Article

//www.dalmacijanews.hr/files/62750c45ecdbd1288b8b45ad/80
Foto: Ivana Ivanović/DalmacijaNews

Župan Boban: "Samo zajedno 'fetivi', 'vlaji' i 'boduli', 'gospodo' i 'drugovi', možemo višeglasno, a ipak suglasno, otpivati rajsku pismu puka svoga i vratiti slavu i lipotu svom gradu!

Pozvao je sve političke aktere u gradu Splitu da "pokažu da smo svi skupa dorasli izazovima ispred nas"

U pozdravnom je govoru danas u splitskom teatru župan Blaženko Boban  pohvalio angažman Povjerenice Mirne Veže te je istaknuo potrebu zajedništva i zajednički trud svih kako bi Grad Split i građani Splita dobili sve što je dugi niz godina propušteno učiniti: od obnove i izgradnje nove infrastrukture, stvaranja uvjeta za privlačenje novih investitora i svega što ovaj, drugi najveći hrvatski grad, čini Gradom. Župan je ovom prigodom kao vječne simbole grada izdvojio Marjan, svetog Duju, IV. gardijsku brigadu, Hajduk i Torcidu.

- Zamislite što bi mnogi svjetski gradovi, metropole i regije dali za toliko pozitivne, snažne energije i emocije, ponosa i prkosa koji pršte iz ova 4 simbola!?

- Ako su naši stari znali, ako smo i mi pokazali kada je trebalo, stati i opstati, obraniti se i uvijek iznova ustati i obnoviti se, pitamo se zašto i danas ne umijemo tu i takvu energiju usmjeriti na obranu i obnovu, na boljitak i napredak ovoga najlipšeg kutka na baloti zemaljskoj - zapitao se župan, te dodao:

- Vlada RH u suradnji s nama je pokazala, u to se možemo uvjeriti ulazeći u grad s bilo koje strane, da želi ispraviti ranije propuste, možemo kazati i nepravdu prema drugom najvećem hrvatskom gradu. Jer Split jest znanstveni centar Hrvatske i kulturno središte Mediterana. Prepoznat je po glazbenoj industriji, a u sportu, pojedinačnom i ekipnom nam zavide puno veće i  brojnije sredine. Ova Vlada, na čelu s Andrejem Plenkovićem je pokazala da uistinu vidi Split kao metropolitansko središte regije koje zaslužuje bolju infrastrukturu, vrhunski turizam i najbolje Sveučilište. Te iste vrijednosti smo prepoznali i mi u našoj županiji - kazao je župan Boban.

Pozvao je sve političke aktere u gradu Splitu da "pokažu da smo svi skupa dorasli izazovima ispred nas".

- Jer politika nije radi nas samih, ne smije nam biti važniji naš ego od potrebe poniznog služenja svojim sugrađanima i pozornog osluškivanja njihovih potreba i očekivanja. Treba nam više međusobnog uvažavanja. Ne možemo uvijek tražiti krivca u drugima - rekao je župan te, uz stihove pjesme gradu Splitu, sinjskog pjesnika Bruna Vučkovića, uputio snažnu poruku na kraju, uz čestitku svim stanovnicima Splita:

- Ka amfora zlatna uja u pleteru izlivena, na rukama o Merjana/ Idriš, veslaš i smiješ se, na valima o vrimena Splite moj... Stoga, dragi prijatelji, samo zajedno:  "fetivi", "vlaji" i "boduli", "gospodo" i "drugovi", možemo višeglasno a ipak suglasno "otpivati  rajsku pismu puka svoga" i vratiti slavu i lipotu svomu gradu. Ugledajmo se na dobitnike ovogodišnjih i svih dosadašnjih dobitnika nagrada Grada Splita, kojima od srca čestitam i neka njihov primjer bude i nama uzor, za ljepši i bolji Split. Sretan vam Dan grada! Neka vas sve čuva i prati blagoslov našega nebeskog zaštitnika, sv. Dujma. Na dobro vam došla Sudamja!


hr Fri May 06 2022 13:54:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289202918d1cbc61d8b4585/80
Foto: Unslash

Copernicus služba za nadzor atmosfere upozorava na neobičnu pojavu u Hrvatskoj tijekom ovog vikenda

Veliki oblak saharske prašine koji se kreće na sjever preko južne i srednje Europe u razdoblju od 20. do 23. svibnja.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 17. svibnja predviđaju još jedan veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru kroz zapadnu i srednju Europu. Prašina je već stigla do Pirenejskog poluotoka, a prognoze koje pokazuju veće vrijednosti stižu od 21. do 22. svibnja. 22. svibnja prašina će proći i srednju Europu.

CAMS, kako navodi poslovni.hr, svake godine prati sve faze širenje prašine iz pustinje Sahare i pruža stalna ažurirana izvješća o ozbiljnosti ovogodišnjeg širenja prašine, uključujući visoke vrijednosti uočene u zapadnoj Europi sredinom ožujka , kao i prašinu koja prelazi Atlantik prema Karibima, 

Copernicus služba za nadzor atmosfere prati i znatne oluje prašine koje su zahvatile Bliski istok tijekom svibnja 2022., a koje su značajno utjecale na Irak. CAMS pruža kontinuirane podatke i predviđanja praćenja dalekosežnog širenja prašine na europskoj i globalnoj razini . Podaci i alati koji daje besplatni su, i mogu poslužiti građanima, poduzećima i kreatorima politika za donošenje informiranih odluka na kontinuiranoj osnovi, jer su podaci o prognozi kvalitete zraka dostupni 24 sata dnevno.

Viši znanstvenik Mark Parrington iz ECMWF-ove Copernicus službe za nadzor atmosfere komentira:
- Copernicus služba za nadzor atmosfere važna je karika u raspravi o tome kako se sastav atmosfere mijenja, budući da se CAMS-ove informacije temelje na satelitskim promatranjima gotovo u stvarnom vremenu i in situ promatranjima, te nudi pouzdane prognoze kvalitete zraka kako bi korisnici mogli pratiti prijenos prašine i znati, na primjer, kada je u njihovim područjima iznimno loša kvaliteta zraka.

hr Sat May 21 2022 19:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fc903f76f52df4c5d8b45cf/80
Foto: Brodosplit

Poslije višemjesečne financijske agonije Debeljaku prihvaćeno pokretanje predstečajnog postupka u Brodosplitu

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka
Splitski Trgovački sud prihvatio je Debeljakov prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka u Brodosplitu nakon što mu jednom to nije pošlo za rukom i to zbog jedne evidentirane neizvršene osnova za plaćanje koje je trebalo navesti u spisima.

Idućeg će se tjedna na istom sudu odlučivati o više prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split.

Debeljak je kaotičnu situaciju povezao s ruskom invazijom u Ukrajini iako se otkrivalo kako je pozadina cijele priče puno dublja.

Poslije višemjesečne financijske agonije pokrenut je predstečajni postupak i nad cijelom DIV grupom.
hr Sat May 21 2022 19:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/62891a2f18d1cbc51d8b457b/80
Foto: HGSS Split

HGSS spasio malaksalog turista na Fortici koji nije bio dovoljno opremljen za visoke dnevne temperature

Zbog visokih temperatura potreban je oprez!

Omiška ispostava HGSS Stanice imala je akciju ove subote na Fortici u Omišu.

Poziv je stigao zbog unesrećenog državljanina Njemačke koji je zbog iscrpljenosti i malaksalosti pao dva puta pa je pozvana pomoć.

Akcija je uspješno završila nakon što su unesrećenog spustili u Omiš u pratnji četiri člana Ispostave.

Razlog ove nezgode bila je neadekvatna opremljenost i premalo vode za visoke dnevne temperature.

- Zbog visokih temperatura potreban je oprez! - poručuju iz HGSS Split. 


hr Sat May 21 2022 18:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6289145318d1cbc21d8b4580/80
Foto: SDŽ

[FOTO] U Jeruzalemu otkriven kip svetog Jeronima: "On je rođen u našem srcu i duši"

"Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju"

Župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu, a župan Boban ističe kako se ovaj trenutak čekao već tri godine. 

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu, izjavio je župan.

Nadbiskup u miru, monsinjor Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglašava kako je ovo povijesni dan za budućnost. 

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi, naglasio je Barišić.

Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. 

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja, rekao je Jerković.

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. 

- Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak, izjavio je Glavnik. 

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.


hr Sat May 21 2022 18:29:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .