ALARMANTNI PODACI

Prometne nesreće odnijele više od 20 života u svibnju

Zadnji mjesec obilježen je crnim statistikama prometnih nesreća

Posljednjih dana u Hrvatskoj bilježimo sve veći broj prometnih nesreća sa smrtnim ishodima. Podaci pokazuju da je stanje ove godine iznimno loše, a svibanj se posebno izdvaja kao crni mjesec na hrvatskim prometnicama. Prema izvještajima policije, u svibnju je na hrvatskim cestama poginulo više od 20 ljudi, prenosi INDEX.HR.

Serija teških prometnih nesreća

U petak popodne dogodila se teška prometna nesreća na autocesti A3 između čvorova Okučani i Novska. U sudaru teretnog i osobnog vozila smrtno su stradale dvije osobe, dok je jedna osoba ozlijeđena i prevezena u bolnicu u Novoj Gradiški. Automobil je u sudaru s kamionom potpuno smrskan. Dan ranije, na prometnicama je poginulo čak pet osoba.

Prometne nesreće sa smrtnim ishodima u raznim dijelovima Hrvatske

U zadnjih desetak dana izvještavali smo o velikom broju nesreća sa smrtnim ishodima. Na magistrali u Bibinju 30. svibnja poginula je jedna osoba, isti dan na Krku je smrtno stradao motociklist, a u Osijeku vozač automobila. Teška prometna nesreća dogodila se i kod Murskog Središća gdje je poginuo jedan muškarac, dok su dvije osobe prevezene u bolnicu u Čakovcu. U Splitu je smrtno stradao motociklist koji je sletio s ceste, a unatoč brzoj intervenciji hitne pomoći, nije uspio preživjeti.

Više stradalih u Primorsko-goranskoj županiji

U mjestu Čavli, 26. svibnja, u teškoj prometnoj nesreći život je izgubio 32-godišnji strani državljanin. Dan ranije, u istoj županiji, u mjestu Brod Moravice, smrtno je stradala 66-godišnja hrvatska državljanka nakon što je izgubila nadzor nad vozilom i udarila u ivičnjak i zid obiteljske kuće. Na Krku su se dogodile tri nesreće sa smrtnim ishodima, uključujući vozača motocikla iz Sjeverne Makedonije koji je poginuo prilikom pretjecanja u zavoju.

Tragedije u Zagrebu i Dugom Selu

Ovog mjeseca u Zagrebu je poginuo 21-godišnji pješak koji je prelazio zebru dok je bilo crveno svjetlo za pješake. Na njega je naletio automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 20-godišnji vozač. U Dugom Selu je smrtno stradala 8-godišnja djevojčica koju je udario kamion dok se vraćala kući iz škole, što je izazvalo veliku pozornost javnosti.

Statistika Ministarstva unutarnjih poslova

Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, ove godine u prva četiri mjeseca bilježi se povećanje broja prometnih nesreća u odnosu na prošlu godinu. Ukupno je zabilježeno 10.6% više nesreća, a nesreće s teško ozlijeđenim osobama povećane su za 18.2%. Broj smrtno stradalih u prometu porastao je za 12.1%, s 58 poginulih prošle godine na 65 ove godine. Povećanje broja teško ozlijeđenih osoba iznosi 21.7%.

Hrvatska među najgorima u EU

U usporedbi s Europskom unijom, Hrvatska stoji jako loše. Prema podacima Eurostata, Hrvatska je treća najgora zemlja po broju poginulih na milijun stanovnika, s 71 smrtno stradalom osobom na milijun stanovnika. Ispred Hrvatske su Rumunjska sa 86 poginulih i Bugarska sa 78 poginulih. Prosjek EU iznosi 46 smrtno stradalih osoba na milijun stanovnika.

Stručnjaci o uzrocima i prevenciji prometnih nesreća

Prometni stručnjak Goran Husinec, sudski vještak za cestovni promet, objašnjava da svake godine u proljeće dolazi do porasta broja prometnih nesreća zbog većeg broja sudionika u prometu poput motorista, biciklista, romobilista i pješaka. Husinec ističe da su glavni uzroci nesreća alkohol i brza vožnja, te da je potrebno ulaganje u prevenciju i održavanje cesta, što je često ograničeno financijskim sredstvima.

Prof. dr. sc. Ivan Dadić dodaje da je promet u Hrvatskoj generalno nekonzistentno uređen, što uključuje zapuštenu željeznicu, udaljene autoceste od gradova i neuređen javni gradski prijevoz. Dadić ističe da policija često strogo kažnjava umjerene prekršitelje, dok ozbiljni prekršitelji prolaze neprimijećeno sve dok ne bude prekasno. Naglašava potrebu za boljom prevencijom i obrazovanjem o sigurnosti u prometu od predškolskog do fakultetskog uzrasta.

POSLJEDNJE DODANO: