MAJA ĐEREK

“Puljku je PR sve, on je PR prevara”

Bivša pročelnica za gradsku imovinu u Splitu, Maja Đerek, gostovala je u emisiji N1 televizije nakon što je ranije ovog tjedan dala otkaz u Gradskoj Upravi Splita. Iznenađujući potez povukla je nakon što je Službenički sud utvrdio da je otkaz koji joj je ranije izrečen nezakonit te da je Grad Split mora vratiti na posao. Gradonačelnik Puljak najavio je da će poštivati odluku suda, ali Đerek je sve iznenadila dajući otkaz.

Gradske nekretnine, kao i državne, pojedinci koji su privilegirani koriste kao svoj novčanik i putem toga se gube ogromni novci. To mi je bio jedan od glavnih motiva da dođem i da pokušamo popraviti to stanje. Vjerovala sam Puljku i Ivoševiću kad su rekli da to žele promijeniti, rekla je Đerek.

Problemi su već počeli kada je ona bila savjetnica.

Kad sam postala pročelnica, problemi i pritisci su jako progradirali. Već drugog mjeseca, gospodinu Puljku sam slala mail gdje sam upozoravala da pročelnici, koji su mahom vezani uz HDZ i nezakonito imenovani, rade financijsku štetu. Upozoravala sam ga što treba napraviti, kazala je Đerek.

Isto tako smatra kako je Puljku služila samo kao PR lutkica.

Njemu je sve PR, on je PR prevara. Kad sam ga upozoravala da je nezakonito imenovao pročelnike, koji su mahom vezani uz HDZ, rekao mi je: ‘tako radi HDZ’. On svoj uzor vidi u tome, a dobio je glasove i podršku građana s obećanjima da će raditi sve drugačije, ispričala je.

Naglasila je kako gradonačelnik Puljak i Pravilnik o davanju stanova u najam donio bez savjetovanja s javnošću.

To je najgore kršenje zakona. On je tu zaobišao gradsko vijeće i ponašao se kao šerif, onako kako se ponaša i HDZ. U svim drugim gradovima koji nisu pod HDZ-om, gradonačelnici su preko gradskog vijeća donijeli taj pravilnik, poručila je.

Radilo se o teškim socijalnim slučajevima kojima nismo imali gdje dati stan. Oni su bili na listi prvenstva i jednostavno sam tražila da se njima da prioritet. Oni su dobili putem javnog natječaja, dok su ovi kadrovski stanovi svi dodijeljeni nezakonito i bez javnog natječaja. Tu je napravljena ogromna financijska šteta gradu i građanima, nastavila je Đerek.

Rekla je i što planira u budućnosti.

Ne želim raditi s ljudima koji podržavaju ogromnu financijsku štetu gradu. Oni su meni oduzeli sve alate da imam zakonske mogućnosti da mijenjam stvari i ne želim primati plaću i gledati sa strane kako se sve to događa. Ja sam počela svoju karijeru u privatnom sektoru, iz privatne firme sam došla i u Split, što je naravno opcija i sada, završila je Đerek.

POSLJEDNJE DODANO: