INICIJATIVA ZA ZDRAVIJI SPORT

Projekt “Pokaži srce” donosi zdravlje sportašima u Sinju: Besplatni pregledi za više od stotinu mladih sportaša

U Sinju, srcu Dalmatinske zagore, više od stotinu mladih sportaša obavilo je besplatne sportske preglede u sklopu projekta Pokaži srce. Neki od njih upućeni su na daljnu, detaljniju dijagnostiku kako bi se isključile bilo kakve abnormalnosti ili započelo pravovremeno liječenje te tako očuvalo njihovo zdravlje.

Na stadionu NK Junaka Sinj održana su zdravstvena savjetovanja i pregledi koji su obuhvatili niz medicinskih procedura, uključujući klinički pregled s uzimanjem osobne i obiteljske anamneze, auskultacijom i mjerenjem tlaka, pulsa i oksigenacije, pregled glave, vrata, trupa i ekstremiteta, fizikalni pregled pluća, srca i trbušnih organa, antropometrijsko mjerenje, 12-kanalni elektrokardiogram (EKG), spirometrija na indikaciju, mjerenje glukoze, fizioterapijska procjena i mjerenje analitičkom vagom te završne konzultacije i mišljenje.

U sklopu projekta, među ostalima, pregledani su i sportaši iz sportskih klubova: NK Junak Sinj, Gimnastički klub Sinj, Kickbox klub Kula, Košarkaški klub Alkar, Powerlifting Rebel Warrior te ženski odbojkaški i rukometni klub Sinj.

Održavanje projekta Pokaži srce u Sinju predstavlja važan korak prema osiguravanju zdravlja i sigurnosti sportaša na lokalnoj razini. Njegova uspješna provedba naglašava važnost suradnje između organizacija civilnog društva i sportskih klubova u promicanju zdravlja i dobrobiti sportaša. U ovoj hvalevrijednoj inicijativi posebno treba istaknuti podršku uprave i tajništva NK Junak Sinj, kao i potporu udruge Initium.

Projekt Pokaži srce posvećen je zdravlju, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša.

Od osnutka početkom 2022. godine na inicijativu PSK te uz pomoć Hrvatskog nogometnog saveza, u brojnim hrvatskim gradovima pregledane su tisuće sportaša i građana. Nositelj projekta Pokaži srce je Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja, a širu podršku aktivnostima projekta dali su mnogi sportaši i institucije kao što su: Ministarstvo turizma i sporta RH, Hrvatski olimpijski odbor, istaknuta veleučilišta i sveučilišta, zdravstvene ustanove kao što su: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Sjever, Zdravstveno veleučilište, Specijalna bolnica Sv. Katarina, Therabody, Move to cure, Incrediwear, Viator.

Projekt od prvog dana do danas podržava i veliki broj istaknutih sportaša, predvođenih ambasadorima i članovima stručnog stožera Hrvatskog nogometnog saveza: Ivice Olića, Marija Mandžukića i Vedrana Ćorluke, hrvatskom nogometnom reprezentacijom, ali i mnogim drugim sportašima iz različitih sportova.

POSLJEDNJE DODANO: