JUBILARNO IZDANJE

Predstavljen program 70. Splitskog ljeta!

Program 70. Splitskog ljeta predstavljen je danas na konferenciji za medije u atriju Hrvtaskog narodnog kazališta Split, organizatora Festivala. Jubilarno izdanje Splitskog ljeta održavat će se od 15. srpnja do 14. kolovoza na 16 ambijentalnih pozornicama, pored splitskih i u Vrlici te Kaštel Gomilici, a publici će ponuditi 36 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih, likovnih programa u ukupno 54 izvedbe.

Na samom početku medijske konferencije potpisan je novi ugovor o sponzorstvu s generalnim pokroviteljem Splitskog ljeta i HNK Split, OTP bankom d.d.

-Kultura je jako bitan dio naših života. OTP banka d. d. je prisutna u svim važnijim događanjima Splita i Županije te smo stoga zahvalni i ponosni zbog ove suradnje. Čestitamo ovaj značajni rođendan, 70. obljetnicu jednog ovako važnog festivala, istaknula je Silvija Bareša, direktorica korporativnih komunikacija OTP banke d. d. nakon što je, s ravnateljem Splitskog ljeta i intendantom HNK Split Vickom Bilandžićem supotpisala novi ugovor o pokroviteljstvu.

Ravnateljica glazbenog programa Sunčana Tušek:

-Festival otvaramo na Peristilu scenskom izvedbom kantate ‘Carmina Burana’ Carla Orffa pod ravnanjem maestra Ivana Huta i u režiji poljskog redatelja svjetske reputacije Michała Znanieckog. Ni ovogodišnji festival neće proći bez ‘Aide’, svojevrsnog zaštitnog znaka Splitskog ljeta, a nastavljamo i tradiciju izvođenja najglasovitije hrvatske opere ‘Ero s onoga svijeta’ na ambijentalnim pozornicama Vrlike i splitskih Bena. Na zatvaranju Splitskog ljeta izvest ćemo gala-koncert opernih arija u Galeriji Meštrović. Ovogodišnji koncept je izbor domaćih dirigenata, vezanih za Split, i operni solisti iz cijele Hrvatske. U koncertnom su programu 12 raznovrsnih naslova visoke kvalitete. Koncertni smo program dogovarali, između ostalog, i s partnerima Institutom za talijansku kulturu, Glazbenom mladeži i Kaštelanskim kulturnim ljetom.

Potom su se prisutnima obratili redatelji dvaju dramskih premijera. Dražen Krešić potpisuje režiju predstave „Judita“, koja će pokraj marjanske scrkve Sv. Jere premijerno biti izvedena 16. srpnja.

-Mi našu ‘Juditu’ pripremamo u monolškoj formi. Juditu igra Katarina Romac, poznata i već afirmirana splitska glumica. Uz nju će na sceni biti glazbenik Stanislav Kovačić, čelist i multi-instrumentalist, koji priprema glazbu za predstavu.

Anica Tomić režira autorski projekt „Priče s trajekta“, predstavu koja je nastala na temelju brojnih priča, uspomena putnika trajekata, na temelju kojih Ivor Martinić, dramaturginja Jelena Kovačić i redateljica, uz brojan glumački ansambl splitskog HNK, pripremaju community theatre predstavu koja će se, uz svesrdnu pomoć i suradnju tvrtke „Jadrolinija“, igrati u prostorima njihova novog trajekta „Oliver“, privezanog na gatu u splitskoj luci. Anica Tomić:

-Važno je to što lokalna zajednica i na ovaj način aktivno sudjeluje u Splitskom ljetu, festivalu koji joj toliko znači. Dobili smo jako puno priča, mislim da bismo ih i do danas dobijali da nismo morali postaviti jedan zaključni datum. Trajekti su osnovna veza otoka i kopna, oni u svojim utrobama pamte tolike neispričane priče. Jako se zahvaljujemo svima koji su s nama podijelili svoje brojne priče koje smo morali selektirati. Bilo ih je toliko da smo mogli iz njih napraviti četiri predstave. U predstavi sudjeluje gotovo cijeli dramski ansambl HNK Split. Planiramo zadnje generalne probe otvoriti upravo ljudima koji su nam poslali svoje priče kako bi oni prvi mogli vidjeti predstavu.

U baletnom programu premijerno ćemo vidjeti plesnu predstavu „Gospođa Bovary“ u režiji i koreografiji Valentine Turcu. Vicko Bilandžić:

-Valentina već znamenito ime koreografskog svijeta, kao splitsko dite, najranije je djetinjstvo proživjela u ovom gradu, dolazi postaviti svoju verziju velikog romana upravo na prostor Prokurative, velebnog splitskog trga koji je građen približno u vrijeme nastanka besmrtnog djela Gustava Flauberta. Solistička podjela bit će ojačana gostujućim plesačima, kao i reprizne izvedbe baleta ‘Veliki Gatsby’.

Osim premijernih predstava u dramskom će programu reprizno biti izvedene drame „Gazdarica“, „Smij i suze starega Splita“, „Francuzica“ i „Zapisi iz nevremena“ te gostujuće: „Komik Motion“, Zakon Zagore“, „Tko se boji Virginije Woolf“ i „Otočka terca“. Koncertni će program, osim spomenutog Opera gala koncerta na zatvaranju Festivala, činiti koncerti: „Ladarice i orkestar“, Orkestar HRMi solisti“, „Barlaam i Jozafat“ Katarine Livljanić i ansambla Dialogos, „Suita Respighi“ u izvedbi talijanskog Orchestra Barracano, solistički recital gitarista Srđana Bulata, Klavirski trio Roberta Laktoša, Luke Galufa i Zarije Alajbeg Galuf, koncert Matije Dedića, recital pijanistice Ivane Štimac Agius, ansambla Winnipeg Singers, proslavljenog bas-baritona Marka Mimice uz pijanistu marcosa madrigala, folklorni koncert splitskog Jedinstva, rewcital pijanista Marina Limića, kao i koncert Zagrebačkog kvarteta. Bogat je i program likovnih i izložbenih događanja.  

POSLJEDNJE DODANO: