PROJEKT OD NACIONALNE VAŽNOSTI

Predstavljeno prvo kolo “Djela Miroslava Krleže”

U foajeu zagrebačkog HNK predstavljeno je prvo kolo – “Djela Miroslava Krleže”. Riječ je o višegodišnjem projektu od nacionalne važnosti u izdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Školske knjige. Cilj mu je da djela tog velikog autora postanu svima razumljiva.

Prvo, raskošno opremljeno kolo Djelā Miroslava Krleže sadržava sedam svezaka – petosveščani roman Zastave, kultnu pjesničku zbirku Balade Petrice Kerempuha i knjigu političkih eseja Deset krvavih godina, posljednji put objavljenu 1971. godine.

– I svi nakladnici do Školske knjige i Akademije su vrlo elegantno i vrlo otmjeno preskakali to djelo. Mi smo ga uključili u prvo kolo, jer vjerujemo da bez čitanja Deset krvavih godina zapravo ne možete razumjeti 20 stoljeće, rekla je Miroslava Vučić, glavna urednica Školske knjige.

U četiri kola projekt će obuhvatiti 28 svezaka proze, poezije, dramskih tekstova, eseja, feljtona i dnevničkih zapisa velikoga književnika. Svi svesci sadržavat će znanstvenu obradu teksta i kronologiju autorova života i rada.

– Mislim da dolaze generacije koje više nisu opterećene kao što smo mi bili i da će te generacije sada jednostavno posegnuti za samim tekstom, dakle ne ono što je bilo oko teksta nego da će se usredotočit na sami Krležin tekst, dakle na njegova djela, smatra akademik Krešimir Nemec.

Složenost Krležina teksta kao i njegovo političko djelovanje često su razlozi zbog čega njegova djela ostaju nepročitana i neshvaćena. Cilj ovog projekta je da Krleža postane klasik kojega svi razumiju.

Osporavali su mu zbog njegovih političkih stavova hrvatstvo međutim Krleža je bio gorljivi Hrvat. Kad pročitate njegovih 10 krvavih godina onda ćete vidjeti zapravo koliko, kaže Ante Žužul, “Školska knjiga”.

– Bez krležinih misli mudrosti i djela ni jedan Hrvat zapravo ne bi trebao biti, smatra akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU.

Miroslav Krleža nikada nije bio samo pisac, bio je književna gromada koja je ispunjavala golem prostor hrvatske kulture. Kvaliteta njegova djela neupitna je i još ne prestaje intrigirati svojom aktualnošću i vizionarstvom, piše HRT.

POSLJEDNJE DODANO: