Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63a9725e5d796592708b4614/80

Ivan Martić Ivica zabavljat će Hrvate na dočeku Nove u Clevelandu

Jedan od rijetkih hrvatskih glazbenih umjetnika, pjevača koji će prva dva mjeseca Nove godine biti van granica Lijepe Naše
Ovo je bila lijepa prilika ugostiti Ivana Martića Ivicu s kojim smo razgovarali o njegovoj glazbenoj karijeri, željama, nastupima i ljepoti upoznavanja novih ljudi.

Ivice, kako se razvija tvoja glazbena karijera obzirom da si jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika kojeg često žele vidjeti na vrhunskim feštama i zabavama i van granica Lijepe Naše?

- Karijera se razvija po nekakvom planu koji sam postavio pred sebe.. I drago mi je da sam kroz sve te godine rada dobio svoju publiku koja me zove na svoje privatne obiteljske fešte od rođenja, rođendani, momačke i djevojačke večeri, svadbe, pa do poslovnih evenata. Veći dio mojih pjesama je posvećeno  onom dijelu naših građana koji su potražili svoju sreću izvan granica naše domovine, tako da sam često na svim kontinentima i zemljama gdje se naši ljudi okupljaju, imaju svoje udruge i zavičajne klubove i Katoličke misije, kako bi kroz svoj boravak zadržali svoju identitet, tradiciju kulturu, jezik i vjeru.

Posljednja melodija za koju si snimio i video spot emotivno je vezana za sve roditelje koji imaju kćer , kako se ona stvarala i što o njoj možeš kazati?

- To je jedna lijepa emotivna pjesma, gdje je iskazana roditeljska ljubav oca prema svojoj kćeri, sad sam u fazi da imam želju snimati takve emotivne pjesme. Pjesma je jako dobro prošla u prvom mjesecu od njenog izlaska, pjevam je na svakom svom nastupu, imam jako lijepe komentare i broj pregleda na mom you tube kanalu. Pjesmu, melodiju i aranžman potpisuje Ivica Plivelić Iva.

https://www.youtube.com/watch?v=j_vAtl5HrH0


Mediji prate tvoj glazbeni i umjetnički izričaj i svi koji su te dobro upoznali kažu da si odličan glazbenik sa svojim bandom, koliko radiš na sebi i polako te prati epitet novog kralja dijaspore?

- Zahvaljujem medijima koji me prate, portalima, radio i tv postajama, mojoj izdavačkoj kući Croatia Recordsu i CMC televiziji koja radi na  promociji  svake moje nove pjesme i spota. 

Advent je pred nama, Ivice, vi glazbenici na poseban način doprinosite tom najljepšem dijelu godine, kako i na koji način i za koga?

- Za ovo blagdansko vrijeme sam odlučio izbacit novu pjesmu pod nazivom "Kućo moja, moj topli dome". Dragi prijatelji, ovo Božićno vrijeme je za mene od djetinjstva uvijek imalo posebno značenje, kad se više posvetimo sebi i obitelji...Moja nova pjesma i spot su posvećeni svima vama koji ste ostavili svoj topli dom, kuću, stan, u svom zavičaju, selu, gradu, koji vam na neki način nedostaje toplina doma za ovo Božićno vrijeme kad smo tradicionalno uz obitelj, okićen bor, miris kruha, pečenja, po onim  starim receptima, suhi kolači, orahnjača, makovnjaca itd. Ova pjesma me posebno veseli, jer mi je ideju i tekst predložio moj razrednik iz srednje škole Tadija Bago iz Posušja,  gdje je spot i snimljen u kojem se pojavljuje Bago Tadija. Tako da sam njemu ispunio želju, a sebi nevjerojatno zadovoljstvo zbog našeg prijateljstva koje traje 40 godina.

Nova Godina, gdje ćeš i koga zabavljati...?

- Zadnji nastup imam 27.12. u Slavonskom Brodu i 28.12. ujutro putujem za SAD, gdje pjevam na dočeku Nove 2023. u hrvatskom domu Alozije Stepinac u Clevelandu. Nakon toga imam 03.01. na Floridi reprizu dočeka nove 2023. Dalje, 07.01.2023 Chicago u hrvatskom domu sa našim sunarodnjacima gdje je bio veliki interes za moj nastup, 14.01.2023 St. Louis, također u hrvatskom domu uz brojne naše sugrađane. 21.01.2023 Cleveland u prekrasnom restoranu CASA DI VINO kod mojih dragih prijatelja Josipe i Brune, koji su iz Sarajeva. Dalje da ne nabrajam javit ću vam se, uglavnom ostajem do kraja veljače.. Između nastupa posjetimo naše ljude u njihovim domovima, gdje se uvijek napravi neko druženje uz pjesme, harmoniku i gitaru, smije i zafrkanciju. Posjetimo razne znamenitosti svakog grada u kojem boravimo, muzeje, parkove, sportska i glazbena događanja. 

I za kraj  što naši čitatelji mogu očekivati od tebe i tvojih pjesma u narednoj 2023. godini?

- U idućoj godini ću završiti sve pjesme i spotove za album koji izlazi u prvoj polovini 2023 godine .Imam plan da sa vremenom radim sa svojim pratećim bendom na većim i važnijim pozornicama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i širom svijeta.. To zaključujem po pozivima i upitima koja mi svakodnevno dolaze. 

Poruka Ivice ....!

- Poruka svima, sve najbolje za Božićne blagdane i novoj 2023. godini mom narodu, njihovim obiteljima i naravno cijelom čovječanstvu mir, blagoslov i ljubav, zdravlje i puno truda da bi bilo dobrih rezultata, jer smo sretni i zadovoljni samo kad radimo i uživamo u blagodatima i rezultatima svoga rada.

Dodajmo kako je popularni i sve traženiji glazbenik Ivan Martić Ivica prije nekoliko dana s kolegama Jolom, Zečićem, Bulićem, Nižetićem  i drugima sudjelovao na dočeku izbornika Vatrenih Zlatka Dalića u svom rodnom Livnu. No prije odlaska u Ameriku kako bi zabavio Hrvate i uveo ih u prve minute Nove Godine, naš sugovornik  odradit će dogovoreni blagdanski koncert u Slavonskom Brodu. Nema sumnje kako će i u Slavoniji biti jako zabavno, plesno i glazbeno zanimljivo.  

https://www.youtube.com/watch?v=AZQ3hz-S1TYhr Mon Dec 26 2022 11:08:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db84185d7965becf8b460b/80

Samo u Viru: Koncerti, fešte, nagrade za najbolje maske, spektakl paljenja virskog karnevala, najmasovniji dječji karneval...

Tradicionalna virska manifestacija vraća se u subotu 4. veljače na velika vrata unutar šatora na virskoj Ljetnoj pozornici, trajat će do utorka 21. veljače kada će se spaliti virski Karneval, a zapivat će neuništivi Mladen Grdović

Maškarana Republika ponovno će se nakon godinu-dvije karnevalskog bezvlašća uspostaviti na otoku Viru! Tradicionalna virska manifestacija vraća se u subotu 4. veljače na velika vrata unutar šatora na Ljetnoj pozornici, a trajat će do 21. veljače kada će se paljenjem virskog Karnevala i koncertom Mladena Grdovića spektakularno zaključiti. 

Sve počinje već ove subote 4. veljače kada će uz svirku Tarapana Banda lokalna virska vlast, po tradiciji i višoj sili, predati ključeve općinske vlasti meštru i kraljici od Maškara. Oni će ključeve ljubomorno čuvati do kraja maškara, o čemu svjedoči dio teksta iz njihovog standardnog proglasa:

- Dana 4. veljače na radost svih mještana uspostavljamo Maškaranu Republiku. Svima dajemo svečano obećanje kako ćemo od navedenog datuma do kraja Maškara uspostaviti diktaturu, samovolju, strahovladu i tiraniju smijeha i zabave. Nakon toga sve se nažalost vraća u normalu, a dotad uživajmo u feštama, koncertima, ludilu, maskama i nagradama koje uvijek pripadnu najboljim maskama - piše crno na bijelo. 

Pored koncerta i druženja maškara u šatoru Ljetne pozornice, svake subote dijelit će se tri nagrade najboljim maskama. O kakvim je nagradama riječ nismo uspjeli saznati, jer u destinacijskoj menadžment kompaniji Vir turizam – organizatoru Virskih maškara 2023. – zasad tajnovito šute. 

Kompletan program ipak imamo: 

SUBOTA, 4. veljače (20 sati): Otvaranje manifestacije Virske maškare 2023., predaja ključeva vlasti Maškaranoj Republici, koncert Tarapana Banda i dodjela nagrada najboljim maskama.  

SUBOTA, 11. veljače (20 sati): Koncert Zaratino Banda i dodjela nagrada najboljim maskama. 

PETAK, 17. veljače (10 sati): Dječji karnevalić 2023. s defileom virskim ulicama i zabavom na Ljetnoj pozornici. Dječji karnevalić u Viru je najmasovnije karnevalsko okupljanje dječjih vrtića u Zadarskoj županiji. 

SUBOTA, 18. veljače (20 sati): Koncert grupe Prvi plan i dodjela nagrada najboljim maskama. 

NEDJELJA, 19. veljače (20 sati): Kroz jutro tradicionalni gulaš od maškara i obilazak virskih naselja. Koncert grupe Vista i dodjela nagrada najboljim maskama. 

UTORAK, 21. veljače (20 sati): Obilazak virskih naselja tijekom dana, oko 19 sati procesija i paljenje virskog Karnevala te koncert Mladena Grdovića za kraj Virskih maškara 2023. 
hr Thu Feb 02 2023 10:36:41 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db6ab25d796591cd8b4624/80

Gastro rivijera: Ovoga petka nova radionica u organizaciji udruženja obrtnika Makarska

Krovna tema radionice je slastičarstvo i 'sourdough' pekarstvo, a moderirat će ju Ana Skender i Suzana Mustapić

Druga u nizu edukativnih radionica unutar ciklusa 'Gastro Rivijera' održat će se ovog petka s početkom u 9 sati u kabinetu Srednje strukovne škole u Makarskoj. Projekt u organizaciji Ceha za ugostiteljstvo i turizam pri Udruženju obrtnika Makarska usmjeren je na poticanje interesa za upis učenika u strukovna zanimanja. Kroz praktičnu edukaciju i stručni nadzor lokalnih majstora obrtnika podižu se kompetencije učenika u ugostiteljstvu te pripremi i posluživanju hrane i pića.

Nakon inicijalne radionice koju su moderirali poznati chefovi Mario Tomaš i Marin Ivanac te vinski edukator Daniel Čečavac, ovog puta učenike će educirati dvije mentorice. Krovna tema radionice je slastičarstvo i 'sourdough' pekarstvo, a moderirat će ju Ana Skender i Suzana Mustapić. Skender je vlasnica makarskog obrta 'Zrno Cukra' za proizvodnju kruha, peciva i slastica, a već je surađivala sa strukovnom školom. Sa mladim ljudima rado dijeli svoje znanje, motivirajući ih pritom na izbor slastičarskog zvanja koje u gastronomiji igra važnu ulogu. Mustapić zajedno sa suprugom već 25 godina vodi obiteljski restoran 'Il Golfo', a kroz rad u kuhinji otkrila je svoj veliki talent i strast koji unosi u pripremu dizanog tijesta.  

Koordinator projekta Ante Matić, ujedno i predsjednik makarskog Ceha za ugostiteljstvo i turizam, osim ove radionice najavio je nastavak projekta u veljači.

- Izvore znanja crpimo u bogatoj bazi od preko 1400 obrta od Brela do Živogošća, a u novim radionicama poseban fokus stavit ćemo na kompetencije u turizmu. Svaki edukator zasebna je priča o uspješnom vođenju posla i izdvojeni primjer dobre prakse kojim potičemo poduzetnički i obrtnički duh kod učenika – kazao je Matić.  


hr Thu Feb 02 2023 08:48:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db67bb5d7965a9d18b4568/80

Pokrenuta jedinstvena suradnja između Pomorske škole u Splitu i ribarske luke Brižine

Dodatna vrijednost ove suradnje su i prve ponude maturantima za zasnivanje radnog odnosa

Pomorska škola u Splitu jedina je srednjoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj u kojoj se, kroz četverogodišnje školovanje, učenici obrazuju za zanimanje ribarsko-nautičkog tehničara. Učenici ovog smjera školovanje većinom nastavljaju na srodnim fakultetima, prvenstveno Sveučilišnom odjelu za studije mora i Pomorskom fakultetu. Na tržištu rada osjetna je potražnja za ribarskim kadrom. 

Pokrenuta jedinstvena suradnja između Pomorske škole u Splitu i ribarske luke Brižine, odnosno koncesionara ribarske zadruge „Friška riba“ je proizašla iz obostrane želje napretka i razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj  i to kroz nadogradnju znanja i vještina koje učenici stječu u školi.  Modernizacija i obnova ribarska luke Brižine je započela u rujnu 2019. godine. Upravo suvremena ribarska luka je mjesto na kojem kroz terensku nastavu učenici razvijaju svoje kompetencije.

Dana 31. 01. maturanti ribarsko-nautičkog smjera u pratnji profesorice ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijane De Marchi po prvi su put obišli ribarsku luku Brižine. Nastavni sat profesorice o ribarskim lukama održano je u modernoj predavaonici luke. Luka je djelo arhitekta Dinka Peračića (projekt je nominiran za nagradu „Viktor Kovačić“ koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata).

Tijekom obilaska zatvorenih prostora luke Brižine, Linda Zanki Duvnjak, upraviteljica ribarske zadruge „Friška riba“, učenike je osim s detaljima rada postrojenja (hladnjača, postrojenje za proizvodnju leda…) upoznala i s organizacijom te radom u luci, uslugama luke kao i logističkim operacijama na manipulativnoj vanjskoj površini. U praktičnom dijelu koji se održao u mrežari luke učenici su odradili vježbu krpanja mreže, a svoja dosadašnja znanja iz ribarskih, nautičkih i brodostrojarskih stručnih predmeta iskazali su tijekom razgleda brodova „Preko“ (plivaričar) i „Karfil“ (koćar).

Dodatna vrijednost ove suradnje su i prve ponude maturantima za zasnivanje radnog odnosa. 

 


hr Thu Feb 02 2023 08:41:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db60e05d796553ce8b460c/80

U subotu u Bolu gostuje Jurica Pavičić

S Juricom Pavičićem razgovarat ćemo o novom romanu, strukturiranju priče, izazovima žanra kriminalističkog romana, o njegovom književnom radu i mjestu na domaćoj književnoj sceni
Centar za kulturu Općine Bol poziva vas na zimsko književno gostovanje i druženje s književnikom, publicistom, novinarom i filmskim kritičarem Juricom Pavičićem. Ovom prilikom predstavit ćemo novi roman Jurice Pavičića "Mater Dolorosa" (Stilus knjiga, 2022) kao i njegovu slikovnicu za djecu "Tri kuće, tri prijatelja" (Profil, 2022).

Juricu Pavičića poznajemo kao vrsnog filmskog kritičara i društvenog kroničara, njegovi tekstovi i kolumne naš su vodič za razumijevanje društvene, političke i kulturne stvarnosti. U domaćoj književnosti priznat je kao prvak žanra kriminalističkog romana, te je njegov novi roman "Mater Dolorosa" već dobio pozitivne reakcije književne kritike i čitateljske publike. Slikovnica "Tri kuće, tri prijatelja" donosi vješto ispričanu priču o različitim obiteljima, te o tome kako nastaju prijateljstva i kako se razvijaju, odgovaraju na pitanja što je vjernost, hrabrost i poštenje. 

S Juricom Pavičićem razgovarat ćemo o novom romanu, strukturiranju priče, izazovima žanra kriminalističkog romana, o njegovom književnom radu i mjestu na domaćoj književnoj sceni, te kako se odlučio na pisanje slikovnice. Iza Jurice Pavičića osam je romana i dvije zbirke priča, a njegova intezivna dinamika objavljivanja kao i pripovjedačka izvrsnost neprestano fasciniraju i iznenađuju.

Ulaz je slobodan. 
Mjesto: Dom kulture Bol
Vrijeme: subota, 4. veljače u 19 sati
Moderira: Sanja Baković
hr Thu Feb 02 2023 08:06:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .