BRAVO MLADI!

Poruka mladih europljana iz Šibenika: “Kretanje za mentalno zdravlje” odjeknula Europom

Nakon što su travnju ove godine 45 mladih iz Hrvatske, Turske, Španjolske, Grčke, Portugala i Sjeverne Makedonije, proveli 10 dana u Šibeniku, zajedno učeći o utjecaju kretanja na mentalno zdravlje mladi su izradili s rezultatima aktivnosti te plesni video kako bi prenijeli svoje iskustvo drugima.

Udruga Argonauta iz Murtera kao nositelj projekta omogućila je mladim sudionicima 10-dnevnu razmjenu vještina, znanja i iskustava na teme kao što su: plesovi različitih kultura, nošenje sa stresom kroz meditaciju, sportske aktivnosti kao sredstvo osnaživanja duha i tijela, te kako općenito fizička aktivnost pozitivno pridonosi mentalnom zdravlju. Mladi su poruku projekta pretvorili u plesni performans koji poziva na više kretanja i plesa u svakodnevnici.

Skoro dva mjeseca nakon o razmjeni se još uvijek priča. Mladi su se uhvatili posla I aktivno dijele znanje u svojim lokalnim zajednicama. Na fakultetu, u udrugama ili među prijateljima, nije bitno. Sudionici koriste svaku priliku da sva saznanja i glavnu poruku o važnosti kretanja za mentalno zdravlje šire u svakoj prilici.

Sudionici su također sudjelovali u izradi e-bookleta koji opisuje tijek razmjene, pregled aktivnosti i nacionalnih radionica, te osobna iskustva sudionika.

Kreiran je i video samog performansa, odnosno flash-mob koji nastavlja širiti glavnu misao razmjene, a dokumentirani su i njihovi utisci kroz snimljeni intervju sa sudionicima različitih pozadina, nacionalnosti, dobi i iskustva.

Ali njihov napredak ne staje tu. Bit cijelog projekta je da nastave kroz svoj život, karijeru i društveni angažman implementirati naučeno znanje u vlastitiom životu I motivirati druge da se pokrenu za život s više mentalnog zdravlja.

Udruga Argonauta projekt je provela u sklopu Erasmus+ Akreditacije za mlade, čiji je prvi strateški cilj omogućiti mladima aktivno sudjelovanje u društvenom životu lokalne zajednice te njihovo osnaživanje mladih kroz nova znanja, vještine I kompetencije, a zatim u vidu drugog strateškog cilja omogućiti organizacijama koje rade s mladima izgradnju kapaciteta za takav rad te usvajanje i razvoj novih alata I metoda neformalne edukacije za rad s mladima.

Projekt se provodi zajedno s partnerskim organizacijama: Dance sport clubKREATOR DENS (Sjeverna Makedonija), Experimentáculo Associação Cultural (Portugal), Asociación Juvenil Inter – AJ INTER (Portugal), Cappadocia Youth Mobility (Turska) i EKO Greece (Grčka).

POSLJEDNJE DODANO: