MLIJEČNI PROIZVODI PALI

Porast cijena hrane u travnju, posebno mesa i biljnih ulja

Cijene hrane blago su porasle u travnju, obilježene poskupljenjem mesa, biljnih ulja i žitarica, dok su cijene šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda blago pale. Ovo izvješće je objavila Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) u petak.

Prema FAO-ovom indeksu cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda, u travnju je zabilježen porast od 0,3 boda u odnosu na revidiranu vrijednost za ožujak, dosegnuvši prosječno 119,1 bod. To predstavlja mjesečni rast od 0,3 posto.

U ožujku, košarica osnovnih prehrambenih proizvoda poskupjela je prvi put od rujna 2023. godine, za 1,2 posto, prema FAO-ovim podacima. U usporedbi s travnjem prošle godine, cijene su bile niže za 9,6 posto.

Najviše povećanje cijena zabilježeno je kod mesa, poraslo je za 1,6 posto u odnosu na ožujak, što odražava više cijene mesa peradi, govedine i ovčetine. Blago su porasle i cijene žitarica i biljnih ulja, za 0,3 posto u odnosu na ožujak. Cijene pšenice su se stabilizirale u travnju zbog jakog konkurentskog tržišta glavnih izvoznika.

Cijene kukuruza su također porasle zbog snažne potražnje i logističkih problema u Ukrajini, dok je riža pojeftinila zbog povoljne žetve. Šećer je pojeftinio za 4,4 posto u odnosu na ožujak, uglavnom zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u Indiji i na Tajlandu.

Mliječni proizvodi su pojeftinili za 0,3 posto, odražavajući smanjenu uvoznu potražnju za obranim mlijekom u prahu i niže cijene sira. Maslac je, međutim, poskupio zbog snažne uvozne potražnje.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica, FAO je blago povećao procjenu svjetske proizvodnje i potrošnje žitarica za sezonu 2023/2024. Zalihe žitarica na kraju sezone trebale bi biti veće za 2,1 posto nego na početku sezone.

Trgovina žitaricama trebala bi porasti za 1,6 posto, a procjena ovogodišnje proizvodnje pšenice je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodne procjene.

POSLJEDNJE DODANO: