Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5fe1e85e6f52df85778b459f/80

EU projekti „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1 i 2“ dobit su za djecu, roditelje i vrtićke ustanove

Rezultati EU projekta „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1 i 2“ predstavljeni su danas na konferenciji za medije održanoj ispred zgrade Gradske uprave.

Riječ je o projektu vrijednom 27,7 milijuna kuna za koji je Razvojna agencija Split osigurala stopostotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda, a čiji su nositelji četiri gradske vrtićke ustanove u partnerstvu s Gradom Splitom.

- Kroz ova dva projekta su uvedeni programi koji su bili neophodni za splitske roditelje i njihovu djecu, poslijepodnevni, produženi i smjenski program kojima je obuhvaćeno 610 mališana i zaposleno 89 djelatnika, odgajatelja i stručnog osoblja - kazao je pročelnik Službe društvenih djelatnosti Mate Omazić, a sve to, kako je rekao, realizirano je od rujna 2018. kad je započeo program koji završava 4. siječnja 2021. godine. 

U suradnji s Razvojnom agencijom Split, naglasio je, sve je spremno za nove prijave i čim natječaj bude raspisan aplicirat  će se za drugu fazu Projekta za sve četiri vrtićke ustanove u pojedinačnim iznosima od po šest milijuna kuna. U proteklom periodu za dobar dio zaposlenih djelatnika, posebno trećih odgajatelja u skupinama gdje su djeca s posebnim potrebama, Grad Split je preuzeo na sebe njihovo financiranje sve dok se ne realizira naredna faza Projekta.

- Ove godine je stavljen u funkciju DV Maslina na Kili, DV Ružmarin na Trsteniku je pred završetkom, radovi kasne zbog Covida, početkom sljedeće godine će biti službeno otvoren. U Maslini se radi sa četiri vrtićke skupine, a Ružmarinu koji će dobiti mogućnost za šest novih skupina, smjestit će se Uprava i centralna kuhinja za DV Cvit Mediteran, a to će biti prvi vrtić koji će koristiti plin kao energent –podsjetio je Omazić.

U sklopu projekta „Vrtić po mjeri suvremene obitelji 1“ za koji je nositelj bio DV Radost, v.d. ravnateljica Valentina Krstulović je istaknulo kako je u njihovoj ustanovi i DV Marjan kao partneru realizirano pet produljenih programa, tri smjenska, dva posebna i jedan popodnevni, a upisno je 187 djece i zaposleno je 46 odgojitelja, stručnih suradnika, pomoćnog osoblja. Edukacijama su ojačani kapaciteti, a nabavljena je oprema koja omogućuje kvalitetniji rad s djecom.

- Uveli smo 8 produljenih programa, jedan smjenski i jedan poslijepodnevni, a uz to i posebne programe kao što su sportski, glazbeni, rano učenje engleskog jezika i Montessori jaslice - kazala je Rossana Bosnić, ravnateljica DV Cvit Mediterana koji je nositelj projekta „Vrtić suvremene obitelji 2“ realiziran u partnerstvu s DV Grigor Vitez i Gradom Splitom. 

Zahvaljujući EU projektu, kako je kazala, DV Cvit Mediterana je postao drugi stručno razvojni centar u Hrvatskoj, a ukupno 162 odgojitelja i stručnih suradnika njihove ustanove i Grigora Viteza prošlo je mnogobrojne edukacije. Iznimno je važno, veli, zapošljavanje trećih odgojitelja zbog velikog broja djece s posebnim potrebama.

- Projekt je dobit kako za djecu i za roditelje, tako i za nas kao ustanove i potrebno ga je nastaviti. Moramo osluškivati potrebe roditelja čije radno vrijeme varira i upravo smo dužni uskladiti naš rad s njihovima - utvrdila je Ani Mrnjavac, ravnateljica DV Marjan.

Viktorija Rogulj, ravnateljica DV Grigor Vitez istaknula je da su u 11 skupina imali potpunu inkluziju djece s teškoćama uz to što Grad subvencionira rad za pet skupina djece s većim teškoćama u razvoju. Z

ahvaljujući ovom projektu iz Europskog socijalnog fonda, rekla je, ne samo što su didaktičkim materijalima obogatili postojeće skupine, nego su čak u DV Grigor Vitez otvorili jednu fizioterapijsku radionicu za djecu s većim teškoćama u razvoju. Nabavili su najbolja audio vizualna sredstva za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma, a uključeni su stručni suradnici, edukacijski rehabilitatori, psiholozi i fizioterapeuti. Roditelji su naučili na novi kvalitet u radu s njihovom djecom i sreća je, kako je kazala, što će se nastaviti s održivošću ovog Projekta.


hr Tue Dec 22 2020 13:36:59 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Stanje nam dopušta da razmišljamo o relaksaciji mjera

Danas je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića, ministara, članova Stožera i predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Razgovaralo se o aktualnoj situaciji s epidemijom koronavirusa te mogućem popuštanju nekih mjera.

Ministar zdravstva Vili Beroš daje izjavu nakon sastanka.

O popuštanju mjera

U ovom trenutku naše stanje je izuzetno zadovoljavajuće koje nam dozvoljava da razmišljamo o eventualnoj relaksaciji, iako se u Europi razgovara o dodatnom zatvaranju. Budite sigurni da ćemo detaljno analizirati sve ove elemente. Prvo smo evaluirali dosadašnju učinkovitost svih mjera te smo se dogovorili u sljedećem tjednu, mjere koje su sada na snazi ističu 31. siječnja, ali sljedeći tjedan ćemo dodatno analizirati, svaki resor je dobio zadatak da evaluira situaciju i da na kraju donesemo mjere koje će biti prikladne trenutku. Sve to skupa treba uzeti u obzir. To je zahtjevan i dinamičan posao. Ali ako za 3-4 dana iskrsne neka nova okolnost, tipa pojava novog soja u Hrvatskoj, sve to pada u vodu", rekao je Beroš, piše Index.

"Naše nastojanje da relaksirama je nešto kao naša nagrada i zahvala hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, ali to mora biti u skladu sa situacijom, uključujući i situaciju s cjepivom", rekao je Beroš.

"Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera"

"Dobili smo pismo nacionalne udruge ugostitelja koje ukazuje na određene probleme i na eventualni povlašteni položaj nekih vrsta objekata. Bitno je da se mjere prema svima odnose na isti način, ali to nije moguće uvijek postići. Naravno da nismo to napravili namjerno, pojedini kafići su zatvoreni, a kava se prodaje na benzinskim crpkama i nekim restoranima. No o tome ćemo više razgovarati sljedeći tjedan", rekao je Beroš.

"Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikom ne brani da ide trčati npr oko Jaruna ili na Sljeme. Ipak, ove riječi ne znače da neće biti otvaranja teretana, to će svakako biti jedna od tema za razgovor, odgovor ćete imati do sredine tjedna", rekao je.

"Mi imamo jako dobru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ali mi moramo gledati širi kontekst", ustvrdio je Beroš.

"Za sada vjerujemo da nema novog soja virusa u Hrvatskoj, ali ljudi nam stalno dolaze s raznih strana svijeta", rekao je, javlja Index.

hr Sun Jan 24 2021 15:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/581fa5ca1eea8fc1998b464d/80
Foto: D.N.

U Šibensko-kninskoj županiji 5 novooboljelih

Trenutno je 152 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije
U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije pet osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije, izvijestili su u nedjelju iz Županijskog stožera.

Trenutno je 152 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 12 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 10 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 564 osobe.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 24 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sun Jan 24 2021 14:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5d72772129111c6d738b456a/80
Foto: Pixabay

Prometna na autocesti: Vozilo sletjelo s ceste te se zabilo u zaštitnu ogradu

Policijski očevid je u tijeku

Na autocesti A1 između čvorova Dugopolje i Vučevica u smjeru Zagreba, 15 minuta prije 12 sati, dogodila se prometna nesreća.

Kako se doznaje, do nesreće je došlo tako što je vozilo sletjelo s ceste te se zabilo u zaštitnu ogradu. 

Ima li ozlijeđenih, u ovom trenutku nije poznato. 

Policijski očevid je u tijeku.

hr Sun Jan 24 2021 14:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e17109629111c275b8b4597/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Zadar: Tri djelatnika i 12 štićenika zaraženo u domu za starije

Nakon što je utvrđeno da je u domu koronavirusom zaražena jedna djelatnica, jučer su testirani svi štićenici i djelatnici

Na području Zadarske županije 32 su novozaražene osobe, a koronavirus ušao je i u jedan privatni dom za stare i nemoćne u Vrsima gdje je zaraženo tri djelatnika i 12 štićenika.

Nakon što je utvrđeno da je u domu koronavirusom zaražena jedna djelatnica, jučer su testirani svi štićenici i djelatnici, a pozitivan test ima troje djelatnika i 12 štićenika, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite

U posljednja 24 sata testirana su 242 uzorka, a pod aktivnim je nadzorom 1205 osoba.

Među novooboljelima 14 ih je u Vrsima, osmero u Zadru, po dvoje u Obrovcu i Preku te po jedna osoba u Galovcu, Ninu, Pagu, Pakoštanima, Poličniku i Salima.

Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 18 oboljelih, od kojih je dvoje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na liječenju je četvero pacijenata.

Policija nije evidentirala nijedno kršenje samoizolacije.

hr Sun Jan 24 2021 14:10:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .