PIONIRSKI PONOS

Prvi stimulator mozga uspješno ugrađen u Hrvatskoj

Tim kirurga u Kliničkoj bolnici Dubrava postigao je značajan uspjeh u medicinskoj praksi ugradivši prvi stimulator mozga u ovom dijelu Europe. Ovaj pionirski zahvat omogućio je povratak kvaliteti života pacijentu koji je pati od Parkinsonove bolesti.

Naime, muškarac iz Zagreba, koji je bio gotovo nepokretan zbog Parkinsonove bolesti, primio je ovu revolucionarnu terapiju prije mjesec dana. Neurokirurg Fadi Almahariq za RTL Danas objašnjava kako elektroda stimulira određeni dio mozga, poboljšavajući kliničku sliku te prikupljajući informacije koje pomažu u smanjenju simptoma bolesti.

– Poanta te elektrode je da ona stimulira jedan dio mozga i tako poboljšamo kliničku sliku, a baterija uz to što stimulira i kupi informacije od tog djela mozga kojeg stimuliramo i tako mi možemo poboljšati simptome – objasnio je neurokirurg Fadi Almahariq.

Iako se duboka mozgovna stimulacija provodi u KB Dubrava već 24 godine, primjena najnovije tehnologije u ovom području urodila je plodom krajem ožujka kada je prvi pacijent operiran. 67-godišnjak iz Zagreba, nakon ugradnje stimulatora, pušten je na kućni oporavak uz smanjenje terapije i znakove poboljšanja motorike već nakon uključivanja stimulacije.

Osim što stimulator poboljšava funkcije mozga, posebno je značajno što je samopunjiv, s vijekom trajanja dužim od 20-25 godina, što znači da pacijent neće trebati zamjenu baterije.

Operacija je trajala tri sata, a preciznost je ključna u ovom zahvatu. Specijalizant neurokirurgije Marin Lakić ističe važnost preciznosti u postavljanju elektrode, naglašavajući minimalne komplikacije u ovom postupku.

Rezultati su impresivni: pacijent koji je bio gotovo nepokretan prije zahvata sada može voziti bicikl, plivati i vratiti se svakodnevnim aktivnostima. Specijalizantica neurokirurgije Andrea Blažević naglašava koliko je važno što se pacijentima omogućuje povratak kvaliteti života, čime se otvara nova era u liječenju neuroloških oboljenja.

POSLJEDNJE DODANO: