PODRŠKA ŽENAMA

Prosvjed za sigurnost i povjerenje žena: Ženske organizacije pozivaju na akciju diljem Hrvatske

U ponedjeljak, 20. studenog, u 15 sati, na Malom mostu u Trogiru, održat će se prosvjedni skup pod nazivom “Sigurnost i povjerenje za žene”. Organizatori pozivaju sve građane da se pridruže inicijativi za bolju zaštitu i podršku ženama koje su žrtve nasilja.

Inicijativu podržavaju brojne ženske organizacije i inicijative, posebice “Kava za ženska prava”, koja je dio Udruge Adela. Ovim prosvjedom želi se skrenuti pažnja na ozbiljan problem rodno uvjetovanog nasilja, a posebno na nedostatke u sustavu zaštite žrtava.

Slučaj nedavnog ubojstva Mihaele Berak u Osijeku, koji je bio praćen nizom propusta u postupanju policije, postao je simbol nefunkcioniranja sustava. Organizatori ističu da postojeći zakoni i politike ne pružaju dovoljnu zaštitu žena od nasilja, a slučaj poput ovog ukazuje na nužnost promjena u zakonodavstvu.

Posebna zabrinutost izaziva činjenica da je okrivljeniku dopušteno raditi u policiji i nositi oružje, što ukazuje na potrebu strožih procedura u procjeni policijskih službenika. Organizatori traže usvajanje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama, uključujući femicid, te uvođenje novog kaznenog djela femicida.

Akcija će se održati uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, obilježavajući 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Građani su pozvani da se pridruže prosvjedima u 17 gradova diljem Hrvatske, među kojima je i Zagreb gdje će se akcija odvijati ispred Ministarstva Unutarnjih Poslova.

Organizatori ponavljaju svoje zahtjeve za donošenjem zakona koji će štititi žene od nasilja, usvajanje Nacionalne strategije sukladno Istambulskoj Konvenciji, uvođenje kaznenog djela femicida te strože procedure za procjenu policijskih službenika. Niz gradova, poput Osijeka, Splita, Rijeke, Belog Manastira, Pakraca, Vukovara, Virovitice, Bjelovara, Karlovca, Korenice, Šibenika, Malog Lošinja, Korčule i Zadra, također će biti poprišta ovog važnog prosvjeda.

U zajedništvu ženskih organizacija, prosvjednici traže od Vlade Republike Hrvatske da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake kako bi se zaštitile žene od nasilja te spriječilo daljnje tragedije.

POSLJEDNJE DODANO: