Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5efc1ed2daf72dd91b8b45dc/80

Hrvatska je na listi sigurnih zemalja za Njemačku!

Za Njemačku je Hrvatska je sigurna destinacija i nema nikakvih ograničenja za putovanje i povratak

 U najnovijem izvješću koje je danas objavilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatska je sigurna destinacija i nema nikakvih ograničenja za putovanje i povratak u Njemačku.

Njemačka je najveće europsko emitivno tržište, a Nijemci su u Hrvatskoj već niz godina najbrojnija skupina gostiju. Od početka ove godine Nijemci su u našoj zemlji ostvarili više od 4 milijuna noćenja, od čega je 2,5 milijuna u prvih 20 dana srpnja.

Budući da Bavarska, iz koje dolazi trećina njemačkih gostiju, idući tjedan započinje školske praznike, očekuje se daljnji povećani dolazak Nijemaca na odmor u Hrvatsku.

U gotovo pet mjeseci, od kada je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj zaraze Covidom-19 još nema službenih informacija da se niti jedan strani turist zarazio u komercijalnom turističkom sektoru.

hr Thu Jul 23 2020 19:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/6092aefe6f52df155a8b456b/80
Foto: ICT SDŽ

Imoćanin Marijo Ljubičić predstavio svoj "Guide-B": Električni bicikl koji je ujedno i turistički vodič

Ljubičić Technology je izašao na tržište u ožujku ove godine, već ima preko 100 narudžbi i danas na tri lokacije zapošljava do 12 ljudi
U organizaciji GrowIT projekta ICT županije koji za cilj ima okrupnjavanje i poticanje IT startup scene u Splitu i županiji, u [email protected] na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu danas je predstavljena startup platforma digitalnadalmacija.hr , održan je TeamUP LIVE event za umrežavanje startupa te je premijerno predstavljen inovativni električni bicikl koji je ujedno i turistički vodič, proizvod startup tvrtke Ljubičić Technology iz Runovića.

O portalu Digitalna Dalmacija govorio je voditelj projekta ICT županija Damir Brčić kazavši kako je inicijalna ideja bila startup zajednicu predstaviti široj javnosti kako bi sve institucije i financijeri, odnosno svi koji mogu, pomogli izgradnji te priče. Također, misija je povezati startupe i potaknuti njihovu međusobnu suradnju te objediniti sve vijesti koje su od interesa startupima, primjerice o natječajima za poticaje, odnosno kako bi sve bilo koncentrirano na jednom mjestu.

'Mi u projektu ICT županija, kojeg je dio Digitalna Dalmacija, odlučili smo vertikalno podržati startupe u našoj županiji.'

- Već drugu godinu u suradnji s Lean Startup Croatia, radimo 8-tjednu StartIT akademiju. Od 15 timova, sedam ih je osnovalo tvrtke i dobilo prostor u SPINIT-u. Sljedeći projekt je GrowIT s proračunom od skoro milijun kuna za pomoć startupima u dvije kategorije - mladi startupi (prva nagrada u visini 70.000 kuna i 7 nagrada po 50.000 kuna) i startupi do 5 godina starosti (nagrade 250.000, 200.000 i 100.000 kuna) - pojasnio je Brčić i dodao kako su u sklopu GrowIT projekta organizirane i vrijedne edukacije.


Najdinamičniji dio današnjeg događaja bilo je premijerno predstavljanje električnog bicikla "Guide-B", inovativnog proizvoda mladog izumitelja i poduzetnika iz Runovića/Imotskog Marija Ljubičića i njegovog tehnološkog startupa Ljubičić Technology za koji je dva puta osvojio Grand-prix na međunarodnom sajmu inovacija Arka u Zagrebu.

- Sve je počelo pokušajem razvijanja svog vlastitog električnog automobila u dvorištu svoje kuće u Imotskom 2017. godine, gotovo bez alata, a završilo električnim biciklom koji je ujedno i turistički vodič. Prošle godine smo razvili naš treći, najnoviji finalni model "Guide-B" bicikla koji se savršeno uklapa u sve terene svojim izgledom, performansama i udobnošću. Imamo nekoliko modela tog bicikla, a cijena se kreće od 2.400 do 3.000 eura. Sve se radi u Runovićima i našem razvojnom centru u Imotskom, kao i u obradnom centru u Posušju (BiH). U našu proizvodnju investirala je jedna švicarska i jedna talijanska tvrtka. Bicikl postiže brzinu od 25 km/h što se zakonsko ograničenje i može se voziti od 60 do 160 km što zavisi od terena, ima svestranu aplikaciju o rutama, lokacijama i domaćoj autohtonoj ponudi Imotskog na nekoliko jezika - istaknuo je 23-godišnji Ljubičić, inače student u Dubrovniku, dodajući da je u bicikl ugrađen i alarmni sustav koji će u slučaju krađe, raditi do 20 dana.

Ljubičić Technology je izašao na tržište u ožujku ove godine, već ima preko 100 narudžbi i danas na tri lokacije zapošljava do 12 ljudi, ovisno o potrebi, dok vlasnik i direktor Ljubičić ima, kako kaže, najmanju plaću od svih.

U sklopu umrežavanja članova platforme digitalnadalmacija.hr kroz TeamUP, predstavljena su četiri hrvatska startupa
hr Wed May 05 2021 16:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/608ff9556f52df46528b45e2/80

Poduzetništvo tijekom korona krize: "Hrvatskoj trebaju hrabri političari, hrabri građani i hrabre reforme"

Predsjednik udruge Glas Poduzetnika Hrvoje Bujas istaknuo je kako se u Hrvatskoj pod hitno trebaju napraviti reforme koje će dati dugoročan učinak, a s njim se složio i ekonomski analitičar Guste Santini

Vrlo je vjerojatno da Hrvatska neće bespovratno povući 9,6 milijardi eura iz Europske unije, nedostaje ozbiljnih projekata i institucionalne baze te nam pod hitno trebaju reforme u svim dijelovima sustava, zaključeno je na panel diskusiji „Poduzetništvo za vrijeme korona krize“ organiziranoj od strane udruge Nova perspektiva te pod pokroviteljstvom europske konzervativne političke zaklade New Direction. Ova je suradnja kruna dobrih veza između poljskih konzervativaca i Hrvatskih suverenista kao parlamentarne konzervativne opcije, ali i pokazatelj dobre umreženost konzervativnih opcija na razini Europske unije. 

Ekonomski stručnjak s područja politike i financijskih tržišta Branimir Perković, istaknuo je kako se u Hrvatskoj pod hitno trebaju napraviti reforme koje će dati dugoročan učinak, a ukazao je i na veliki pad BDP-a kojeg je pomnije analizirala profesorica Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Vedrana Pribičević

- Hrvatska trenutno ima BDP kakav je imala 2004. godine. Izgubili smo 15 godina što je porazno i trebamo se zapitati koji je model rasta hrvatske ekonomije. Hrvatska je ekonomski trabant i moramo promijeniti model rasta. To je razlog što smo dobili najviše europskih sredstava. Bojim se da Hrvatska ima sindrom najmlađeg djeteta. - smatra Pribičević.

Latvijski ekonomist i član Europskog parlamenta Roberts Zile smatra kako to nije razlog zbog kojeg je Hrvatska dobila najviše novca iz europskih fondova. 

- Mnoge zemlje imaju problem s neuključivanjem privatnog sektora. Hrvatska ima isti problem kao i Grčka. Zbog krize izazvane koronavirusom i velikim padom BDP-a dobili ste najviše sredstava. Takva je struktura vašeg gospodarstva. Ako ne uspijete doć do planiranog novca iz fonda, moglo bi doći do velikih ekonomskih problema. - objasnio je Zile. 

Predsjednik udruge Glas Poduzetnika Hrvoje Bujas istaknuo je kako se u Hrvatskoj pod hitno trebaju napraviti reforme koje će dati dugoročan učinak, a s njim se složio i ekonomski analitičar Guste Santini. 

- Lažna je dilema da li investirati u privatni ili javni sektor. Kada zemlja ima ovaj dohodak per capita i ovaj odnos realnog sektora te razinu ovisnosti, kriza je pokazala da ne proizvodimo da bi opstali. Deficit robne razmjene je kroničan. - naglasio je Santini.

Na panel diskusiji komentiralo se i porezno opterećenje. Pribičević smatra da je empirijski dokazano kako je puno veći transfer u proračun tamo gdje je vladajuća stranka na državnom nivou ista kao i u jedinici lokalne samouprave.

- Mi imamo poreznu depresiju. I knjigovođe su izgubljeni u tom cijelom sustavu. Nama trebaju hrabri političari, hrabri građani i hrabre reforme. Od toga nemamo ništa. Dolazimo do situacije gdje građani opet prelaze u sivu ekonomiju jer je to jedini način da se opstane. Porez treba biti jednostavan, privlačan, pravedan i razumljiv. Što manji porezi garantiraju veće investicije, a dugoročno održivu ekonomiju. - govori Bujas.

Santini je dodatno naglasio kako se izravni porezi trebaju smanjiti, pogotovo porez na dohodak.


hr Mon May 03 2021 15:23:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/608a96cb6f52df434a8b458c/80

DIV Grupa ugovorila rekonstrukciju 'Širine Solin'

DIV Grupa je 27. travnja 2021. u Splitu potpisala ugovor za rekonstrukciju raskrižja državne ceste DC 8 na solinskoj Širini. Investitor su Hrvatske ceste.
- Ovaj ugovor potvrda je jedne nove ere u poslovanju DIV-a i Brodosplita, gdje splitski škver može projektirati, izgraditi i transportirati sve tipove specijalnih konstrukcija za potrebe naručitelja, a DIV Grupa ih montirati na sva europska tržišta, naglasio je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV-a i Brodosplita.

Prema projektnoj dokumentaciji, između postojećih razmaknutih kolnika dodat će se novi most preko Jadra i Širine dužine 471 metar, koji će biti izgrađen u Brodosplitu. Novi most sa svojim uklopima će se sastojati od dva odvojena kolnika s po dva prometna traka.

Raskrižje Širina će zadržati punu funkcionalnost, a projektnom dokumentacijom obuhvaćena je njegova rekonstrukcija u vidu obnove kolnika, javne rasvjete, postojećih semaforskih uređaja te ostale prometne signalizacije i opreme.

Brodosplit će izraditi 14 segmenata glavnog nosača mosta težine od 2000 tona, obojati ih zaštitnim premazom i isporučiti izravno na gradilište, a DIV Grupa montirati na betonske stupove.

Područje radova počinje od ulaza u Solin iz smjera Kaštela i rekonstruira se cesta u dužini od 990 m, gotovo sve do nadvožnjaka između trgovačkih centara “Tommy“ i “Salona Mall“.


hr Thu Apr 29 2021 13:22:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis
//www.dalmacijanews.hr/files/608a74b06f52df424a8b457b/80

Panel diskusija “Poduzetništvo tijekom korona krize“, Bujas: 'Sredstva EU država bi trebala usmjeriti prema poduzetnicima, a ne jačati isključivo javni sektor'

Udruga Nova perspektiva, pod pokroviteljstvom političke zaklade New Direction, organizira panel diskusiju na temu „Poduzetništvo tijekom korona krize“.

Zbog epidemioloških mjera panel diskusija održat će se preko streaming kanala na web stranici New Direction, u ponedjeljak 3. svibnja 2021. godine s početkom u 10.30.

Korona kriza donijela je probleme brojnim poduzetnicima, a podatci na svjetskoj razini govore kako je od početka krize više od 70 posto novoosnovanih poduzeća moralo raskinuti ugovore dijelu stalno zaposlenih radnika.

Panel diskusija 'Poduzetništvo tijekom korona krize' osvrnut će se na Vladin plan Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji je predstavljen u travnju 2021. godine, a koji predviđa da će se 15 milijardi kuna usmjeriti izravno prema poduzetnicima. Međutim, uz brojne kritike da favorizira javni sektor.

Plan je usvojen na razini Europske unije, a panel rasprava bit će odlična prilika za osvrt i dugoročan korist plana za poduzetnike, kao i na utjecaj koji će imati na sveukupno gospodarstvo.

Na panelu će sudjelovati ekonomski analitičar Guste Santini, profesorica Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Vedrana Pribičević, ekonomski stručnjak na područjima politike i financijskih tržišta Branimir Perković, predsjednik Udruge Glasa Poduzetnika Hrvoje Bujas, predsjednik zaklade New Direction Tomasz Poreba, latvijski ekonomist i član Europskog parlamenta Roberts Zile. U raspravi će se također osvrnuti na druge ekonomske aspekte poput reforme javnog sektora i rasta javnog duga. Kao i usporedbe reformi provedenih u Hrvatskoj i baltičkim zemljama.

- Hrvatska je jedna od najnerazvijenijih država Europske unije, a tijekom korona krize imali smo jedan od najvećih padova BDP-a. Veliki problem leži upravo u činjenici da sredstva koje dobivamo od Europske unije ne idu poduzetnicima koji dokazano jedini mogu biti pravi zamašnjak prema gospodarskom oporavku“, mišljenja je Hrvoje Bujas.

Latvijski ekonomist Roberts Zile na panelu će usporediti Vladin plan oporavka s planom Europske unije te komentirati ključne faktore oporavka Hrvatske od pandemije izazvane korona virusom.

- Cilj Europskog plana oporavka je da pomogne svim državama članicama da što prije izađu iz korona krize. Hrvatska treba poduzeti niz izuzetno teških mjera i reformi, što je prije moguće“, komentirao je Zile.

Panel je namijenjen poduzetnicima, ekonomistima, analitičarima, političarima i novinarima koji prate nacionalni program reformi i transformaciju gospodarstva te je sjajna prilika za diskusiju i razmjenu mišljenja o politikama koje će odrediti razvoj Hrvatske.

Moderator panela je novinar Petar Štefanić.


hr Thu Apr 29 2021 10:56:27 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Biznis

Pročitajte još . . .