SRBIJA IZLAZI NA IZBORE

Prijevremeni izbori u Srbiji, ankete daju prednost vladajućem SNS-u

Građani Srbije glasat će u nedjelju na prijevremenim izborima za novi saziv Skupštine Srbije i parlamenta Vojvodine, te vijećnike 65 lokalnih samouprava, uključujući i Beograd, a posljednja ispitivanja javnog mišljenja ukazuju na prednost vladajuće Srpske napredne stranke.

Pravo glasa na 8.273 biračka mjesta imat će 6.500.165 birača, koliko ih je bilo na dan 1. prosinca 2023., pa je tiskano i toliko glasačkih listića za parlamentarne izbore.

U Beogradu, gdje oporba u zbroju očekuje više od 60 posto glasova i pobjedu nad SNS-om, s pravom glasa je 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 birač.

Birališta se otvaraju u sedam i zatvaraju u 20 sati. I ove godine neće biti glasanja na Kosovu, koje nisu dopustile vlasti u Prištini.

Biračima s Kosova omogućeno je da glasaju u četiri općine na jugu Srbije – Kuršumliji, Raški, Vranju i Tutinu. Za glasanje u inozemstvu previđeno je 81 biračko mjesto u 35 država gdje je prijavljeno ukupno 32.216 birača.

U utrci za 250 mjesta u srbijanskom parlamentu je 18 izbornih koalicija i stranaka i manjinskih lista, u Beogradu 14, a za pokrajinske izbore je proglašeno 13 lista.

Prva na popisu, prema prijavi izbornom povjerenstvu, je lista SNS-a “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” kojoj je ime “posudio” njezin donedavni predsjednik i aktualni šef države. Premda ne sudjeluje na izborima, Vučić je od samog početka prednjačio u kampanji naglasivši da će “svim srcem” podupirati SNS, s čijeg je čela formalno odstupio u svibnju nove godine.

Oporba ga optužuje da je koristio svoju poziciju u tzv. dužnosničkoj kampanji, koju primjenjuju i ostali dužnosnici, posebno ministri u vladi koju kontrolira SNS.

Monitoring nevladinih udruga pokazuje da se Vučić za 44 dana kampanje javnosti obratio 45 puta.

Prema posljednjim istraživanjima, SNS ima prednost s više od 44 posto glasova, piše HRT.

POSLJEDNJE DODANO: