MNK TORCIDA SLAVI 40 GODINA

Predsjednik nije tajkun ni poduzetnik nego djelatnik Radisson Blu hotela 

Osim što je najstarija navijačka skupina u Europi, osnovana daleke 1950. godine ususret ključnoj utakmici za titulu prvaka Jugoslavije između Hajduka i Crvene zvezde na Starom placu, ime Torcida odavno je poznato i u malonogometnim krugovima, jer je MNK Torcida 20. prosinca 1983. godine osnovan na inicijativu navijača sa sjevera Poljuda. Tih je ranih 80-ih godina na novom stadionu uskrsnula Torcida, to već i mala djeca znaju, a društvo sa sjevera u kojem su bili Marijo Grubić Kula, Ante Ivanišević Kopačka, Leno Budimir… pred Zimski kup u Splitu u malom nogometu, odlučilo je osnovati klub i nazvati ga Torcida. I dan-danas klub postoji, evo ga u trećem navratu igra u najjačem rangu hrvatskog futsala i na tribinama male dvorane na Gripama okuplja u prosjeku oko 500 gledatelja. 

Torcida je klub kojemu predsjednik nije tajkun, nije niti uspješan privatni poduzetnik, nego djelatnik Radisson Blu hotela, već spomenuti Marijo Grubić Kula. Prošle je sezone Torcida kroz doigravanje za ostanak uspjela ostati u elitnom razredu, bili su ispred Uspinjače, Nove Gradiške i Splita, a u ovo prvenstvo su sasvim lijepo krenuli i sa 7 bodova iz 5 utakmica drže se na 6. mjestu. Pritom su pobijedili Olmissum (1:0) na Gripama, za malo im je izmakla pobjeda nad Squareom (2:2), a prošloga su petka kao prethodnica Hajduka uzeli sva tri boda na gostovanju kod Osijeka (7:3). 

– Nama je te 1983. godine tadašnji direktor stadiona Geza Šenauer dao opremu i u početku smo igrali na turnirima, ali i pod drugim imenima kao što je Klub Rožić, po čuvenom fizioterapeutu Hajduka Danku Rožiću. Onda smo u 90-ima počeli igrati županijske lige, pa smo napredovali u drugu ligu, pa ušli u prvu. Ovo nam je treći put da smo u prvoj ligi, želja nam je postati stabilan prvoligaš, ali nije to lako, jer u futsalu su već veliki novci u pitanju – priča nam Kula. 

Malo tko u Splitu ne poznaje Kulu, a još je manje onih koje Kula ne poznaje. Otvoren, srdačan, pričljiv, prepun entuzijazma… 

– Tako nam i klub funkcionira, na bazi entuzijazma i pomoći naših prijatelja. Mogao bih vam pedeset imena nabrojati tko nam sve pomaže s donacijama, ali zadržat ću se na samo nekoliko imena bivših igrača Hajduka. Od Milana Rapaića, Deana Računice, Slavena Bilića, Aljoše Asanovića, Tome Ercega, Anthonyja Šerića… Znate li da je za nas 1996. godine igrao i Goran Ivanišević? I on nam je pomagao. 

Pomagao je i Hajduk, dodaje Kula, pa sa žaljenjem konstatira: 

– Do prije dvije godine. Kod Lukše Jakobušića smo naišli na zatvorena vrata. Da se razumijemo, nismo tražili novce. 

Sada uz ime Torcida piše i Novi izbor Split, riječ je o sponzoru. 

– Hvala Bori Muciću što nas je prepoznao, što ću drugo reći. Kažem, imamo mi dosta prijatelja kluba. U posljednje vrijeme nam svi hvale Facebook stranicu, a možemo se pohvaliti da smo ove godine uveli pretplatu i da smo sve prodali po cijeni od 30 eura

Onda nije čudo da je mala dvorana puna. 

– Lani je protiv Futsal Dinama na tribinama bilo 1200 ljudi, sve puno, a niti jedna ružna riječ prema gostima nije upućena. Mi dostojanstveno nosimo ime Torcida. 

Ali zato je u Zagrebu bilo svašta, pa i tromjesečna suspenzija predsjednika Kule. Kako to? 

– Ma, vrijeđali su nas od prve minute i ja se na kraju nisam mogao suzdržati, pa sam se uhvatio dolje, podigao prst, neprimjerene geste. 

Kula je vruća krv, stara garda Torcide, makar se ni na jednom od gostovanja prateći Hajduka nije potukao. 

– Naš je plan obilježiti 40 godina postojanja baš na utakmici protiv Futsal Dinama koji nam dolazi u siječnju. Napravit ćemo feštu, ne mogu vam sve ni otkriti, neka ostane naša mala tajna, ali vjerujem da će dvorana biti tijesna za primiti sve zainteresirane. 

Klub ima i svoju omladinsku školu, koja je smještena u Trogiru, vodi je Ante Jakus (Mulina Marina), tamo su juniori i kadeti. 

– Htjeli smo se maknuti iz Splita, jer je previše klubova, a premalo djece.  

A kakva je Torcida ove godine? Trener je Petar Matenda, kapetan Mijo Mišerda, imaju trojicu igrača sa stažem u Hajduku (Antonio Asanović, Antonio Repić i Luka Grubišić), a preko ljeta je bilo dosta promjena, vrlo živo… 

– S tim dolascima smo puno dobili, kapetan Mijo nam puno znači. Recimo, našem doktoru Grubišiću je bilo hladno na Klisu, dok je igrao za Uskok, pa se odlučio prebaciti u dvoranu. I to je pun pogodak, čujem da se za njega već interesira Olmissum. 

Zašto je doktor, pitamo naivno? 

– A studira medicinu, peta godina. Luka je čudo. Asanović je u Osijeku zabio dva gola. 

Mislav Karoglan je rekao da je pobjeda u Osijeku za Hajduk kao break u tenisu i treba ga potvrditi u nedjelju protiv Varaždina na Poljudu. Kako se Kula prateći Gorana Ivaniševića jako dobro razumije u tenis, pustili smo ga da sam poentira.

– Nama u subotu dolazi Vrgorac, početak je u 20 sati. I mi se nadamo potvrditi break iz Osijeka. 

POSLJEDNJE DODANO: