NOVI PODACI DZS-A

Potrošnja u Hrvatskoj nastavlja rasti već deseti mjesec zaredom

U siječnju je u Hrvatskoj zabilježen kontinuirani rast potrošnje u maloprodaji, što predstavlja deseti mjesec zaredom rasta na godišnjoj razini, s porastom od gotovo 8 posto. To je pokazatelj stabilnog rasta gospodarstva na početku prvog tromjesečja ove godine, prema izvješću Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema kalendarski prilagođenim podacima, u siječnju je realna potrošnja porasla za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen rast od 7,9 posto. Ovaj rast potrošnje u maloprodaji nastavlja se već deseti mjesec zaredom na godišnjoj razini, iako nešto sporije u odnosu na prethodni mjesec, kada je rast iznosio 9,1 posto.

Podaci DZS-a pokazuju da je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,0 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 11,9 posto.

Ovaj kontinuirani rast potrošnje u trgovini na malo nastavlja se nakon što je u cijeloj prethodnoj godini zabilježen rast od 3,7 posto.

S obzirom na to da je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u siječnju ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u prvom tromjesečju ove godine.

Podsjetimo, nedavno objavljeni podaci DZS-a pokazali su da je hrvatsko gospodarstvo u četvrtom lanjskom tromjesečju poraslo već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, što je znatno brži rast u odnosu na prethodni kvartal.

POSLJEDNJE DODANO: