POČIVALA U MIRU

Profesorica, istraživačica i humanitarka: Preminula poznata psihologica Mirjana Krizmanić

Preminula je profesorica Mirjana Krizmanić, poznata psihologinja iz Zagreba. – javlja Hrvatsko psihološko društvo.

Rođena je 28. siječnja 1936. godine. Nakon završetka gimnazije u Zagrebu, diplomirala je na Filozofskom fakultetu 1960. godine te stekla doktorat 1971. godine s tezom “Utjecaj ranog iskustva na kasnije ponašanje štakora”. Tijekom svoje karijere, bila je asistentica, docentica, te redovita profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je bila utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju.

Mirjana Krizmanić bavila se različitim područjima psihologije, uključujući psihologiju ličnosti, kliničku, zdravstvenu i socijalnu psihologiju, te istraživala kvalitetu života, smisao za humor i asocijacije. Bila je autorica brojnih publikacija te surađivala u mnogim znanstvenim časopisima i publikacijama.

Pored svojih akademskih obaveza, bila je suutemeljiteljica humanitarne udruge “Dobrobit” 1993. godine te je aktivno sudjelovala u pomaganju ratnim stradalnicima tijekom Domovinskog rata.

Mirjana Krizmanić preminula je danas, ostavljajući iza sebe bogato naslijeđe u području psihologije i humanitarnog rada.

POSLJEDNJE DODANO: