Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fe1e85e6f52df85778b459f/80

EU projekti „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1 i 2“ dobit su za djecu, roditelje i vrtićke ustanove

Rezultati EU projekta „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1 i 2“ predstavljeni su danas na konferenciji za medije održanoj ispred zgrade Gradske uprave.

Riječ je o projektu vrijednom 27,7 milijuna kuna za koji je Razvojna agencija Split osigurala stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda, a čiji su nositelji četiri gradske vrtićke ustanove u partnerstvu s Gradom Splitom.

- Kroz ova dva projekta su uvedeni programi koji su bili neophodni za splitske roditelje i njihovu djecu, poslijepodnevni, produženi i smjenski program kojima je obuhvaćeno 610 mališana i zaposleno 89 djelatnika, odgajatelja i stručnog osoblja - kazao je pročelnik Službe društvenih djelatnosti Mate Omazić, a sve to, kako je rekao, realizirano je od rujna 2018. kad je započeo program koji završava 4. siječnja 2021. godine. 

U suradnji s Razvojnom agencijom Split, naglasio je, sve je spremno za nove prijave i čim natječaj bude raspisan aplicirat  će se za drugu fazu Projekta za sve četiri vrtićke ustanove u pojedinačnim iznosima od po šest milijuna kuna. U proteklom periodu za dobar dio zaposlenih djelatnika, posebno trećih odgajatelja u skupinama gdje su djeca s posebnim potrebama, Grad Split je preuzeo na sebe njihovo financiranje sve dok se ne realizira naredna faza Projekta.

- Ove godine je stavljen u funkciju DV Maslina na Kili, DV Ružmarin na Trsteniku je pred završetkom, radovi kasne zbog Covida, početkom sljedeće godine će biti službeno otvoren. U Maslini se radi sa četiri vrtićke skupine, a Ružmarinu koji će dobiti mogućnost za šest novih skupina, smjestit će se Uprava i centralna kuhinja za DV Cvit Mediteran, a to će biti prvi vrtić koji će koristiti plin kao energent –podsjetio je Omazić.

U sklopu projekta „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1“ za koji je nositelj bio DV Radost, v.d. ravnateljica Valentina Krstulović je istaknulo kako je u njihovoj ustanovi i DV Marjan kao partneru realizirano pet produljenih programa, tri smjenska, dva posebna i jedan popodnevni, a upisno je 187 djece i zaposleno je 46 odgojitelja, stručnih suradnika, pomoćnog osoblja. Edukacijama su ojačani kapaciteti, a nabavljena je oprema koja omogućuje kvalitetniji rad s djecom.

- Uveli smo 8 produljenih programa, jedan smjenski i jedan poslijepodnevni, a uz to i posebne programe kao što su sportski, glazbeni, rano učenje engleskog jezika i Montessori jaslice - kazala je Rossana Bosnić, ravnateljica DV Cvit Mediterana koji je nositelj projekta „Vrtić suvremene obitelji 2“ realiziran u partnerstvu s DV Grigor Vitez i Gradom Splitom. 

Zahvaljujući EU projektu, kako je kazala, DV Cvit Mediterana je postao drugi stručno razvojni centar u Hrvatskoj, a ukupno 162 odgojitelja i stručnih suradnika njihove ustanove i Grigora Viteza prošlo je mnogobrojne edukacije. Iznimno je važno, veli, zapošljavanje trećih odgojitelja zbog velikog broja djece s posebnim potrebama.

- Projekt je dobit kako za djecu i za roditelje, tako i za nas kao ustanove i potrebno ga je nastaviti. Moramo osluškivati potrebe roditelja čije radno vrijeme varira i upravo smo dužni uskladiti naš rad s njihovima - utvrdila je Ani Mrnjavac, ravnateljica DV Marjan.

Viktorija Rogulj, ravnateljica DV Grigor Vitez istaknula je da su u 11 skupina imali potpunu inkluziju djece s teškoćama uz to što Grad subvencionira rad za pet skupina djece s većim teškoćama u razvoju. Z

ahvaljujući ovom projektu iz Europskog socijalnog fonda, rekla je, ne samo što su didaktičkim materijalima obogatili postojeće skupine, nego su čak u DV Grigor Vitez otvorili jednu fizioterapijsku radionicu za djecu s većim teškoćama u razvoju. Nabavili su najbolja audio vizualna sredstva za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma, a uključeni su stručni suradnici, edukacijski rehabilitatori, psiholozi i fizioterapeuti. Roditelji su naučili na novi kvalitet u radu s njihovom djecom i sreća je, kako je kazala, što će se nastaviti s održivošću ovog Projekta.


hr Tue Dec 22 2020 13:36:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f1d2654daf72da3428b4585/80
Foto: Unsplash

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 79 novozaraženih

Za 33 osobe zaraza je utvrđena brzim antigenskim testiranjem.

Novih 79 koronavirusom zaraženih osoba bilježi Dubrovačko-neretvanska županija, u kojoj se u zadnja 24 sata oporavilo 28 osoba, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Zaražene su 33 osobe iz Dubrovnika, 21 iz Konavala, 14 iz Župe dubrovačke, četiri iz Dubrovačkog primorja, tri iz Orebića, dvije iz Ploča, jedna iz Korčule te jedna koja nema prebivalište u županiji.

U zadnjih 24 sata zaraženo je 46 žena i 33 muškarca, a 56 osoba imaju utvrđenu epidemiološku vezu.

Oporavilo se 28 osoba, od kojih 15 iz Dubrovnika, četiri iz Konavala, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Ploča, po jedna iz Metkovića i Dubrovačkog primorja te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području županije.

Za 33 osobe zaraza je utvrđena brzim antigenskim testiranjem.

U zadnja 24 sata obrađeno je 348 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 43.939.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa se liječi 41 osoba. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su dva na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 1346 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je devet kršenja te mjere, od čega šest na granici, što je ukupno 384 od početka pandemije.

hr Thu Feb 25 2021 11:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f9437e56f52df37218b45c2/80
Foto: N1

544 nova slučaja u protekla 24 sata, testirane 6.433 osobe

U samoizolaciji je trenutno 12.869 osoba.
U protekla 24 sata zabilježena su 544 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.933. Među njima je 790 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 70 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 278 osoba, a testirano je njih 6.433.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježene su 241.592 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 544 u protekla 24 sata.
 
233.170 osoba se oporavilo, od toga 278 u protekla 24 sata.
 
U protekla 24 sata preminulo je 12 osoba, ukupno 5.489 osoba.
 
Do danas je ukupno testirano 1.327.769 osoba, od toga 6.433 u posljednja 24 sata.
 
U samoizolaciji je trenutno 12.869 osoba.  
hr Thu Feb 25 2021 10:57:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603768d16f52dfa6e28b460b/80

Euroherc i Adriatic svojim osiguranicima pripremili 342 nagrade u vrijednosti od 7,4 milijuna kuna

U Zadru i Splitu dodijeljene su nagrade trećeg kola nagradnih igara „Moja polica u Eurohercu/Adriaticu vrijedi više“, a u sljedećim danima svoje vrijedne nagrade preuzet će i osiguranici u Rijeci, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Koprivnici i Zagrebu. Veliko finale očekuje nas 10. ožujka u Zagrebu, kada će biti dodijeljene glavne nagrade – dva VW Touarega, 6 luksuznih ljetovanja i ukupno 200.000 kuna na potrošačkim karticama!
Nagradne igre odvijale su se u tri kola, uz veliko finalno izvlačenje, a Euroherc i Adriatic svojim osiguranicima pripremili su ukupno 342 nagrade

Zadraninu Daliboru Perici ključeve VW Golfa 8 uručio je direktor Podružnice Zadar Euroherc osiguranja Milenko Rajić

Ivan Stahović iz Kaštel Sućurca nije skrivao uzbuđenje i sreću kada je prvi put sjeo za upravljač svog novog automobila   
U Splitu i Zadru 23. veljače započela je dodjela nagrada trećeg kola najvećih nagradnih igara u Hrvatskoj koje su Euroherc i Adriatic osiguranje organizirali za svoje osiguranike želeći im tako na najbolji način zahvaliti na vjernosti. 

Nagradne igre odvijale su se u tri regionalna kola, uz veliko nacionalno finalno izvlačenje, a osiguravajuća društva pripremila su ukupno 342 vrijedne nagrade i nevjerojatan nagradni fond od 7,4 milijuna kuna. Za sudjelovanje u najvećim nagradnim igrama u Hrvatskoj trebalo je ugovoriti policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti i/ili kasko osiguranja za osobno i/ili teretno vozilo u Eurohercu ili Adriaticu do 31. prosinca 2020. godine.   

Sreća kakva se rijetko doživljava

„U početku sam mislio da je u pitanju neka šala. Bio sam jako iznenađen. Nisam ni znao da sudjelujem u nagradnoj igri, samo sam ugovorio policu osiguranja. Čitav moj Kaštel Sućurac „bruji“ o tome kako smo i ja i cijelo mjesto osvojili ovu nagradu. Moram priznati da nikad u životu nisam ništa dobio i sve sam stekao teškim radom. Ali život je jedno ogromno strpljenje, mislim da je time sve rečeno“,  riječi su jednog od ovih dana najsretnijih Dalmatinaca, Ivana Stahovića iz Kaštel Sućurca, dugogodišnjeg osiguranika Adriatic osiguranja, kojem je ključeve novog automobila uručio direktor Podružnice Split Adriatic osiguranja Neven Penjak. 

Drugi najsretniji osiguranik, Zadranin Dalibor Perica osiguranik je Euroherca već 15 godina i kaže kako je nagrada stigla kao šlag na tortu za njegov 58. rođendan. „Nikada u životu nisam igrao nikakvu nagradnu igru i baš sam se iznenadio kada su mi javili. Davno sam se uvjerio da je Euroherc dobro osiguranje, jer svi djelatnici pružaju punu podršku svojim osiguranicima kada je to najpotrebnije“, istaknuo je sretni dobitnik Golfa 8 i dodao kako će automobil dati kćeri ako položi vozački, ali samo da se provoza!

Najsretniji osvojili VW Touareg

Euroherc i Adriatic nastavljaju put po Hrvatskoj, pa će tako obići Rijeku, Slavonski Brod, Varaždin, Koprivnicu i Zagreb. Najveće uzbuđenje sačuvali su za kraj. Dva dobitnika finalnog kola u Zagrebu će 10. ožujka preuzeti ključeve dva luksuzna VW Touarega, s uključenim osiguranjem od automobilske odgovornosti i kasko osiguranjem. 
Tada će svoje nagrade preuzeti i dobitnici potrošačkih kartica Agram banke u iznosu od po 50.000 kuna, kao i dobitnici ekskluzivnih ljetovanja u hotelu Medora u Podgori.

Čestitamo svim dobitnicima kojima su sreću donijele police osiguranja ugovorene u Eurohercu i Adriaticu!

hr Thu Feb 25 2021 10:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fe8b2dc6f52df8f818b4590/80
Foto: DalmacijaNews

Karin: 'Do turističke sezone ćemo u Splitsko-dalmatinskoj županiji procijepiti 50-60 posto građana'

Ravnateljica splitsko-dalmatinskog Zavoda za javno zdravstvo istaknula je da se Spaladium Arena infrastrukturno priprema za masovno cijepljenje građana od 15.ožujka.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije Željka Karin rekla je u četvrtak da se Spaladium Arena infrastrukturno priprema za masovno cijepljenje građana od 15. ožujka, a do turističke sezone predviđaju u županiji procijepiti 50 do 60 posto građana.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" s temom 'o godini dana epidemije', Karin je istaknula kako se broj novooboljelih od Covida-19 zadnjih dana povećao u Dubrovačkoj-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog 'grupiranja u zatvorenim prostorima'. Dodaje da ljudi moraju još malo izdržati dok se ne procijepimo pa ćemo se onda moći družiti.

Ravnateljica splitsko-dalmatinskog Zavoda za javno zdravstvo istaknula je da se Spaladium Arena infrastrukturno priprema za masovno cijepljenje građana od 15.ožujka.

"Ako cjepivo bude dolazilo u količinama koje su predviđene, do turističke sezone ćemo prema predviđanjima, u Splitsko-dalmatinskoj županiji procijepiti 50-60 posto građana", rekla je Karin.

Dodala je kako se nada da će se ljudi pridržavati mjera da bi se mogle ublažiti s vremenom.
hr Thu Feb 25 2021 10:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .