažavajući legitimitet koju su im dali građani Splita i nisam sudjelovao u niti jednom sastanku tzv. vladajuće većine, ali moj kredit gradonačelnik je potrošio kao i kod vjerojatno većine naših sugrađana.
Svaki dobar projekt s bilo koje političke opcije dobit će moju podršku, a sam ću se truditi gurati sve projekte o kojima sam govorio u kampanji, jer u njih zaista vjerujem, osobito izgradnja škole na Kili, Pos stanovi, Žnjanski plato, Centar za magnetsku dijagnostiku i ostali - naglasio je vijećnik SDP-a.

hr Fri Sep 24 2021 17:24:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .