OPREZNO

Policija upozorava: Žena u splitskom kvartu fotografira brave na vratima stanova

Na području Dragovoda u Splitu uočena je ženska osoba koja se zadržava u hodniku zgrade i fotografira brave na ulaznim vratima najvjerojatnije u cilju prikupljanja informacija za ostvarenje moguće namjere za izvršenje imovinskih kaznenih djela, javljaju iz PU splitsko-dalmatinska.

-U cilju prevencije imovinskih kaznenih djela, upućujemo građane da veću pozornost posvete zaštiti osobne imovine, da ne ostavljaju otključane stanove iako imaju protuprovalna vrata, te da ako u hodniku zgrade uoče njima nepoznatu osobu koja se tamo zadržava bez nekog posebnog razloga i ponaša se sumnjivo, neka nazovu policiju na broj 192 kako bi mogli izaći na teren i obaviti potrebne provjere.

Veliki broj krađa iz domova događa se tako da se lopov ušulja u kuće i domove (kroz prozor, preko balkona, kroz sporedna vrata, koristeći u blizini prigodne predmete za penjanje itd.) bez obzira na to koje je doba dana i noći te je zato važno da svaki put kada napuštate dom provjerite jeste li zatvorili vrata i prozore, upozoravaju.

Savjeti policije

Na tržištu postoje razna inovativna rješenja tehničke zaštite cijelog doma. ali i posebne zaštite vrata, prozora i kliznih stijenki. Provjerite isplativost ulaganja u veću sigurnost svoga doma. Policija podsjeća na još nekoliko savjeta vezana uz prevenciju provala u domove:

Ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo!

Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se otvorenog prozora ili balkonskih vrata

Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora i vrata.

Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućuju lakše penjanje (skale ili sanduci).

Lako dostupna podrumska, garažna i vrata priručnih ostava osigurajte roletama sa osiguračem ili željeznim rešetkama.

Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti

Ne pričajte svima kuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama.

Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići i isprazniti poštanski sandučić, a nikako ispod otirača, tegli za cvijeće i sl.

Dobrosusjedski odnosi temelje se na međusobnom poznavanju i potrebi zaštite jedan drugoga.

POSLJEDNJE DODANO: