Ovu subotu Muzej odbačenih predmeta dolazi u Split 

Prvi hrvatski održivi muzej, Muzej odbačenih predmeta, autorica Irene Boćkai i Ane Katulić, u suradnji s platformom Culture Hub Croatia stiže u Split.

Donesite nam jedan predmet koji je za vas izgubio vrijednost, koji više ne koristite, ispričajte nam njegovu priču! Mi ćemo ga izložiti u sklopu izložbe odbačenih predmeta, te mu pokušati naći novu vrijednost i novi dom – poručuju autorice.

Riječ je o cjelodnevnom konceptu koji će se održati u subotu u Prostoru u Plančićevoj 2, pa će tako autorice u Prostor useliti od 10 do 15 sati gdje će prikupljati vaše odbačene predmete. U 18:30 sati otvorit će izložbu prikupljenih odbačenih predmeta, a u 19 sati održati performans i udomljavanje.

Muzej odbačenih predmeta prvi je hrvatski održivi muzej kojim se kroz zero waste koncept i interaktivni i interdisciplinarni izložbeno-izvedbeni program povezuju kultura i umjetnost s područjima ekološkog, društvenog djelovanja i digitalnim tehnologijama. Kroz edukaciju o održivom razvoju konceptom Muzeja potiče se na ponovnu uporabu predmeta u svrhu smanjenja otpada.

„Muzej odbačenih predmeta dolazi do svoje publike, seli se uvijek u novi grad i nema svoj stalni dom ni postav. Cilj nam je probuditi svijest građana o tome da “smeće” nije samo ono što akumuliramo u svakodnevnoj proizvodnji, poput bio otpada, plastike ili stakla već da je smeće sve ono što je za nas izgubilo vrijednost“, govore autorice.

Muzej je na svoje putovanje krenuo 2019. godine, do sad je gostovao u Zagrebu, Velikoj Gorici, Krapini, Kninu, Ogulinu, Zlarinu, Varaždinu, Pazinu, Puli, Rijeci…, a kroz njegov je postav prošlo 100-tinjak predmeta od kojih je većina uspješno udomljena.

PROGRAM MUZEJA ODBAČENIH PREDMETA U PROSTORU:

10-15h Prikupljanje odbačenih predmeta (jedna osoba donosi jedan predmet po želji)

18:30h Otvorenje izložbe

19h Umjetnički performans i udomljavanje (moguće je uzeti bilo koji predmet iz muzeja)

POSLJEDNJE DODANO: